Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vodopád v Terezčině údolí v Nových Hradech

Cesta do Nových Hradů měla zajímavý průběh. Chtěl jsem si prohlédnout město, to ano, primárně jsem si ale chtěl vyfotit vodopád v Terezčině údolí kousek za městem a proto jsem k fotobatoh připevnil taky stativ, který sám o sobě váží půldruhého kila… Fotit podobné tekoucí vody je nejlepší dlouhou expozicí a tu v ruce neudržíš. Řešením na podobné cesty by možná byl jen malý stolní stativ, bylo by ovšem nutno jej pořídit… no a tak jsem vezl velký stativ na zádech.

Cesty naplánované doma probíhaly jak měly, vyjel jsem před polednem a jelikož jsem chtěl poznat okolí Třeboně trochu víc, našel jsem si trasu podle cykloatlasu: Třeboň, Domanín, Kojákovice, Kramolín, Jílovice, Petříkov, Jakule, Byňov a kolem N. Hradů do Terčina údolí. Cedule na kraji Třeboně inzerovala 29 kilometrů, já se ovšem vydal po značených (někdy podivně, kam se Jihočeši hrabou na značení na Šumavě) a tak mi po ujetí 30ti kilometrů mohly vypadnout oči z důlků, když jsem na žluté směrovce četl údaj – Nové Hrady 12 km!

Pokrčil jsem rameny, holt to bude trochu delší a po silnici už jsem dojel k vjezdu do Terčina údolí. Tam je cesta k vodopádu označená celkem dobře a vede podél Stropnice. Povrch celkem solidní, prostě lesní či polní cesta.

U vodopádu nikdo nebyl a tak jsem posvačil a dal se do focení. Pár záběrů jsem dělal půl hodiny a těšil se, jak to budou povedené fotky – a nebyly. Ne že by se nepovedly, jak jsem si představoval, ale na všech záběrech jsou vidět šikmé sluneční paprsky, které trochu vadí. Pouhým okem si jich člověk nevšimne, ale jak se voda padající z výšky 10 metrů tříští o kameny, vytváří vodní mlhu a ta paprsky zesiluje.

 
Zkusil jsem pár fotek protáhnout nějakými filtry a tak se můžete podívat, jak to dopadlo.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář