Jdi na obsah Jdi na menu
 

Degustace argentinských vín

17. 1. 2012

Do Prahy na Zličín jsme jeli autobsem a dále metrem do stanice
Anděl. Až v metru jsme si uvědomili, že ani jeden nemáme sebou
pozvánku a protože nikdo z nás v té vinotece nebyl netušili jsme
kde vinoteku najdeme. V nouzi nám pomohlo telefonní číslo 1188,
kde nám operátor ochotně sdělil název ulice a když jsme mu my
sdělili, kde stojíme vysvětlil nám jak se do vinoteky dostaneme.
Paradox byl, že jsme stáli jen dvě ulice od vinoteky což bylo cca
100 metrů. Do vinoteky jsme doběhli v 18:40 hodin a děsili se, že
spousta párů pražských očí bude probodávat ty přespolní opozdilce
z venkova. Prvně v životě jsem měl osobně radost, že degustace
nezačala včas. No ona to vlastně není vinoteka, ale vinárna a tak
je rozdělena na dvě části. V přízení je bar, kde je povoleno kouřit
a po železném točitém schodišti jseme se dostali do příjemné
suterení místnosti, kde byla připravena degustace. Každý přihlášený
měl na svém místě vytisknutou jmenovku, čímž byl vyešen problém
kam si kdo má sednout. Dle vinného lístku jsme si vybrali dvě lahve
a majitelku požádali zda by nám doporučila to lepší víno, což ochotně
učinila i s odborný výkladem. Rozhodli jsme se vyzkoušet :
Syrah
ročník : 2003
alkohol : 14,5%
země původu : Libanon
cena : 318 Kč
Přátelé, vřele vám všem doporučuji toto víno ochutnat. Oba nás mile
překvapilo, svojí ovocnou vůní, tmavou barvou a úžasnou dlouhou
ovocnou dochutí .
Oba dva jsme toto víno hodnotili 88 bodů.

Na každém stole bylo spousta chleba nakrájeného na kostičky
a dva druhy dobrého sýra a pochopitelně džbánek čisté vody
a dvě skleničky, jednu na bílé víno a jednu na červené víno.
Oba dva vesnický balvani jsme ale usoudili, že sklenky na bílé
víno jsou špatně zvolené. Sklenky se používají na sladké aperetivy
a ne na bílé víno, protože tvar sklenek zkresluje vůni vína, což jsme
si ověřili hned u prvního vzorku bílého vína. Tak jsme si bílé víno
nechali nalévat do sklenek na červené víno, což zase nechápal
personál vinárny, ale respektovali naše přání.
Degustace začala v 19:00 hodin, kdy nás všechny přivítala paní
majitelka a představila dovozce argentinských vín z vinařství
Pascual Toso pana Jaroslava Kšána, jak jsme se dozvěděli údajně
je to nejstarší vinařství v Argentině založené v roce 1890, které
dodává 75% své produkce do USA. Na degustaci bylo připaveno
celkem 10 vzorků vín z vinařství Pascual Toso z toho 3 bílá vína
a 7 červených vín. Dle degustačního lístku, který sestavil sám
dovozce nám vesničanům připadalo divné seřazení vzorků.
Nejdříve byly degustovány starší ročníky a pak mladá vína a víno
na barrigue bylo mezi bílými jako druhý vzorek místo třetího
vzorku.

Tak konec teorie a přejděme k samotné degustaci :

1) Sauvignon Blanc
ročník : 2008
alkohol : 13,5%
zbytkový cukr : 2,23 g
kyselina : 5,6 g
zbytkový extrakt : 16,53
cena :  430,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 79 bodů

2) Chardonnay
ročník : 2008
alkohol : 13,7%
zbytkový cukr : 3,82g
kyselina : 5,51g
zbytkový extrakt : 21,34
cena : 360,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 82 bodů
Víno zrálo 3 měíce na barrigue sudu

3) Chardonnay
ročník : 2011
alkohol : 13,6%
zbytkový cukr : 2,37g
kyselina : 6,12g
zbytkový extrakt : 21,18
cena : 360,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 83 bodů

4) Malbec
ročník : 2004
alkohol :
zbytkový cukr :
kyselina :
zbytkový extrakt :
cena :
Naše bodové ohodnocení : 0 = ve víně byla oxidace
Tak a vesničani způsobili problém. Kolega okamžitě
při přivonění zjistil oxidaci ve víně a neprodleně vylil,
celý obsah do odlévací nádoby. Světe div se, i já jsem
poznal oxidaci ve víně a tak decentně šeptám kolegovi,
že bychom to měli šetrně sdělit dovozci. Kolega tedy
lehce zvedl ruku a požádal pana Kšánu zda by mohl
přijít k našemu stolu. Když přišel pan Kšána, zeptali
jsme se zda se nám to jen zdá, že cítíme ve víně oxidaci.
Pan Kšána si půjčil mojí plnou skleničku a jako správný
herec vložil víno do úst, dlouho si ho v ústech přepouštěl
a po očku nás pozoroval co my na to. Já měl co dělat
abych nebouch smíchy, ale i my jsme zachovali kamennou
tvář a čekali na ortel dovozce. Ortel dovoze byl pozitivní,
přiznal, že víno je opravdu zoxidované a nemáme ho pít.
Oxidace ve víně se předem nedá předpokádat ve víně,
víno je živý materiál a tak nikdo nikdy a i u nejlepších
vín nemůže vědět zda je v té konkrétní lahvičce oxidace.
Z tohoto důvodu by vždy somelier měl ochutnat každou
lahev po otevření než je rozlejvána ostatním.

5) Malbcek
ročník : 2008
alkohol : 13,8%
zbytkový cukr : 2,45g
kyselina : 5,21g
zbytkový extrakt :
cena : 430,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 83 bodů
Prázdná sklenka úžasně dlouho ovocně voní

6) Syrah
ročník : 2007
alkohol : 13,5%
zbytkový cukr :
kyselina :
zbytkový extrakt :
cena :  430,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 85 bodů
Ten Syrah z Libanonu je o 50% ještě lepší

7) Merlot
ročník : 2007
alkohol : 13,0%
zbytkový cukr : 2,58g
kyselina : 4,76g
zbytkový extrakt : 28,6
cena : 470,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 86
Pro porovnání bylo toto víno naléváno do dvou skleniček
a) přímo z lahve
b) z dekantační nádoby navržené francouzkým odborníkem.
Dekantační nádobu prezentoval sám televizní moderátor
a člověk, který píše do odborného vinařského časopisu
Víno Styl pan Martin Severa.
Pochopitelně, že víno z dekantační nádoby chutnalo lépe
protože bylo více provzdušněné.

8) Cabernet Sauignon
ročník : 2004
alkohol :
zbytkový cukr :
kyselina :
zbytkový extrakt :
cena :
Naše bodové ohodnocení :
Toto víno bylo rovnou vynecháno, protože tam dovozce
opět objevil oxidaci a ze stracu před náma vesničanama
ho nechal raději stahnout včas.

9) Cabernet Sauvignon
ročník : 2005
alkohol : 13,7%
zbytkový cukr : 2,78g
kyselina : 4,98g
zbytkový extrakt : 31,50
cena : 440,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 82 bodů

10) Cabernet Sauvignon
ročník : 2007
alkohol : 13,0%
zbytkový cukr :
kyselina :
zbytkový extrakt :
cena : 440,00 Kč
Naše bodové ohodnocení : 83 bodů

Ochutnávka byla ukončena ve 20:45 hodin. Bohužel
nám v 21:16 hodin odjížděl vlak ze Smíchovského nádaží
na Plzeň a tak nezbylo moc času pohovořit s majiteli
vinárny. Byli mile překvapeni, že nám chutnal ten Libanonský
Syrah. Paní majitelka říkala, že taková dobrá vína tam lidé
skoro vůbec nepijí a aby se nezkazila, nosí si je dmů a pijí
je doma s manželem. Částečně to chápeme, protože pokud
se řekne Libanon nikdo z laiků by neočekával, že tam dokáží
vytvořit tak úžasná vína a že vydrží v kondici tak dlouho.

Protože jsme si nebyli jisti, zda pěší chůzí stihneme pochod
od Anděla na Smíchovské nádraží, raději jsme potupně použili
TAXI - což jsme udělali móóóc dobře, protože bychom to časově
nestihli. Na nádraží v občerstvení jsme si ještě neodpustili
poškádlit pražáky plzeňskou mluvou. Kolega si totiž objednal
vošouch a prodejce vůbec nechápal co chce :
vošouch je plzeňsky bramborák.
Vlak na Plzeň přijel přesně ta tak jsme se udadili v prázdném cupé
a před Berounm už nevěděli o světě. Probudlili jsme se v Plzni
na Letné, což bylo tak akorát protřít oči upravit zmuchlané obličeje
a vystoupit na plzeňském hlavním nádraží ve 22:45 hodin.
Není umění flámovat ale vstát a tak už jsem druhý den ráno v 04:25
vstával do továrný, abych mohl od 05:30 hodin vytvářet státní hodnoty
a nepoškozoval zaměstnavatele.