Jdi na obsah Jdi na menu
 


Esenciální olej na masáž

2. 2. 2012

Vyrobte si esenciální olej na masáž nejen pro miminka

 Chcete-i vybrat správný okamžik pro masáž, musíte vzít v úvahu také to, jak se vy i miminko v dané chvíli cítíte. Nikdy se například nepokoušejte masírovat hladové, neklidné, unavené nebo podrážděné miminko a nemasírujte ani tehdy, jste-li vy sami unavení nebo nervózní. Miminko vnímá vaše pocity, proto před začátkem masáže proveďte několikaminutovou relaxaci. Jestliže miminko reaguje na masáž pozitivně, je lepší masírovat deset až patnáct minut každý den ve stejnou hodinu, ale nikdy nedovolte, aby se z masírování stala rutinní záležitost. Nejvhodnější doba je mezi dvěma jídly, kdy miminko není ani příliš plné, ani hladové. Všimnete-li si, že se to miminku nelíbí, přestaňte masírovat.

Olej nepatří přímo na kůži, rozetřete ho nejdříve v dlaních
   Při masírován velkých ploch používejte celé dlaně a při masírování menších částí těla masírujte bříšky prstů. Máte-li studené ruce, zahřejte si je ještě předtím, než se dáte do masírování. Neustále se masírovaného dotýkejte rukama, jinak se nebude cítit bezpečně, přestane se soustředit na masáž a neuvolní se. Proto je vhodné mít olej nachystaný v misce, aby byl vždy po ruce. Pro větší pohodlí si tedy připravte trochu oleje do mističky nebo hrnečku a položte vedle sebe. Odložte si prstýnky, náramky a hodinky, protože mohou obtěžovat. Nikdy nevtírejte olej přímo na kůži děťátka, ale nejdříve jej rozetřete v dlaních.
   Oleje by se neměly používat ve velkém množství. Vždy naneste takové množství, které usnadní masírování a jež můžete rukama lehce rozetřít. Na konci masáže by však ruce neměly být příliš mastné. Než začnete, vyzkoušejte na malé citlivé části těla, jestli vybraný olej nezpůsobuje alergickou reakci. Chystáte-li se masírovat miminko, buďte ještě obezřetnější. Oleje a směsi olejů skladujte na tmavém suchém a ne příliš teplém místě v lahvích z tmavého skla. Správným skladováním neztratí své původní vlastnosti.

Základní a esenciální oleje
   Transportní neboli základní nosné oleje existují v mnoha druzích. Avšak je-li to možné, vždy používejte oleje rostlinného původu, které jsou lisované za studena, nerafinované a bez příměsí, pro miminko raději v biokvalitě. Základním olejem může být například mandlový olej, který je vhodný pro všechny typy pleti, zvláště doporučován je pro suchou, citlivou a zanícenou pokožku. Vhodné jsou také oleje z dužiny meruňky a z dužiny broskve a to také pro všechny druhy pleti.
   Esenciální oleje se vždy přidávají do nosných olejů (kombinuje se jeden nebo více esenciálních olejů s jedním základním olejem). Oleje pronikají do kůže, přes kterou se jejich účinky dostávají až do krve a lymfy a tím se pozitivní vlastnosti masáže násobí. Mezi esenciální oleje patří bergamon, který má antiseptické vlastnosti, proto je vhodný zvláště pro mastnou či aknózní pleť. Využívá se k prevenci infekčních chorob, jako je např. herpes a je výborným pomocníkem v boji se stresem, úzkostí a depresí. Cypřiš posiluje žilní stěny a má stahující účinek, proto je velmi účinný při léčbě křečových žil, redukuje otoky a celulitidu.
Eukalyptus má stimulující účinek a pomáhá při koncentraci. Je jedním z nejúčinnějších olejů při infekcích dýchacích cest, napomáhá uvolňování hlenu a vykašlávání, je silně protivirový. Jasmín pomáhá při porodních bolestech, podporuje tvorbu mateřského mléka po porodu a je užitečný v boji se striemi a jizvami, levandule je doporučována na všechny druhy infekcí, nachlazení a záněty hrdla.
 
Esenciální oleje pro miminka
•Opruzeniny z nošení plen – 3 kapky heřmánku, 2 kapky levandule smíchané v 60 g základního krému na postiženou část.
•Prořezávání zoubků – 2 kapky heřmánku, 2 kapky levandule zředěné v 15 ml základního oleje. Jemně masírujte tváře.
•Střevní kolika – Podbřišek jemně masírujte 1 kapkou heřmánku, 2 kapkami levandule zředěnými v 15 ml základního oleje,.
•Rýma, kašel nebo dýchací potíže – Na hrudník vmasírujte buď 1 kapku levandule rozpuštěnou ve 20 ml základního oleje nebo 1 kapku eukalyptu rozpuštěnou ve 20 ml základního oleje.

Oleje vhodné pro každého
•Bolesti zad – Záda masírujte 2 kapkami heřmánku, 2 kapkami gerania přidanými do 10 ml základního oleje.
•Zácpa – Břicho masírujte 2 kapkami levandule, 2 kapkami heřmánku přidanýma do 10 ml základního oleje
•Změny nálady a deprese – Obličej masírujte 3 kapkami růžového oleje, 2 kapkami gerania, 2 kapkami neroli přidanými do 10 ml základního oleje.
•Při porodu – Směs, která pomáhá zmírnit bolesti dělohy a upravuje kontrakce. Masáž těmito oleji snižuje strach a neklid v klíčových okamžicích – 1 kapka gerania, 1 kapka růže, 2 kapky levandule přidané do 10 ml základního oleje nebo 1 kapka neroli, 1 kapka jasmínu, 2 kapky levandule přidané do 10 ml základního oleje.
•Ošetření poševní hráze po porodu – Na poraněné místo vmasírujte 2 kapky levandule, 1 kapku heřmánku přidané do 10 ml základního oleje.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář