Galadegustace Prague Wine Tropy
Soutěž Prague Wine Trophy je česká nejprestižnější vinařská
soutěž, při které jsou vína rozdělena do kategorií dle odrůdy.
Víno může do soutěže přihlásit každý dovozce, prodejce vín
nebo samotný vinař. Vína jsou hodnocena v pěti kolech odbornou
profesionální somelierskou porotou v čele s předsedou asociace
somelierů panem Ivo Dvořákem. Výsledky z každého kola jsou
vždy zveřejněny v časopisu Víno revue. Nejlepší víno vždy získá
ocenění champion, dále jsou uděleny zlaté, stříbrné, medaile.
V každém kole se hodnotí předem stanovených 6 odrůd vína.
Všechna oceněná vína jsou každý rok koncem ledna
předložena k ochutnání veřejnosti na Galadegustaci. Aby smělo
být víno na Galadegustaci musí od komise získat v soutěži
minimálně 80 bodů ze 100 bodové stupice. Každý kdo přihlašuje
víno do soutěže musí zaplatit 7 000 Kč za každou lahev.
Vína hodnotilo celkem : 54 profesionálů
Kdo se stává Championem : víno s nejvyšším bodovým ohodnocením
získává titul Champion.Další vína v pořadí získávají podle počtu
bodů příslušné medaile.Medaile však může získat pouze 30%
přihlášených vín.
Jaké medaile mohou vína získat :
Prague Wine Champion = víno s nejvyšším počtem bodů
Prague Wine Regional Champion = nejlepší víno regionu
Prague Premium Gold = víno v rozmezí 90 - 100 bodů
Prague Gold = víno v rozmezí 85 - 89 bodů
Prague silver = víno v rozmezí 80 - 84 bodů
Letošní V. ročník Galadegustace Prague Wine Trophy 2011
se uskutečnil 23.01.2012 od 13:00 do 18:00 hodin v pražském
hotelu Crowne Plaza v Koulově ulici 15, Praha Dejvice. Hotel
je pouze 10 minut pěší chůze od konečné stanice metra
Dejvická trasy A.
Omezený počet vstupenek na tuto akci se nechá zakoupit
v síti TIKETPRO, cena vstupenky je 1 000 Kč, což pochopitelně
vypadá, že je to obrovský obnos ale pokud si uvědomíme, že
ochutnáme ta nejlepší vína z celého světa v cenovém rozmezí
za jednu lahev 300 Kč - 2 000 Kč, není to taková cenová darda.
Letošní Galadegustace se zúčastnilo celkem 53 vystavovatelů,
a bylo možno ochutnat celkem 316 vín.
Protože je leden a člověk nikdy neví co počasí připraví za překvapení,
raději jsem si koupil jízdenku na autobus z Plzně do Prahy na 10:00
hodinu abych měl dostatečnou časovou rezervu. Protože jsem jel brzo,
dálnice byla suchá, svítilo sluníčka a teplota +4 stupně. Do Prahy
na Zličín jsem přijel už v 11:00 hodin, metrem trasy B jsem jel do stanice
Můstek, kde jsem přesedl na metro trasy A a po 7 minutách dojel
na konečnou stanici Dejvická Protože jsem měl spoustu času šel
jsem si dát zapečenou bagetu se 4 druhy sýra. Pěkně pomalinku
jsem každé sousto pořádně rozkousal abych připravil žaludek na tu
smršť vín. Ze stanice metra Dejvická jsem šel po třídě Jugoslávkých
partyzánů k hotelu Crowne. V jedné jídelně jsem objevil, že mají
slepičí vývar, což je jako základ před pitím to nejlepší pro žaludek.
Polévku jsem si dal s čerstvým křupavým rohlíkem . Do hotelu
jsem přišel ve 12:40 hodin, předložil vstupenku, za což jsem obdržel
na pravé zápěstí papírový náramek jako doklad o zaplacení, který
se vždy musí ukazovat pořadatelům při přecházení ze sálu do sálu.
Za vratnou zálohu 200 Kč jsem obdržel degustační skleničku a katalog
vín a vystavovatelů. Po schodek jsem sešel do šatny, kde jsem odevzdal
bundu a svůj nepostradatelný baťužek, před zrcadlem jsem ze sebe
udělal člověka a šel do prvního sálu. Letos musím pořadatele pochválit,
za zkvalitnění servisu. Kontrolu vstupenek provádělo celkem 6 osob,
skleničky a katalogy vydávalo celkem 5 osob, šatnu obsluhovali
celkem 3 osoby a u každých dveří stála vždy jedna osoba, jednak
kontrolovala náramky a poskytovala cenné informace, jak se dostat
do kterého sálu. Degustace už neprobíhala jen v jednom sále,
ale vystavovatelé byly rozmístěny do 4 sálů ve dvou poschodí, což
bylo velice příjemné pro nás veřejnost, jednak v sálech nebylo takové
teplo a návštěvníci se více rozplynuli po všech prostorách. V každém
sálu bylo spoustu džbánků s čerstvou pitnou vodou, malé houstičky
a několik druhů sýrů nakrájených na kostičky.
Protože jsem celé nedělní odpoledne strávil přípravou toho co bych
rád ochutnal, měl jsem ušetřenou práci při výběru na místě. Letos
se naše čtyř členná parta rozdělila a každý degustoval samostatně,
což já už navrhoval loni, protože každý člověk má svoje tempo, jiné
preference vín. Tak jako ostatní i já jsem nejdříve začal ochutnávat
bílá vína se zaměřením na Sauvignony z celého světa abych mohl
porovnávat rozdílné chutě a vůně. Začal jsem novým moderním
moravským vynařstvím Gotberg, kde jsem ochutnal
Sauvignon Blanc PS 2010 = 85 bodů
Ryzlink rýnský PS 2009 = 87 bodů
Abych neurazil naší vinotéku Dům vína FAFIAVIN zde jsem ochutnal
Rivaner Classic 2010 = víno, které bylo mimo soutěž
U dovozové firmy ADVEAL jsem ochutnal 3 Sauvignony Blanc
1) Nebilo Reg. Collec Marlborough 2009 = 86 bodů
2) Nebilo Orca Bay 2010 = 85 bodů
3) Nebilo Icon 2010 = mimo soutěž
Všechny tři Sauvignony Blanc byly z Nového Zélandu
Tak to jsou ty pravé voňavé a chuťově příjemné s dlouhou
dochutí, no ona i ta cena toho nejlepšího je velice hezká
500 Kč !!??
Pak jsem se vrhnul do mých oblíbených červených vín.
Začal jsem ve II. poschodí u dovozové firmy UNITED
BRANDS :
Asi nejzajímavější vína byla chilská vína s názvem :
Casillero del Diablo = ano Diablo je opravdu ďábel.
Dozvěděl jsem se legendu proč jsou vína označena
¨jako ďábel. Legenda říká, že když vinař zjistil že
mu víno ve sklepu mizí neznámo kam dostal nápad
rozhlásit, že v jeho sklepě on sám viděl samotného
ďábla a tak mu pověrčivý chilský dělníci uvěřili a opravdu
od té doby ze sklepa neubyl ani lok vína. Na počest
je na každé lahvi u začátku hrdla hlava ďábla.
Dále jsem se přesunul k dovozci vín WINE4YOU
který dováží vína z USA. U tohoto dovozce jsem
přechutnal kompletní nabídku červených vín.
Jako svého vítěze jsem si zvolil :
Bodega Ontaňon Crianza 2008 = 89 bodů
z vinařství Francis Ford Coppola Winery
Celkem jsem do 17:30 hodin stihl ochutnat více jak 50
vín, protože už jsem začal cítit, že toho mám tak akorát
dobrovolně jsem přešel na čistou pramenitou vodu - páni,
to byla lahůdka.Ne neuvěřitelné, že přes vypité množství
vzorků se naší čtveřici povedlo dát se dohromady a spořádaně
jít v 18:00 hodin na tramvaj, která nás 3 stanice dovezla na
konečnou stanici metra Dejvická a metro nás dopravilo
až na pražské hlavní vlakové nádraží. Na peron jsme přicházeli
zároveň s vlakem, který přijížděl z depa.Cesta vlakem nám uběhla
velice rychle, protože kolega vyškemral u stolku naší vinoteky lahev
červeného vína, abychom mohli vyhodnotit galadegustaci.
Do Plzně jsme přijeli poměrně brzo cca ve 20:45 hodin a tak tramvaje
ještě jezdily po 10 minutách. Při vystoupení z tramvaje na naší
zastávce jsem bleskově zjistil, že je náledí a tak bylo nutné šoupat
nohy a za žádnou cenu je nezvedat aby to nevypadalo, že je člověk
snad nedej bože v tuto hodinu opilý hahahaha. Úspěšně jsem
se tedy došoupal až před náš vchod bez újmy na zdraví. Doma
u TV jsem vypil více jak 0,5 litru vody a jednu Coca Colu. Dnes
ráno jsem vstal už v 08:00 hodin, ale ruku na srdce, za volant
bych nesedl ani teď večer i když se cítím jako kdybych v životě
nepil hahahaha.