Jdi na obsah Jdi na menu

9. Dress code

14. 11. 2011

Dress Code

Řekni mi co nosíš a já ti řeknu, jaký jsi…?

 

geisha-kyoto-n-008.3.jpgOblečení je součástí naší osobnosti, ať už si to považujeme za důležité či nikoliv.  Odívání vždy bylo, je a zřejmě i bude

ovlivněno a utvářeno módou,  kulturou, etiketou, historií a tradicí.

 

Oblečení jako i ostatní aspekty lidského fyzického vzhledu mají jistý sociální význam, s odlišnými pravidly a očekáváními v závislosti na okolnostech a příležitosti. Oblečení daného jedince nám často může mnohé napovědět a je určitou reprezentací člověka na venek v rámci jeho sociální interakce. Existují teda jistá pravidla oblékání, která se objevují téměř od počátku vzniku společnosti. Slovní spojení Dress Code před-stavuje soubor pravidel pro styl oblékání přijatelný v určitém prostředí.  Dress code lze chápat jako psaná, častěji však nepsaná pravidla oblékání představující  styl, který vhodně reprezentuje danou příležitost či sociální příslušnost.

 

bride_by_prakhar.jpgTo co máme na sobě, jak máme upravené vlasy nebo i tělo je výrazovým prostředkem, kterým lze demonstrovat naše po-hlaví, příjmy, společenské postavení a  povolání, osobní přesvědčení, kulturní, politickou, etnickou a náboženskou přísluš-nost nebo vlastní postoj, manželský stav,  sexuální dostupnost i sexuální orientaci, životní přístup… Móda je hra a odívání a mnoho dalších věcí podléhá velmi rychle trendům, stačí se podívat na to, jak vypadlo běžné oblečení v evropské kultuře před 150 lety, kdy ženy kalhoty opravdu nenosily.

 

Dress code obecně není žádné univerzální pravidlo, ale jeho podoba a forma se liší  podle příležitosti a místa, a je silně ovlivněna kulturní a politickou situací, geografickou polohou, historií, tradicí, 94_indian-muslim-women-wait.jpgnáboženstvím apod. Jak již bylo řečeno dress code jsou spíše nepsaná pravidla avšak na daném území obecně uznávaná, která mohou být i vynutitelná nebo předepsaná. Né vždy se tedy můžeme svobodně rozhodnout co si právě oblékneme a kam takto oblečení půjdeme. Oděvy mohou také vyjadřovat nesouhlasit s kulturními normami a tradiční vírou, stejně jako osobní nezávislost. Oblečení totiž ji dávno neplní pouze ochranou funkci, ale mnoho funkcí jiných.

 

 

V mnoha společnostech lidé vysokého postavení nosili speciální oblečení a doplňky jako symboly jejich sociální status. Vdávných dobách římští senátoři nosili oděvy speciální fialové barvy apod.  Nebo pokud se podíváme do dávných dob bylrozdíl mezi příslušníky a šlechty a obyčejného lidu velmi znatelný.

 

 

Styl oblékání a dress code je pro různé kultury různý a je dobré to respektovat. Čína, Indie, lady-gaga-lady-gaga-fancies-older-men.jpgafrické kmeny, arabské země… Některé oblečení nebo jeho části, či přílišné odhalování někdy nejsou vhodné nebo dokonce i zakázané při pobytu na veřejnosti. Francie a její současná etnická a antidiskriminační politika mohou do značné míry ilustrovat tuto situaci.

 

Mezi typické příležitosti, kde je nutné respektovat jistý dress code – patří například svatby, pohřby, společensky významné události, business setkání, rauty,  plesy, firemní jednání či meeting a další speciální akce nebo návštěvy lepších podniků čí hraní golfu…  Některé profese či povolání mají dress code zcela jasně předepsaný a specifikovaný – pracovníci v bance, managementu, dále zaměstnanci, jejichž úkolem je reprezentovat společnost ve styku s veřejností a klienty či  na mezinárodní úrovni. Né vždy jak však toto dodržováno a názory na to co je či není vhodné nebo elegantní jsou dosti individuální zejména u né tak formálních aktivit.

 

Armáda, policie, hasiči  obvykle nosí uniformy, stejně jako zaměstnanci v mnoha průmyslových odvětvích nebo i školní děti a univerzitní studenti. Někdy jediná část oděvu nebo doplněk může deklarovat zaměstnání nebo postavení.

 

Na druhou stranu dress code  je praktický, protože vlastně víte, co si máte obléci. Není nejpříjemnější, pokud někam přijdete a zjistíte, že jste nedostatečně a nevhodně oblečeni nebo naopak, že ta večerní róba je asi příliš.


White tie nebo ultra formal dress code

Tato forma oblečení je nutná pro vysoce formální, společensky významnou událost, která madonna_1801677a.jpgmuži diktuje frak s vestou, bílého motýlka a lakýrky na nohy. Žena se neobejde bez večerních šatů, které sahají až na zem. White tie je tím nejpřísnějším dress codem, dejte si proto opravdu záležet a dodržte ho do puntíku!

 

Formal dress code

Toto heslo v podstatě znamená totéž jako výraz Black Tie, ale dovoluje větší odlehčení  - tedy například smoking jen s košilí a místo dlouhých šatů krátké koktejlky či večerní kostým.


 

 

 

Semi-formal dress code

Tento pojem příliš konkrétní informaci neobnáší a je dost ošemetný. Smoking a velké večerní 2010-met-costume-gala-red-carpet-photos-05042010-308-430x516.jpgnejsou vhodné a outfitse

spíš řídí hodinou, kdy se akce koná. Přes den jsou nevhodnější pouzdrové šaty, formální kostýmek, elegantní byznys styl. U něj ležérnější tzv. vycházkový oblek. Po šesté hodině večer by měl mít džentlmen černý oblek. Jeho protějšek společenské koktejly z atraktivního materiálu, nebo malé černé.


Coctail dress code

Tady už název jasně říká, o jaký outfit by se mělo u ženy jednat. Koktejly podle Koktejly podle klasického protokolu doplňují lodičky na podpatku a malá kabelka.


Black Tie Creative dress code

Pod tímto pojmem se skrývá informace, že jde o společenskou formální událost, která nás ve mr_z.jpgvolbě šatů až tak striktně

neomezuje a dává prostor pro osobitost, módní kreace. Samozřejmě v efektním a slavnostním balení. Pánové např. mohou mít smoking s černou košilí bez motýlku. A dámy si mohou pohrát se žhavými módními trendy a ty nápaditě aplikovat ve společnosti.

 

Casual dress code

Výraz, který lze přeložit jako nedbalá elegance má však jasné mantinely. Nedbalou elegancí se v případě Casual dress rozhodně whitetie.jpgnemyslí šortky či džíny a triko s potiskem. Ve společnosti se pod tímto heslem míní separátní saka kombinovaná s tričky s límcem či měkkými košilemi bez vázanky. Nebo mokasíny na bosých nohou bez ponožek. V dámském podání jsou to letní šaty, kalhoty, krátké sukně, sexy topy...

 

Casual dress code se také často užívá ve spojení volný pracovní styl, který se používá při méně závazných příležitostech. Často je Casual dress code „povolený“ pro lidi, kteří nepřicházejí do styku s veřejností, např. v kancelářích. Jindy naopak firmy organizují například jeden den v týdnu, kdy prohlásí povolení přijít v Casual oblečení.