Jdi na obsah Jdi na menu
 


13.Klokočovský Ples 8.3.2014

Druhá ze stěžejních akcí našeho Klokočovského sdružení je opět za námi. Večer opravdu plný překvapení, tak jak ty naše plesy bývají.

 

Přesně o půl sedmé přijel autobus s hosty, kteří ihned hledali svá místa, usadili se a již tak očekávaný plesík může začít. Po uvítací řeči průvodců večera Karla a Jany a představení nové kapely MARAS, se ihned účastníci dali do tance. Pravda, zprvu se nám nová kapela netrefila do noty a hrané songy byly tak trochu „utahané“ a málo taneční. To se ale časem zpravilo a tančilo o poznání lépe.Ihned po první námitce jsme se domluvili s kapelníkem na tom, že pokud bychom chtěli jejich kapelu i příští rok, můžeme si sestavit repertoár sami.. Dle mého i ostatních s kterými jsem mluvil, byli velmi dobří. Prostě pokaždé se hraje jinak a požadavky jsou různorodé. To ale neznamená, že hráli špatně. Svědčí o tom také fakt, že ručičky hodinek v konci plesu byly hooodně daleko.

 

Vzhledem k tomu, že den plesu trefil přímo na významný den oslav MDŽ, rozdali statní klokočovští muži všem děvčatům v sále malé kytičky a připojili přání s (doufejme) malým polibkem.

 

Aby toho nebylo ale málo, další překvapení na sebe nenechalo dlouho čekat. Věc, která se v působení našich plesů ještě nestala a asi už ani nestane. Přesně v tento den proběhla pod taktovkou naši Jenky na MÚ krátká svatba dvou účastníků plesu. I přes utajování to ovšem někteří věděli a tak nastalo hromadné přání s malým svatebním darem věnovaným sdružením, a taky sólo pro novomanžele bylo připraveno. Přejeme Pavlovi a Jarce dlouhá společná léta prožité v klidu a pohodě.

 

A do třetice všeho dobrého. Sdružení klokočovské se rozhodlo, že příjme do svých řad nové ovečky. Nejde o nové členy výboru, ale o víc!!! Nejsou rodilí, nebydlí v Klokočově, ale mají velkou část zásluh o dění v Klokočově a starají se. Proto se před všemi stali našimi čestnými občany. Z rukou Karla a Petra převzali glejt s potvrzením, že mohou využívat společných práv a kdykoli počastovat štamprlí. O koho jde???? Kvízek, který s mým úsměvem na rtech vás nechávám vyluštit ve fotoalbu.

 

 Po následném zahřátí tancem se přesně v devět hodin podávala výborná večeře, která byla proložena tradičním klokočovským povídáním , které si můžete přečíst úúúúplně dole. Z Ládikových úst a pera (prý) neznámého autora se linuly verše i povídání o tom, co se událo v naši dědině za uplynulý rok. Co vám budu povídat. Lidé měli kolikrát co dělat, aby se udrželi od smíchu.

 

 Poté následovala volnější zábava, kde se chystala tradiční, klokočovská divadelní společnost pobavit hosty v sále. Čtrnáct děvčat, jeden transvestita , farář a Plánička. Již z názvů je patrné, o co v ději šlo. Známá pasáž dialogu faráře a mladého družstevníka z kultovního českého filmu byla začátkem pro příchod taneční skupiny dojiček krav. „Trnky Brnky“ a tak dál, rozesmáli všechny v sále. Nečekaným překvapením bylo podle spoustu lidí jen to, že hraná a zpívaná scénka byla krátká. Musíme jim dát bohužel za pravdu, ovšem o to byla legračnější. Navíc nám hrála do karet preciznost věrných kostýmů a rekvizit. Zvláště chválím věrnou kopii faráře s jeho brýlemi a kolem, a také jednotné šatičky tančících děvčat. Byla to další, nová scénka, které musíme na rok opět konkurovat. Věru, máme co vymýšlet.

 

Po následném tanci byl v programové části na řadě prodej losů a výdej tomboly. S velkým skluzem odůvodněným dobrou zábavou, se dostal hřeb programu až někde ve třičtvrtě na jednu. Proto se omlouváme. Kompenzací byl fakt, že ve slosovatelných cenách byly opět cenné skvosty, kterými jsme potěšili všechny výherce.

 

Tímto se pořadatelé „zbavili“ řízené části a následovala opravdu uvolněná zábava. To už dávno muzikanti kápli na tu správnou notu a tanečníci měli problém přestat trsat!!! Museli jsme časový plán konce plesu posunout hodně daleko. Co já vím, poslední tóny zazněly někde okolo půl páté.

 

Na závěr chceme poděkovat pořadatelům, hospodskému a jeho obsluze a také kapele MARAS (www.marasbanda.cz) za bezproblémový průběh našeho večera. Nesmíme rovněž zapomenout na naše sponzory uvedené níže, kteří věnovali krásné ceny do tomboly spolu s našimi Klokočovjany. Doufám, že se ples všem líbil a za rok se opět ve zdraví setkáme.

 

Kdyby jste náhodou někdo měli něco, co by stalo zde za zmínku, neváhejte mne kontaktovat.

 

Sáčko je na světě. :-)

 

 

Fotografie a video naleznete v patřičných rubrikách

                                     Karel Till ml.

 

Sponzoři 13.klokočovského Plesu 8.3.2014 

Občanské sdružení Klokočov

TJ Příbor

restaurace SLÁVIE

Linartová Lenka  -  rááádio KISS Morava

Drůbežárna – Příbor Klokočov

REHACENTRUM – Kateřina Malichová

Chem. Laboratoř – Jana Svobodová

Fa. Petr Schindler

Drogerie Šitavanc

DVJ Jiří Honeš-výroba ponožek

Beos – Milan Střelka

Zemědělská a zahrádkařská prodejna – Příbor

Karosárna – Petr Filip

Vinotéka – Příbor u PENNY

Obec – Skotnice

Pizzerie Piccolo – Štramberk

Restaurace u „Žabáka“

Vinotéka u PENNY

ElektroAnlauf Kopřivnice

Svarmetal Skotnice

Obuv Kolekcion-Poláčková

Gapo Galia – výroba ponožek

Restaurace „u Zlaté Hvězdy“

Jízdárna Michálek – Příbor

BONOK – výroba ponožek

Z.Z.N Studénka – Josef Honč  

V neposlední řadě Vy, Klokočovjané

 

Do hlavního slosování věnovali,

 

                                                                                                                          

Obč. s. Klokočov - (fofrklacky, žehlička,DVD)

Radek Krmela(router wifi)

Pila Příbor - (mixér + topinkovač)

Pekos Tour - (zájezd Velký Meder pro jednoho)

Penzion JAAl(poukaz)

V.T.P. František Novák(dárková sada)

Pneu Dobeš(dárková sada)

Fa. Anlauf - (fritéza)

Kiss Morava - (víkendový pobyt )

Alpisport – Příbor (fofrklacky)

Instalatérství Jára Tomek(el. pánev)

H.T.P. Ostrava(simulátor vrtulníku)

Svarmetal Skotnice - (Aku-vysavač)

Benzina Pešta(hydraulický zvedák)

 

 

 

klokočovské povídání

 

 

Tak co nového v Klokočově ??

* Loni sme žili úspěšným rokem,

tož to včil proberem krok za krokem.

* U Příborských skautů, v tym dřevěným sálu,

tančily naše děcka na maškarním bálu.

* Hlavně velcí si užili tu taškařicu,

pod každým stolem stála flaša ze slivovicu a tak se aji stalo,

že tata z mamu byli za opicu.

* Koncem dubna se musí máj postaviť,

proto aby bylo koncem května zase co zhodiť.

* Tak jak to bylo dycky v naší dědině,

strom sme ukradli přímo v Osičině.

* Vztyčiť májku, k temu majú mladí blíže,

starým už to stvajaní dělává potíže.

* Tak staří aspoň radili,

šak kdysi též furt stavili.

* Za měsíc byla na hřišťu další akce,

Kácení mája s trochú inovace.

* Všude jinde kácí se máj koncem května,

ten náš se nám líbil a tak se dožil června.

* Velký svátek, co nás dycky stmelí,

je Klokočovský krmáš, po Příborské puti v pondělí.

* Zrána počasí vůbec nepřálo

a přímo do gulajšu pršelo.

* Olin, aby poměry dodržel,

musel přidať celer aji petržel.

* Všecko zachránila mokrá varianta,

prodal se gulajš aji gořalky kvanta.

* Velká Říjnová drakiáda

měla byť pro děcka paráda.

* Draci uletěli sotva metr,

bo ten den nefučel žádný větr.

* Tak děcka papírové draky nosily

a staří společenské draky chytili.

 

Súsedské vztahy

 

V Klokočově máme většinu dobré súsedské vztahy. Nekdy ale može dojíť k narušení aji v tym nejlepším úmyslu. Takový případ se stal zrovna loni v létě. Susedi přes ulicu se potkali v Super Peny marketě. Slava s autem a Marta pěšky. To by jeden neřek, že tak može začať problém. To už bylo na světě to jadro pudla nebo jezevčika nebo co to je za rasa. Prý ať nemusí Marta tašku tahať pěšky, tož jí ju domů vezme autem a odpoledne až přide domů, tož se pro ňu staví. Ušetří ji sílu a eště si daju po štamprli. Nakonec na štamprlu ani nedošlo. Enom došla Marta k plotu, tak pes už řval jak pominutý. Ale domácí ju zvali – Poď dál, šak pes kerý štěká nekuše. Ona poslechla a bylo to zrovna naopak. Pes kerý kuše neštěká, bo má plnú hubu susedčineho lýtka. No a průser byl na světě. Kus nohy chybělo a choť teho nebylo tolik, že by to bylo poznať na váze, tak na marodění to bohatě stačilo. Naštěstí se noha uzdravila a aji ulica funguje dále tak jak má. Enom Karel dodneska nevěří, že ten pes neměl vzteklinu.

 

Změna pohledu na život

 

Za poslední rok je vidět v Klokočově jaksi více generační vývoj. Není to až tak moc rokú co sme řešili problémy s děckama ve škole. Nedávno sme řešili problémy s děckama po školách a včil se na to podívajte. Dyť babka je už aji Jana z Kopečka. Enemže tam se v generačních vazbách těžko vyznajú aji oni sami. Dyť jeden Olin je Olinův děda, druhý Olin je Olinův tata aji děda a třetí Olin má Olina vnuka aji pravnuka. Naštěstí je to jinde přehlednější. Dyž tlačí kočárek Mirek nebo Pavel, tak každý ví, že veze vnuka. No a tu je viděť ten vývoj myšlení a starostí. Ti dva eště nedávno řešili pěkné auta a keré baby sú k světu. Včil řeša dětské výživy a zvětšenú prostatu.

 

Vliv Klokočovského Masopustu na pracovní výkon

 

Letošní masopustní průvod byl v Klokočově hodně početný a kromě medvěďa v nim byly aji kočky. Hela byla jedna z nich – ta chytrá. Pravila si, v každé chalupě slivovica, neochutnať je hřích, nekeří by se aji uraziť mohli, ale na druhú stranu je třeba vydržeť až do večera. Tož zvolila taktiku zapíjaní gořalky mikyšku. To prý snižuje hladinu. No všecko to dobře fungovalo až do pondělka. Zkrátka zadržená hladina chtěla jiť ven a zrovna v zaměstnání. Dyby Hela dělala v kravině, tak se nic neděje. Ale indisponovany přednosta stanice može važně ohroziť bezpečnosť železnice. K temu naštěstí nedošlo, ale mašinfira z mezinárodního rychlíka musel počkať až zodpovědná osoba v červené čapce vyleze z hajzlíka. Důvody zpoždění intercity nechtěl ministr dopravy pochopiť a tak v tym hajzlu skončily aji Helenine prémie.

 

Bezpečný penzion JAAL

 

Už máme v Klokočově aji penzion. To zařízení sice nesluží k přespávání Klokočovjanů, bo ti to maju kusek domů. Je sice pravda, že nekteří na to majú a letos si tam zaplatili přespaní o masopustní noci. Bylo to ale proto, bo kerysy dobrak si oblek Karlovu bundu a odnes si ju domu s kličami aji bezpečnostnim kódem. Tak Karlovi nezbylo nic jineho, než si zaplatit jizbu s vyhledem na Primus, vyspať se v penzioně ze svoju drahu polovičku a eště k temu za peníze. Co je ale hodně užívané našincami, to je hospoda. Je to bezpečná hospoda, furt je hlídána policajtami, stejně tak jak obě servírky. Asi proto si toto zařízení získalo velkú důvěru aji u Američana Miry. Raz se vracal na kole od doktora a stavil se na jedno. Byla žízeň, jedno nestačilo, eště k temu mu to připadalo jakési řídké a tak to zahustil a vylepšil zasmažku. Domu už potem nepospíchal. No když se rozhod, že přece enom už půjde, tož mu zodpovědnosť nedovolila řídiť kolo. Tak ho tam nechal. No a kdyby náhodu po cestě zaškobrtal, tož by si moh ušpiniť svetr nebo nedajbože ztratiť zuby. Tož to tam nechal všecko až do druhého dňa. No řeknite, v které jiné Příborské hospodě možete nechať takové cennosti přes noc.