Mezi symboly americké kuchyně patří kromě hamburgerů a koblížků s dírkou také jablkový koláč. Apple Pie je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té “opravdové” Ameriky – ve státě Nové Mexiko je po něm dokonce pojmenované město. Pie Town získalo své jméno právě podle nedaleké továrny na jablkové koláče.
Doba přípravy: asi půl hodiny
Doba pečení: asi hodina
Počet porcí: 8
Potřebné ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 3 g soli
- 115 g másla
- 120 ml ledové vody
- 8 větších, sladkých jablek
- 200 g cukru krupice
- 8 g polohrubé mouky
- 3 g skořice
- 30 g másla
Postup přípravy
- Ve větší míse spolu smíchejte mouku a sůl. Poté do těsta po částech vmíchávejte máslo. Následně do těsta po lžičkách přidávejte vodu a tvořte z něj středně velké kuličky. Ty následně zabalte do igelitového pytlíku či potravinářské folie a na čtyři hodiny (nebo po celou noc) umístěte do ledničky.
- Poté těsto opět prohmětěte a vyplňte jím dno a strany formy.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- V druhé větší míse spolu smíchejte jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici. Vše důkladně zamíchejte a vyplňte tím formu. Navrch těsta naneste po kouskách dvě zbývající lžičky másla. Následně koláč přikrejte plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsněte, přebývající okraje neváhejte odříznout. Do těsta nakonec špejlí udělejte několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat.
- Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba hodinu do té doby, než těsto zezlátne.