Domácí sekaná s barmskou bramborovou kaší
Česká domací rychlá klasika, všemi tolik oblíbená. A tak přidávám rodinný recept i já.
Na sekanou pro 4 osoby budete potřebovat:
500 g mletého vepřového masa, 500 g hovězího mletého masa, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, plnotučná hořčice, dvě housky, hrnek mléka, 1 lžička majoránky, 3 vejce a strouhanka dle potřeby na zahuštění, 1 kg brambor, 5 mrkví, 2 lžíce másla, 1 hrnek mléka
Ze všeho nejdřív si do mísy nadrobíme housku a zalijeme mlékem. Necháme odstát, než se mléko vpije do housek. Housky mohou být klidně 1 den až 2 dny staré. Jakmile se housky nasáknou, přidáme maso, nadrobno nakrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci hořčice, majoránku, sůl, pepř a vejce. Vše důkladně prohněteme, nejlépe rukama. Vložíme do vymazaného pekáče, mírně podlijeme vodou a potřeme dle chuti ještě hořčicí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30-40 minut.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky, mrkev pouze důkladně omyjeme a vložíme do osolené vody. Vaříme do úplného změknutí. Vodu scedíme, zalijeme mlékem, přidáme máslo a zbytek prolisovaného česneku a vyšleháme do hladké kaše.
Přeji dobrou chuť!