Mušličky
SUROVINY:
TĚSTO: 1 a 1/2 tatranek, 125g másla, 200g hladké mouky,
50g cukr moučka, 100g mletých ořechů, 1 žloutek
MANDLOVÁ HMOTA: 225g cukr moučka, 75g sušeného mléka, 90g másla, 150g mletých loupaných mandlí, 120g piškotových drobečků, 2 lžíce citronové šťávy, trochu rumu
KRÉM: 2 celá vejce, 150g cukr moučka, 300g másla, rum
NA ZDOBENÍ: alginátové želé kuličky nebo cukrové perličky
POSTUP:
Vypracujeme těsto ze všech surovin a vtlačujeme do formiček. V mírně vyhřáté troubě upečeme. Vyklopíme a necháme vychladnout.
Připravíme si ze všech surovin mandlovou hmotu. Dobře propracujeme. Do formičky vložíme kousek potravinářské folie, aby nám šly mušličky vyklopit. Vezmeme kousek těsta a vtlačujeme do formiček, vytvoříme mušličku, vyklopíme a necháme na plechu uschnout.
Krém: vejce s cukrem a rumem vložíme do nádoby a dáme do vodní lázně. Mícháme, až se vše spojí. Odstavíme, necháme vycvhladnout a zašleháme máslo. Šleháme tak dlouho, dokud není krém pěkně hladký.
Na upečenou mušličku nastříkáme trochu krému, položíme jednu kuličku nebo perličku a opatrně přiklopíme mandlovou mušličkou.