Jdi na obsah Jdi na menu

Nigerijská soulová hvězda Nneka vystoupí poprvé v Praze!

8. 6. 2015

Live: Nneka

Datum: 06.08.2015                                 Místo: Lucerna Music Bar, Praha

nneka-2015.jpgNneka (foto: Hugues Lawson)

Britský deník The Sunday Times ji označil jako „novou Lauryn Hill” a její první album přirovnal k debutu „The Miseducation” této americké zpěvačky.

Elektrizující soulový hlas Nneky obdivují The Roots, Gnarls Barkley, Nas, Lenny Kravitz, Tricky nebo Damian Marley. Patří k největším hvězdám nigerijské hudby a zpívá nejen anglicky, ale i jazykem igbo. Svými politicky zabarvenými texty se zařadila mezi nejrespektovanější hlasy Afriky a v roce 2009 získala ve Velké Británii Cenu MOBO (Music of Black Origin) jako Nejlepší africká umělkyně. Nahrála také poctu Viva Africa pro Mistrovství světa ve fotbale v Jižní Africe.

To vše je nigerijská zpěvačka a písničkářka Nneka, která svým sametovým hlasem a hudbou na pomezí soulu, reggae, afrobeatu i hip hopu okouzlí 6. srpna premiérově Prahu.

Nneka, vlastním jménem Nneka Lucia Egbuna, se narodila v deltě řeky Niger v Nigérii. Když jí bylo 19 let, začala studovat antropologii na Univerzitě v Hamburgu. „Studia jsem si financovala koncertováním na undergroundové scéně. Písně jsem skládala odmala, prostě jsem si zapisovala své myšlenky, zkušenosti a spoustu modliteb,” říká. Její texty se dotýkají sociálních problémů, včetně mateřství a hledání spravedlnosti. Kariéru Nneky odstartovalo předskakování na koncertu Seana Paula právě v Hamburgu.

Nneka zatím vydala tři alba – „Victim of Truth”, „No Longer At Ease” a „Soul Is Heavy”. Její singl „Heartbeat” z roku 2009 se dostal do první dvacítky hitů ve Velké Británii. V roce 2012 založila s Ahmedem Nyeie, sierraleonským MC, nadaci The Rope Foundation, která slouží jako platforma pro mladé lidi k vyjádření svých názorů pomocí umění. Nedávno oba hudebníci vedli workshop zaměřený na práci se sexuálně zneužívanými ženami v Sierra Leone.

Do České republiky přijede Nneka s právě vydaným čtvrtým albem „My Fairy Tales”, které se vyznačuje velkým příklonem k reggae. Deska vznikala během jejího studijního pobytu v Paříži a jde o konceptuální album, které se zaměřuje na životy afrických emigrantů a problémy, se kterými musí bojovat.

Vstupenky za cenu 690,- Kč jsou k dispozici v sítích Ticketpro a GoOut.cz stejně tak jako na pokladně Lucerna Music Baru. Na místě v den koncertu budou lístky za 790,- Kč.

Pořadatel: www.charmmusic.cz