Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amphion

1778

1:60

V létě 1778 podnikla svou první plavbu švédská královská jachta Amphion. Loď zkonstruoval lodní architekt F. H. Chappman a pohybovala se pomocí vesel a plachet. Oplachtění bylo jako na typu brigantina. Vyzbrojena byla pouze osmi malými pozdravnými děly.

Velmi zajímavý je interiér lodi. Na zádi jsou dva královské apartmány a velká kajuta, která sloužila jako salon a jídelna. Ta je uchována v námořním muzeu ve Stockholmu. Nad salonem je oválný světlík. Na zádi je pozlacená hlava se slunečními paprsky s monogramem Gustava III. Pozlacené řezby pod a nad záďovými okny jsou v rokokovém stylu. Klounová figura na přídi znázorňuje Amphiona s lyrou, syna Dia, šiřitele kultury.

Král Gustav III. používal Amphion jako velitelskou loď v několika námořních bitvách, jako například v roce 1788 – 90 a při bitvách u Fridrikhamu Viborg a Svenskundu. Amphion sloužil jako vlajková loď flotily do roku 1850, potom jako ubytovací loď a od roku 1938 je záď Amphionu umístěna v nové budově námořního muzea ve Stockholmu.

Model jsem začal stavět v roce 2016, měl jsem k dispozici pouze nepříliš kvalitní plány z námořního muzea ve formátu A3. Rozhodl jsem se, že se pokusím staré plány rekonstruovat, vytvořit plány nové a staré plány doplnit tak, aby se dal podle nich postavit kvalitní model.

Na závěr chci napsat, že italská firma Corell vydala plány Amphion, ale je to úplně jiná loď. Podobá se spíše švédské jachtě Fröja. Tuto loď a plány na ni jsem rekonstruoval podle historické literatury a dostupných pramenů.

Na svůj Amphion jsem použil stejné barevné schéma, jako je na modelu ve Stockholmském muzeu. To znamená, že loď je pod ponorem šedobílá, trup je okrový a nástavby modré. Rámečky oken jsou bílé a ozdoby jsou natřené zlatou barvou.

Při práci jsem použil následující zdroje:

  • D. G. Harris - F. H. Chapman, The First Naval Architect and his Work
  • K. H. Marquardt - The global schooner
  • K. H. Marquardt - Schoner in Nord und Süd
  • K. H. Marquardt - Bemastung und Takelung von Schiffen des 18. Jahrhunderts
  • L. Peterson - Rigging: Period Fore-and-Aft Craft
  • W. zu Mondfeld - Historic Ship Models
  • R. McCarthy - Building - Plank - on - Frame Ship Models
  • O. Curti - Schiffsmodellbau
  • historické materiály - Sjöhistoriska Museum, Stockholm

Fotografie a ukázka plánu: