Jdi na obsah Jdi na menu
 


Argentinská doga

27. 10. 2011
Chcete mít doma psa s vlastní osobností? Pořiďte si argentinskou dogu. Je výrazná a dominantní, potřebuje výcvik a pevnou ruku. Ale i ji je možné zkrotit. Podaří-li se vám to, stane se skvělým společníkem a báječným rodinným psem. Má ráda hru a veškeré venkovní aktivity.

Argentinská doga byla vyšlechtěna v roce 1873. Jejím šlechtěním se zabývala rodina Martinezů. Ke křížení bylo vybráno celkem devět plemen. Cílem bylo vytvořit odolného loveckého a hlídacího psa. Argentinská doga měla střežit stáda krav a zároveň bojovat proti pumám a divokým kočkám. Stejně jako ony měla dokázat přežít ve volné přírodě, a to i v nepříznivých podmínkách. V jejích žilách koluje krev bulteriéra, boxera, anglického buldoka, německé dogy a irského vlkodava. Plemeno bylo oficiálně uznáno až v roce 1973. V Jižní Americe je bohužel doga využívána na psí zápasy a v některých státech je proto její chov zakázán.

Řadí se mezi velká plemena psů. Její mohutná postava dosahuje výšky přes 60 cm. Dospělá doga váží kolem 50 kg. Má atletickou postavu a svalnaté tělo dokonale uzpůsobené k běhu a lovu. Jediné přípustné zbarvení je bílé, jsou ale povoleny černé skvrny kolem očí. Celkový dojem pak doplňuje černý nos. Srst argentinské dogy je krátká a dokonale přiléhavá. Doga se dožívá nízkého věku 10 let.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář