Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatý fond kulturních počinů

ZLATÝ FOND KULTURNÍCH POČINŮ
VÝTVARNÉ UMĚNÍ HUDBA | FILM, TV, VIDEO | KNIHY
Zde soustředíme hodnotné vidlácké kulturní počiny a s pokorou si tímto připomínáme, že nejenom založení Muzea vidlí je plodem tvůrčího génia vybuzeného věčnou inspirací, kterou VIDLE a VIDLÁCI nabízí.

VÝTVARNÉ UMĚNÍ
Obrazy, grafiky, sochy velkých mistrů, známých umělců i méně známých tvůrců, ve kterých jsou vidle nebo práce s nimi ústředním tématem. VSTUP DO OBRAZOVÉ GALERIE

HUDBA
Kabáti • Pohoda • video (live koncert)

Kabáti • Pohoda • video (dechovková verze)

Banjo Band Ivana Mládka • Psohlavci   [text]

FILM, TV, VIDEO

Všichni dobří rodáci (1968)
Sedlák František (Radek Brzobohatý) v naší Galerii vidláků [zde]

Ta naše povaha česká - Osmdesátiletí sedláci (09/2011).
Program České televize. Tento díl mapuje historii selských rodů na Hlučínsku neboli prajzsku. Knižně bylo toto téma zpracováno v historickém románu Grunt spisovatelky Anny Malchárkové.

 KNIHY

Anna Malchárková • Grunt (2011)

anna_malcharkova_grunt_obalka.jpgHistorický román i dokument současně. Děj se odehrává na Hlučínsku, neboli na "prajzské". Historie jednoho selského (vidláckého) rodu a jejich gruntu (statku) během minulého století včetně dopadů války, kolektivizace i současného konzumu. Nejedny vidle v našem muzeu mají ve svém rodném listě část tohoto příběhu. Dobové reálie z této knihy jsou jedním ze základních pramenů pro zpracování historie vidláctví na našem webu. Každý dobrý vidlák by si ji měl přečíst. O historických událostech, kterými byla autorka inspirována, vypovídá pořad Ta naše povaha česká - Osmdesátiletí sedláci. O setkání s autorkou [zde].

 

Příspěvky

Zrození apoštola vidláckého společenství

15. 3. 2012

Rozpočítávadlo, kampaň České televize o smrti, vzpomínka na naše zesnulé (roztáté) vidláky ... Ale nebojte se. Konečná zápletka není až tak depresivní. Klidně čtěte dál :)
Ne poprvé se projevil cit pro souvislosti redaktora Deníku, Franty Kuby (Fidel nebo taky frk). Brilantním způsobem v dnešním vydání Deníku propojil všechna tato témata. A určitě to stojí opět za přečtení. Tak, jako ostatně všechny jeho články související s Muzeem vidlí, které jsou již nyní zařazeny do našeho zlatého fondu kulturních počinů. Přidělení čestného titulu vidláka je pouhou formalitou. V jeho případě jsme svědky zrození apoštola vidláckého společenství, které se kolem našeho muzea spontálně vytváří.

denik15032012.jpg

 

Setkání s spisovatelkou Annou Malchárkovou

17. 1. 2012

anna_malcharkova_grunt_obalka.jpgSetkání na téma vidlí a vidláctví na Hlučínsku, neboli na "prajzské" s spisovatelkou Annou Malchárkovou, autorkou nové knihy "Grunt".  Nejedny vidle v našem muzeu mají ve svém rodném listě podobný příběh. Přišlo i na darování prvních vidlí z tohoto razovitého regionu. A protože se nenávratně blížíme k druhé stovce vidlí, požádal jsem paní Malchárkovou o kmotrovství.