Jdi na obsah Jdi na menu

Anglický plnokrevník

 

Anglický plnokrevník

 


 

 anglicky_plnokrevnik_1-001.igallery.image0000009--640x480--logo--server-koniccicz.jpg

 

Původ a historie

 

Anglický plnokrevník byl vyšlechtěn v Anglii v 18. století.  Jindřich VIII., který vybudoval hřebčín v Elthamu, zkřížil španělské a italské koně s rychlými anglickými koňmi. Díky nim začaly být dostihy populárním a vyhledávaným sportem. Alžběta I. založila hřebčín v Tutbury. Za její vlády prestiž a obliba závodů vzrostla tak, že některé dostihy trvaly i několik dní. Její syn, Jakub I., nechal postavit v Newmarketu jedno z nejproslulejších dostihových středisek, které dodnes patří k nejznámějším na světě. Charles II., který nechal vybudovat dvanáct dostihových drah a stanovil pravidla dostihů, se nejvíce zasloužil o vyšlechtění anglického plnokrevníka. Panovník nechal do Anglie přivézt stádo arabských klisen. Tyto klisny řadíme do skupiny tzv. „královských klisen", ke kterým posléze přibyli i tři legendární orientální hřebci:

 

 

  •  

    Darley Arabian byl v syrském Damašku vyměněn za zbraně a dovezen do Anglie. Je předkem nikdy neporaženého Eclipse.

  •  

    Byerley Turc byl ukraden anglickým kapitánem při tureckém obléhání Vídně v 17. století. Nejslavnějším pokračovatelem linie je Herold.

  •  

    Godolphin Barb byl z Jemenu poslán jako dar do Francie, ze které se po letech strastiplného života dostal do Anglie. Mezi jeho výjimečné potomky patří bezesporu Matchen.

 

 

 

Roku 1770 se přestali pro chov anglického plnokrevníka používat arabští koně a začal se chovat pouze čistokrevně.

Anglický plnokrevník

má uzavřenou plemennou knihu (tzn. do plemenné knihy je zapsán pouze kůň, který má oba rodiče zapsané v plemenné knize anglického plnokrevníka). Počátek plemenné knihy se datuje již v roce 1791, kdy vznikla předmluva a v roce 1808 první díl. Plemenná kniha vychází od té doby v pravidelných intervalech.

 

V České republice se chovem anglického plnokrevníka nejvíce proslavil hřebčín Napajedla a Mimoň.

 

 

 

Popis

 

Hlava je jemná a ušlechtilá. Od jiných plemen (např. araba) se odlišuje rovným profilem.

 

Anglický plnokrevník je vysoký štíhlý kůň s dlouhým hřbetem a krkem. Má výrazný kohoutek a nízko nasazený ocas. Zadní nohy jsou dlouhé, s dobře utvořenými hlezenními klouby, což umožňuje silný odraz. Pro maximální rozšíření plic je důležitá hloubka hrudníku.

 

Nejčastěji se vyskytují hnědáci, ryzáci a bělouši (těch je nejméně), povoleny jsou bílé odznaky.

 

 

 

Plemenné znaky

Anglický plnokrevník

(zkratka A1/1) nemusí splňovat žádné standardy k uchovnění. Pro anglického plnokrevníka je důležitá pouze rychlost, na základě které je zařazen do chovu. Přihlíží se jen k obvodu holeně, který by neměl být menší než 20 cm.

 

 

 

Většina koní ovšem splňuje tato kritéria:

 

 

  •  

    KVH od 165 cm do 175 cm,

  •  

    obvod hrudi od 180 cm do 195 cm,

  •  

    hmotnost od 500 kg do 600 kg.

 

 

 

Akce nohou je nízká a chod úsporný a dlouhý.

 

 

 

Charakteristika

 

Každý anglický plnokrevník je osobnost. Utváří si své názory, za kterými si pevně stojí. Když se mu něco nezdá, velice snadno znervózní. Proto není vhodným koněm pro začátečníky, netrpělivé a nervózní jezdce.

Na druhou stranu je

anglický plnokrevník jedno z nejchytřejších plemen na světě. Lze z něho (i po dostihové kariéře) vychovat klidného, citlivého a spolehlivého koně, na kterém můžete jezdit jen na ohlávce nebo i bez ní. Chce to jen dostatek času, lásky a trpělivosti. Rozhodně to stojí za vyzkoušení, protože anglický plnokrevník umí dát najevo svou vděčnost..

 


 

Využití a sport

Anglický plnokrevník

byl vyšlechtěn výhradně pro dostihy, kde může uplatnit svoji rychlost. Díky využití v dostihovém sportu se toto plemeno zachovalo až do dnes. Bohužel každoročně zemře na dráze mnoho koní. Koně, kteří se dočkají konce své dostihové kariéry, bývají často fyzicky i psychicky odrovnáni.

 

Anglický plnokrevník se využívá i v ostatních sportech (většinou nižší úrovně), na rekreaci nebo horsemanship (ve kterém může uplatnit svoji inteligenci).

 


 

Zajímavost

 

U anglických plnokrevníků se neměří výška v kohoutku.