Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezlepkové recepty

Odpalované věnečky

  • 140 g tuku (másla, Hery)
  • ¼ l vody
  • 70 g bezlepkové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 20 g maizeny
  • 4 vejce

Tuk a ¼ l vody svaříme, přidáme mouku a hodně mícháme. Necháme vychladit do vlažna a přidáváme postupně po jednom vejci a zašleháme. Zdobičkou natáčíme na pečicí papír malé věnečky (já dělám průměr tak 3 cm). Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 °C a troubu nesmíme během pečení otevřít. Upečené je podélně rozřízneme a plníme pudinkovým krémem (vanilkový pudink, máslo, mléko, umělé sladidlo).

Já dělám tyto věnečky jen z poloviční dávky.


Tvarohové koblížky

  • 62,5 g měkkého tvarohu
  • 0,5 vejce
  • 100 g bezlepkové mouky Mantler
  • 100 ml mléka

Tvaroh utřeme s vejcem. Přidáváme mléko a mouku a vypracujeme vláčné těsto. Kávovou lžičkou formujeme kuličky a smažíme v oleji.

Já ty upečené podélně rozříznu, natřu dia marmeládou a spojím párátkem.


Tvarohové šátečky

  • 125 g bezlepkové mouky Mantler
  • 125 g tvarohu
  • 125 g Hery (nejdříve zkusit méně)

Vypracujeme těsto a vyválíme ho mezi dvěma mikroteny. Rozdělíme ho na čtverečky, dáme na ně dia marmeládu a zabalíme jako šátečky. Potřeme rozšlehaným vajíčkem.


Mraky

  • 1,5 dcl vody
  • 7,5 dkg 100% tuku (Lukana)
  • špetka soli

Toto vaříme, až se tuk rozpustí, přidáme 3,5 dkg bezlepkové mouky Mantler, 4 dkg rýžové mouky a rychle mícháme, až je těsto hladké (nesmí se udělat hrudky). Dáme vychladit a do vlažného zašleháme 2 celá vejce. Hmota se stěrkou natře na vymaštěný plech (vyjde na jeden velký plech) a peče se v horké troubě (v mírně teplé troubě by se mraky nezvlnily). Hotovou placku rozkrojíme na polovinu a spojíme pudinkovým krémem z vanilkového nebo kakaového pudinku.


Lístkové těsto

  • 1 kelímek pomazánkového másla (neochuceného – od firmy Madeta)
  • 1 kelímek bezlepkové mouky Jizerka

Suroviny smícháme a dobře zpracujeme. V mikrotenovém sáčku uložíme alespoň na hodinu do ledničky.

Z poloviny jsem dělala jablečný závin: placku posypat kokosem, strouhaná jablka, skořice, ořechy. Stočený závin jsem potřela vajíčkem a posypala plátkovými mandlemi.

Z druhé poloviny jsem dělala šneky naslano: placku jsem pokryla šunkou, plátkovým sýrem, smotala a krájela na 1 cm široká kolečka. Ty jsem potřela vajíčkem a posypala sezamovým semínkem.


Jizerské koláčky

  • 400 g bezlepkové mouky Jizerka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 50 g cukru
  • sáček sušeného droždí
  • 2 dcl vody
  • 30 g másla
  • 30 g oleje

žmolenka: bezlepková mouka Jizerka, máslo, umělé sladidlo

tvarohová náplň: tvaroh, umělé sladidlo, vejce

Do vlažné vody (já dávám mléko) nasypeme trochu cukru a droždí. Umícháme vejce, sůl, bezlepkovou mouku, rozpuštěné máslo, olej a kvásek. Vše dobře promísíme. Necháme chvíli odpočinout. Z těsta tvoříme na pečicí papír malé placičky, potřeme tvarohovou náplní, doprostřed dáme dia marmeládu, kraje potřeme vajíčkem a koláčky posypeme žmolenkou. Hotové koláčky necháme alespoň 40 minut vykynout a pak pečeme v troubě vyhřáté na 180 oC asi 20 minut.

Jeden koláček jsme zkusili udělat s náplní vevnitř, a protože se s moukou Jizerka pracuje výborně, podařil se upéct krásně.

Pekli jsme jen z poloviční dávky.

Z tohoto těsta jdou i Honzovy buchty a makový a tvarohový závin.


Palačinky

  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • trochu tekutého sladidla
  • 70 g bezlepkové mouky Mantler
  • sníh z 1 bílku



Bezlepkový chleba

  • 2,5 dcl vlažné vody
  • ½ kostky droždí
  • 4 dcl mouky Promix – T (nebo kombinace ¾ Mantler a ¼ kukuřičné hladké)
  • 3 vrchovaté lžíce nastrouhaných vařených studených brambor
  • 4 vrchovaté lžíce tvrdého strouhaného sýra
  • 1,5 polévkové lžíce oleje
  • 2 kávové lžičky octa
  • 1 kávová lžička soli
  • kmín
  • semínka
  • chlebové koření



Bezlepkový chleba

  • 31 dkg mouky (25 dkg bílé + 6 dkg kukuřičné hladké)
  • lžička soli
  • ½ kostky droždí do ¼ l vody
  • 1 vejce
  • 6 dkg oleje
  • kmín
  • semínka
  • chlebové koření

Do každého chleba přidáváme chlebové koření (dá se koupit směs nazvaná chlebové koření) a různá semínka – slunečnice, sezam, dýňové semínko, lněné semínko světlé a tmavé, po povrchu se může chleba posypat sojovými vločkami.

Tyto dva chleby jsou po upečení krásně vláčné, používáme je nejvíce, jsou k nerozeznání od lepkového chleba – díky koření, semínkům. Nikdy nepečeme chleba podle návodu na obale, kde je jenom směs s přidáním vody.


Bezlepkové rohlíky

  • 350 g bezlepkové mouky Mantler (jinou raději ne - rohlíky neudrží tvar a rozjedou se)
  • 2 vajíčka
  • 2,5 dcl mléka nebo vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 balíček droždí (42 g)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Zpracujeme těsto a ihned vytvarujeme rohlíky na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vajíčkem a posypeme mákem, kmínem, jakýmkoliv semínkem, strouhaným sýrem. Necháme 15 minut vykynout a dáme do trouby. Pečeme asi 20 minut.

Já mám horkovzdušnou troubu; když nám pečivo peče babička, která má obyčejnou, dává do trouby kastrůlek s vodou.


Bezva veka

  • 250 ml bílého jogurtu
  • 450 ml mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 450 g mouky Mantler
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 balíčku sušeného droždí



Knedlíky z hrnečků

  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 g bezlepkové mouky Mantler
  • 60 g rýžových burisonů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl
  • tuk na vymazání hrnečků (třeba olej)
  • 5 čtvrtlitrových hrnečků

Ze žloutků, mouky, prášku do pečiva a soli ušleháme řidší těsto. Z bílků ušleháme sníh. Do těsta přidáme burisony a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Hrnečky pečlivě vymažeme a vysypeme a naplníme do 2/3 těstem. Postavíme je do hrnce s vařící vodou, aby byly do poloviny ponořené. Vaříme zvolna asi 30 minut. Po uvaření je ihned obřízneme nožem a vyklopíme.


Bramborové knedlíky

  • 250 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • 150 g kukuřičné mouky polohrubé

Vaříme v páře.

 
Česnekovo-bramborový chléb

  • 200 g mouky Mantler
  • 100 g mouky Promix forte
  • 100 g pohankové mouky
  • špetka Xantanové gumy
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 3 hrsti rýžových burisonů
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • 250 – 300 ml mléka nebo vody
  • 2 – 3 uvařené a nastrouhané brambory

Do pícky dáme nejprve mléko, olej, vejce. Nahoru nasypeme bezlepkovou mouku, ve které jsme promíchali Xantanovou gumu, sůl, cukr, burisony, nastrouhané brambory, drcený kmín, stroužky česneku a kvasnice. Pícku nastavíme na program „gluten free“ a upečeme. V jednom plátku chleba asi 1,5 cm silném jsou 2 VJ. Tento recept lze použít k přípravě chleba i v klasicky pečicí troubě.


Bylinkový chléb

  • 1 1/3 hrnečku mléka
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 ½ hrnečku bezlepkové mouky Mantler
  • ½ hrnečku rýžové mouky
  • špetka Xantanové gumy
  • 1 čajová lžíce soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 ½ čajové lžíce sušeného droždí
  • 1 čajová lžíce majoránky
  • 1 čajová lžíce bazalky
  • 1 čajová lžíce tymiánu
  • 2 stroužky drceného česneku

Cukr rozpustíme ve vlažném mléce, přidáme droždí a necháme vzkypět. Přidáme sůl, máslo a postupně přisypáváme mouku Mantler, do které jsme rozmíchali Xantanovou gumu. Nakonec přidáme bylinky a dobře, nejlépe elektrickým hnětačem, vymícháme. Vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček, necháme asi 30 minut vykynout a upečeme. Podáváme namazaný např. pomazánkovým máslem a obložený čerstvou zeleninou. Tento chléb lze připravit také v domácí pícce na chleba.


Semínkový chleba

  • 250 ml podmáslí
  • 200 ml vody
  • 400 g mouky Mantler
  • 100 g pohankové mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 9 g soli
  • 5 g Xantanové gumy
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 3 polévkové lžíce směsi semínek do těsta a 1 lžíci nahoru na posypání – len, sezam, slunečnice, dýně, pohanka lámanka

Do pečicí nádoby nejprve nalijeme podmáslí, vodu, olej, ocet a přidáme cukr a sůl. Poté nasypeme sypké směsi – bezlepkovou mouku Mantler, pohankovou mouku, Xantanovou gumu a sušené droždí. Přidáme semínka a zapneme program „gluten frei“. Krátce po zahájení programu setřeme ze stěn pečicí nádoby ulpělou mouku a další suroviny. Po skončení programu hnětení posypeme povrch těsta asi lžící směsi semínek. Semínkový chleba je možné připravit také klasicky v troubě. V tomto případě doporučuji těsto dobře vymísit elektrickým hnětačem.


Lněný chléb

  • 350 g Jizerky
  • 2 pol. lžíce pohankových klíčků
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 pol. lžíce Promix FORTE
  • 300 ml vody
  • 50 ml mléka nebo podmáslí
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 9 g soli
  • 1 pol. lžíce chlebového koření
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 pol. lžíce lněných semínek

Do pečicí nádoby nejprve nalijeme vodu, mléko nebo podmáslí, olej, ocet a nasypeme sůl a cukr. Nahoru nasypeme všechny sypké přísady – mouku, pohankovou mouku, Promix FORTE, pohankové klíčky, chlebové koření, lněná semínka a nakonec sušené droždí. Program nastavíme na „gluten frei“ a zmáčkneme START. Tento recept lze použít pro přípravu lněného chleba v klasické troubě.


Tmavý chléb slunečnicový pro domácí pekárnu

  • ½ l vlažné vody
  • 250 g Schär mixB
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g směsi Jizerka
  • 25 g pohankových vloček
  • 25 g jáhlových vloček
  • 2 pol. lžíce jablečné nebo bramborové vlákniny
  • lžíce slunečnicových, lněných a lžíce dýňových semínek
  • čajová lžička kmínu
  • ½ pol. lžíce soli
  • 1 balíček instantního droždí
  • 2 lžíce oleje

Sypké suroviny promícháme s droždím. Do pekárny vlijeme vodu a olej a přidáme sypkou směs. Pečeme na tzv. rychlý program. Dobu pečení prodloužíme o 20 minut.


Maminčiny dalamánky

  • 250 ml vody
  • ¾ kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 350 – 400 g bezlepkové mouky 1:1 Mantler a Jizerka
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • kmín
  • semínka (sezam, slunečnice, …)

Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme chvíli vzkypět. Pak přidáme lžičku soli, olej a bezlepkovou mouku. Elektrickým hnětačem umícháme nepříliš husté těsto, do kterého nakonec vmícháme lžičku kmínu nebo různá semínka. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta bochánky, které klademe na vymaštěný plech. Necháme asi jen 10 minut kynout a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 20 minut.


Kmínový chléb

  • 400 g Promix CH
  • 400 ml podmáslí
  • 1 lžíce octa
  • 25 g sádla
  • 1 lžička koření na chleba
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky soli
  • balíček sušeného droždí nebo 15 g čerstvého droždí
  • forma na pečení chleba vymazaná sádlem

Droždí rozpustíme v podmáslí, přidáme ocet, bezlepkovou mouku a ostatní suroviny a vymísíme hladké těsto. Pro dobré vymísení použijeme elektrický hnětač. Těsto vložíme do sádlem vymazané formy na chleba a necháme dobře vykynout (asi 40 minut). Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 40 minut.

Pozn.: Sádlo doporučuji nezaměňovat za jiný tuk. Chléb Vás překvapí svojí vláčností a vynikající chutí.


Koláč z cukety

  • 400 g cukety
  • 4 vejce
  • Kandisin
  • 4 lžíce oleje
  • 300 g mantlerky
  • 1 prášek do pečiva
  • 24 g brambor nebo jablečné vlákniny a ovoce

Vejce našleháme, přidáme Kandisin, nahrubo nastrouhanou cuketu, olej, bramborovou nebo jablečnou vlákninu a bezlepkovou mouku Mantler, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva. Rovnoměrně rozložíme na plech a posypeme švestkami nakrájenými na nudličky.

Celá buchta má 25 VJ.

Poznámka: použila jsem 270 g švestek nakrájených na nudličky.


Ořechový dort

  • 160 g ořechů
  • 3 vejce
  • Kandisin
  • 80 g bezlepkové mouky Jizerky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 320 g jahod
  • 2 vanilkové pudinky
  • 100 ml dia sirup - jahodový
  • šlehačka ve spreji

Vyšleháme vejce, přidáme Kandisin a lehce vmícháme bezlepkovou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Dobře promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Po upečení a vychladnutí poklademe jahodami. Jahody zalijeme ještě teplou želatinou z pudinku, kterou připravíme tak, že vanilkový pudink rozpustíme v jahodovém sirupu ve vodě. Každý kousek ozdobíme šlehačkou.

Celý dort má cca 12 VJ.


Tvarohové noky

  • 1 tvaroh
  • 1 vejce
  • bezlepková mouka – PROMIX UNI (ale lze použít i Jizerku nebo Unimix)
  • sůl

Všechny suroviny smícháme. Těsto uděláme hustší než na noky do polévky. Pomocí lžíce vkládáme do vařící osolené vody. Noky jsou uvařené jakmile vyplavou nahoru. Já polévám rozmixovanými jahodami se sladidlem za 0,5 VJ.


Langoše

  • 500 g bezlepkové mouky (½ Mantler, ½ Jizerka)
  • ½ kelímku zakysané smetany (ale nebojte se dát celý – jsou pak lepší)
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Dělám je menší, smažím ve friťáku a většinou mi vyjde 1ks = 1 VJ.