Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panorama 29/2021

28. 5. 2021

pan29.jpgSvětlo světa spatřilo tento týden i nové číslo vlastivědného sborníku Panorama, celkově ale už dvacáté deváté. Je opět barevné. Na první barevné loňské číslo jsme zaznamenali jen kladné ohlasy. Tak snad vás ani teď nezklameme.

Přírodovědnou část sborníku zastupují opět dva příspěvky. Ladislav Čepelka pokračuje v seznamování s chráněnými územími v CHKO Orlické hory. Pro toto číslo si vybral jedno ze dvou chráněných vrchovišť v Orlických horách, a to přírodní rezervaci Jelení lázeň. Druhým přírodovědným příspěvkem je pojednání Dušana Kacálka, proč převažují v naší krajině smrkové lesy a proč máme málo jedlí.

Historická část je zastoupena, jako vlastně vždy, o poznání lépe. Úvodním článkem sborníku je práce Oldřicha Zemana o Josefu Brandejsovi. Na padesátá léta minulého století v kronikách obcí na Dobersku se zaměřil Jiří Mach. Jak to vlastně bylo s rodiči a datem narození české spisovatelky Boženy Němcové rozebírá Jaroslav Šůla. Zjištěnými novinkami v historii mokerského rodáka Emila Musila-Daňkovského nás seznamuje Dagmar Honsnejmanová.

Letos je poprvé celkem hojně ve sborníku zastoupena i současnost. Dovolil jsem si napsat vzpomínku, jak jsme v roce 1991 začínali. Letos je to 30 let naší práce pro přírodu, ale i osvětu a propagaci Orlických hor a podhůří. Podobně vzpomínají, ale na 70 let práce Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti v Opočně, Dušan Kacálek a Jiří Novák. Oslavu 630 let od první zmínky o obci Mokré, která proběhla v roce 2020, připomíná Dagmar Honsnejmanová. Josef Ptáček uvažuje nad vlastenectvím v současné době. Mirek Trejtnar krátce vzpomíná na svého otce, Ing. arch. Františka Trejtnara, pravidelného přispěvatele našeho sborníku, který v roce 2020 zemřel. V krátkém příspěvku Jaroslav Šůla reaguje na internetový článek o Boženě Němcové. Nestačil se divit, co je možné napsat. K významnému životnímu jubileu dr. Josefa Ptáčka seznamuje Jaroslav Šůla čtenáře s jeho výběrovou bibliografií za léta 2015–2020. V závěru opět uvádíme přehled nové regionální literatury za rok 2020 a starší, případně až do roku 1990. Nechybí ani dvě recenze nových publikací.

Snažíme se, abychom vám přinášeli stále nové informace o našem krásném regionu. Snad se nám to i v tomto čísle podařilo. Budeme rádi za vaše reakce, které nám pošlete.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář