Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALJAŠSKÝ MALAMUT

27. 10. 2011

Tažný kůň arktických oblastí. Velký a sportovní pes, jehož charakteristickým znamením je zima a saňové spřežení. Dnes se s tímto plemenem můžeme běžně setkat i v mírném klimatickém pásmu a díky svému vzhledu a společenské povaze se stal velmi populárním rodinným mazlíčkem.

Jak již název částečně napovídá, toto plemeno pochází z Aljašky a arktických oblastí Kanady, kde bylo chováno a šlechtěno původními obyvateli. Aljašský malamut se již od pradávna především využíval k tahání nákladu nebo osob při přemisťování z místa na místo, ale našel rovněž značné uplatnění při lovu. Ústup plemena bylo možné zaznamenat s vypuknutím zlaté horečky na Aljašce, kdy zlatokopové dávali více přednost závodním psům. Ovšem od 30. let minulého století můžeme opět vidět značný nárůst chovu těchto psů a největší popularitě se aktuálně těší v USA a Kanadě.

Aljašský malamut má velmi silnou a mohutnou postavu se středně dlouhou, ale velmi huňatou srstí, která ho dokáže dobře chránit ve studeném počasí. Jak již bylo zmíněno, má velmi silné tělo, silné končetiny i tlapy, širokou a velkou hlavu s objemným čenichem, která je usazena na silném krku. Má krátké a špičaté uši a tmavé oči. Rovněž ocas je masivní a dobře ochlupený. Psi dorůstají do výšky 63 cm a feny do 58 cm při váze 30 až 40 kg. Aljašský malamut se průměrně dožívá 10 až 12 let.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář