Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozmnožování

 Samičku je dobré nechat připustit od 4 do 8 měsíců jejího věku. Rozhodně je dobré, aby měla váhu alespoň 700 gramů (připouštět se sice může i dřív, ale lepší je opravdu počkat zhruba do 6 měsíců). Později se nedoporučuje samičku připouštět, protože samičky morčat musí mít svá první mláďata nejpozději do jednoho roku svého života, pak už jí hrozí zdravotní komplikace (pánevní kosti jsou pevně spojené a porod by byl v takovém případě velmi komplikovaný). Samičku můžeme nechat připustit 2 - 3 do roka (já jsem raději nechávala jen dvakrát). A naposledy můžeme samičku nechat připustit mezi 3 - 4 rokem jejího života.

Pokud chováte samičku se samečkem společně, tak může dojít k tomu, že samička bude mít mláďata i 4 krát do roka (a to by ji velmi vyčerpalo). Je proto lepší chovat samičku od samečka odděleně a dávat je k sobě jen plánovaně kvůli odchovu. I tehdy se ale doporučuje samečka před porodem samičky oddělit.

Samička je březí 59 - 72 dní (průměrně se počítá 68 dní termín porodu pro morče domácí si můžete stáhnout). Většinou je to na ní vidět až ke konci březosti, kdy hodně přibývá na váze. V té době ji zvedáme a přenášíme co nejméně, aby měla dostatek klidu.

Samička může mít 1 - 6 mláďat (průměrně 3), porodní váha mláďat je okolo 60 - 120 gramů. Mláďata se rodí plně vyvinutá, osrstěná a vidí. Samice krmí mláďata mlékem, přesto jsou hned od narození schopna jíst i tuhou stravu. Mléko od matky je pro ně důležité hlavně první 3 týdny, později už pijí mléko mnohem méně. Mláďata odstavujeme při váze 250 gramů (ve 4. - 5. týdnu) a musíme oddělit samce od samiček, aby mezi nimi nedošlo k rozmnožování.