Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nigiri sushi

15. 3. 2012

Japonská specialita, které jsme doma naprosto propadli. 

Na tento pokrm budete potřebovat: 

175 g speciální rýže na sushi, 4 lžíce rýžového octu na sushi, 1 filet z lososa, 3 lžíce sojové omáčky na sushi, wasabi pasty dle chuti, 1 hrst nakládaného růžového zázvoru

Ze všeho nejdříve si připravíme rýži, kterou vyplachujeme v sítu tak dlouho, dokud nám z ní neteče čirá voda. Poté vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla rýže potopená a voda nad rýži měla přibližně 1 cm. (Kdo má rýžovar, udělá rýži v něm) Vodu s rýží přivedeme k varu a povaříme, přibližně 12 minut. Poté rýži z ohně odstavíme, přikryjeme a necháme odpočívat 10 minut. Voda se do rýže vsákne. Po deseti minutách zalijeme octem, jemně promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme vychladnout a vsáknout ocet.
Jakmile nám rýže vychladne, můžeme tvarovat. Připravíme si mističku s čistou vodou, nebo rýžovým octem, který dezinfikuje a ruce si v něm namočíme. Nabereme trochu rýže a v rukou tvarujeme malý "hranol" (viz. obrázek). Není dobré dělat hranol moc velký, ztratí se v něm následně chuť ryby.
Jakmile máme z rýže utvořeny hranoly, nakrájíme si ve stejné velikosti losos a poklademe jej na rýžové hranoly, čímž je Nigiri sushi hotovo.
Podáváme s pastou wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným růžovým zázvorem. Wasabi si rozmíchá v sojové omáččce každý sám, podle toho jak ostrou chuť má rád.

228737_2083070838801_1306008026_32516792_6427828_n.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář