Jdi na obsah Jdi na menu
 


Geriatrický pacient v homeopatické ordinaci

23. 1. 2013
 
 

Kladu důraz na prvních 10 měsíců života, kdy podporuji zdravý vývoj jedince podle plemene a stavby těla, od 1 roku do 6-7 let používáme buď preventivní kůry 2x ročně tři týdny. Nebo nic anebo pravidelnou péči podle individuality pejska.

Mezi 6-7.rokem nabízím klientům geriatrickou prevenci, homeopatika nebo bylinné kapky volím naprosto individuálně na základě vyšetření. Pokud je pacient klinicky zdráv, zvolíme dva orgány, které pročistíme, vždy 1x ročně l orgán. Další rok opět individuální postup podle plemenné příslušnosti. Pokud pacient již vykazuje oslabení nebo poškození orgánu, pak je homeopatie léčebná a systematická, někdy i celoživotní. Vzhledem k tomu, že jsem také léčitel, používám kromě otoskopu, fonendoskopu, opthalmoskopu a hmatu i energetické body, akupresuru, reiki a jiné další techniky na zhodnocení zdravotního stavu a na regeneraci podle individuálních potřeb.

Kromě zdraví se s věkem mění i povaha jedince, k tomu je nutné přihlédnout při sestavování preventivních nebo léčebných opatření.

Anamnéza tedy obsahuje i údaje o povaze, psychické pohodě pacienta, jeho zařazení v rodině nebo ve smečce a změny, které se udály. Starý pes se hierarchicky přeřazuje s narůstajícím věkem, a to i několikrát za život. Ztráta pozice může závažně ovlivnit jeho zdraví. Toto je případ pro alternativní techniky, neboť klasická medicína vesměs tyto údaje podceňuje nebo nevztahuje k fyzickým potížím.

Starší pes je obvykle pomalejší, obnovu energie můžeme podpořit homeopatiky Natrum sulfuricum, Thuya, Gelsemium, Graphites, tato homeopatika zejména u baculatých, pomalejších. U štíhlých pak Lycopodium, Arsenicum album, Calcareu phosphoricu. Typologicky Calcarea phosphoricka jsou štíhlí, unavitelní psi, se zubním kamenem, kteří ztrácí bezpečí domova. Jsou vstřícní, přátelští, převážně nekonfliktní. Arsenici a Lycopodia jsou domácí prudiči a manipulátoři. Mají rádi teplo. Jsou většinou skutečně štíhlí. Doma drzí, venku bazliví. U Arseniků je vetší úzkost o pelíšek, hračky, strach ze ztráty majetku.., Časté kožní projevy, kůže je suchá, tvoří se lupy, pes se drbe. Dře se kvůli suché kůži anebo z psychických důvodů. Lycopodia mají spíše sklon k močovým problémům, žaludečním a nadýmaní, dělají schválnosti typu značkování, čůraní do bot.., jsou více potměšilí. Jedí po malých dávkách. Jsou poněkud méně úzkostní a většinou nemají rádi šteňata a děti. Graphites je pro psy tlusté, pomalé, s kožními problémy, gelsemium je pro psy se ztrátou vitality, úzkostmi, strach z nového, strach ze změny, snaha ležet "na placičku", Thuya je pro psy zatížené léky, prostředím, tloustnou, mají bradavice, ztluštělou kůži, Natrum sulfuricum pro psy s otoky, lymfatickou kůží..a tak bychom mohli probírat lék po léku. Bez konzultace s odborníkem použijte jen l balení, po dobu tří týdnu lx d 5 kuliček do tlamy nebo do piškotu, krmte za 10-15 minut.

 

Ale přejdeme k cílenému vyšetření.

Na hlavě u stárnoucích psů můžeme najít bradavice, řeší se dost obtížně a jsou známkou zanesení energetické dráhy, negativní energie vystupuje ven a zhmotňuje se v bradavici. Můžeme vyjít z toho, na jaké energetické dráze je, jak vypadá a u jaké rasy je. Bradavice se nejčastěji léčí Thuya 9ch, lx d 3-5 3 týdny, obden 3-5 dalších 6 týdnů. Ideální je podvázání bradavice za úplňku, nebo v době couvajícího měsíce odpadne obvykle do deseti dnů. Podvázanou bradavici jodujeme. 1-2x denně. Homeopatika proti bradavicím můžeme podávat preventivně. lx týdně, 2x měsíčně.. dle situace. Také Causticum je na bradaice na obličeji, u psů soucitných i vzteklých zároveň, spíše štíhlých. Causticum je i na celkovou ztuhlost. Causticum se zlepší vlhkým teplem. Rovněž Dulcamara je lékem bradavic i ztuhlosti. Zejména v době ranního chladu a denního tepla.

 

Oči

Na očích nacházíme sušší rohovku (Calcarea fluorica 9ch , Bryonia 9ch, 2x d 2a 2), šedý zákal, (Phosphorus 9ch lx d 3, Calc fluorica), glaukom, zelený zákal, vyžaduje specielní terapii, ale je rovněž řešitelný homeopatii, například Adonis vernalis, Phisostigma aj,, všeobecně nejlepší obecná regenerace oka je s Phosphorus a Aurum metallicum. Vysušený nos s rozpraskanými okraji svědčí o slabosti ledvin nebo nedostatku zinku. Zinek je velmi důležitý pro imunitu, pohlaví funkce, kožní systém, enzymy.., Zincum metallicum 5ch kombinujeme s tabletami pro psy na srst, kde je obsažen zinek ve vyšší míře. U bílých psů je nezbytný nejméně 1x ročně. 3-6 týdnů. Zinek také ovlivňuje myšlení a soustředění.

Paměť psů se s věkem také oslabuje a opět je řešitelná bylinami a homepatiky (gingo, Selenium, Zincum aj.)

Pokud majitel udává zhoršení sluchu, je potřeba zjistit, zda jde o zesílený bubínek, ucpané ucho mazem, neochotu vnímat majitele nebo neurologický problém. Podle toho se odvíjí terapie - u sníženého vnímaní zvuků vždy podávám gingo v kapkách, na piškot, obvykle i Nux vomicu 9ch na vyčištění těla, regeneraci nervových vlakem a reaktivnost ke zvuku. Další terapie je závislá na ostatních symptomech.

Zubní kazivost jde snížit, zubní kamen jde odloučit nebo zmírnit usazování. Opět záleží na prevenci. Moji pacienti, kteří mají alternativní zubní péči mají problémy se zubním kameneom o 2-6 let později než moji noví neošetřovaní pacienti. Zubní olej z aromaterapie hojí dásně a odlučuje zubní kámen. Calcarea fluorcia i phosporica udržuje sklovinu s nižší tvorbou zubního kamene. Silicea a Alumina pomáhají odloučit zubní kámen. Mercurius solublis nebo corrosivus hojí zánět v dutině ústní, Kreosotum již nafialovělý zánět dásní. Vzhledem k tomu že doporučují krmit klasickou stravou s kostmi, mají moji pacienti opět nižší výskyt zubního kamene, pokud jsou od mládí navyklí na pravidlený příjem kostí, např. drůbeží krky. podávám i tvrdý chléb.

Podle velikosti mízních uzlin můžeme usuzovat na infekci nebo nádorové onemocnění. Nádorové onemocnění je skvěle řešitelné homeopatií v tom smyslu, že kapky a kuličky zpomalují růst nádoru a jeho krvení. Pokud majitel požaduje operaci, doporučuji až po dvou měsících podávaní kapek a homeopatik, neboť operace je snadnější, méně krvácí, nádor je koncentrován, rekonvalescence je kratší a recidiva je později. Po operaci ale již celoživotně podávaném prevenci..např Conium maculatum na tvrdé nádory, Calcareu fluoricu na tukové nádory, nebo u molosů vždy, Carytu carbonicu nebo Silceu u zvetšených uzlin, Carcinosinum vždy u nádorových onemocnění, Apis albus na nádory s tvrdým středem a měkkým obalem, Asterias na nádory ve vemínku.. možností je velmi mnoho spolu s kapkami si take, žapion, vřes.., které obměňuji nebo potencuji přímo na míru pacientovi. Rakovina je dost mých velkých úspěchů. Na rozdíl od ledvinových onemocnění se mi už 12let daří rakovinu zastavit v mnoha případech, ledvinové onemocnění naopak velmi špatně a jen zlepšíme stav pacienta.

Dalším mým oblíbeným tématem jsou srdeční slabosti, arytmie, nedomykavosti, kde mám rovněž s bylinami a homeopatiky úžasné výsledky. Kombinuji gingo, srdečník, hloh podle vyšetření. Z homepatik můžete bez konzultace Phosphorus 9ch, Digitalis, Strohantus, Cactus, Adonis, Apis, , Spongia, Spigelii aj, aj již podle individuálního posouzení. A to celoživotně. Po půl roce podávání homeopatik mám mnoho pacientů, řekněme 95% bez klinických příznaků. Moji pacienti mohou i se srdeční nedostatečností absolvovat dlouhé túry a mít plnohodnotný život. Takže například můžete podat srdečník kapky na 6 týdnů a Phosporus 9ch na 6 týdnů, lx d 3, bez konzultace, dále je vhodné pracovat již s odborným poradcem.

Plicní onemocnění je opět dobře léčitelné homeopatii. A to jak astma, tak sklerotizace i záněty. Podle míry poškození plic volíme léky, rovnež podle sekrece. Cadmium regeneruje strukturu u velmi nebezpečných onemocnění, Bryonia u suchých zánětů, Grindelia, Aralie, Cuprum u astmatu, Antimmonium tartaricum u hlubokého kašle, Phosphorus a Arsenicum obecně na regeneraci.

Také onemocnění slinivky se dá dobře stabilizovat homeopatií. Akutní zánět slinivky je u psů život ohrožující a vždy podáme Phosphorus a Leptandru. Chronický zánět slinivky pak léčíme podle konkrétních příznaků. Poruchy činnosti slinivky ale odhalí krevní vyšetření, nikoliv ambulantní prohlídla. Můžeme pouze vznést podezření. Onemocnění jater i ledvin muže být hmatatelné, můžeme se orientovat čichem, barvou sliznic.

Velmi ráda řeším pohybové problémy, neboť i tam je homeopatie nesmírně silná a úspěšná a má nespočetné možnosti. Od regenerace páteře až po zamření na jednotlivé klouby, zhodnocuje nejen který kloub má problém ale kdy má pacient problém a čím problém ustoupí. bez konzultace mužete použít byliny ořešák  nebo borovici na 6 týdnů a kuličky Rhus toxicodendron 15ch 2x denně 3-5. Pak je opět vhodné se poradit s odborníkem, aby zhodnotil, zda je problém v kloubu, ve vazech, šlachách, svalech nebo nervech a zacílil léčbu.. Homeopatka jsou rovněž v injekční formě a to na každou zmíněnou problematiku, jejich nástup je vteřinový. Mám vyzkoušeno u mozkových mrtvic, srdečních selhání nebo bolestivosti kloubů. U těchto případů je nástup účinku pomalejší, stejně tak jako u ochrnutí.

Pacientovi prohmatám celou páteř a zhodnotím její stav výborným lékem na regeneraci páteře je Bambusa. Energetickou léčbou lze řešit asymetrie v postoji a i v toku energie. Důležitý je svalový tonus, ten lze zvýšit podáním Ferum phospohoricum 9-15ch nebo gelsemium. aj.

Regeneraci vazu a současně hladké svaloviny - svěrače, moč. měchýř, konečník.., provádím obvykle s Caclacrea fluorica 9ch a Ruta 9ch.

Léčba zvětšené prostaty je úspěšná asi v 60% mých pacientů, napři pomocí léku Apis, Capsicum, Sabal, kapkami žampion, vrbovka. Kontrolou prostaty provádím od sedmi let lx ročně.

U predisponovaných plemen na ledvinová onemocnění dělám prevenci 2x ročně celoživotně, neboť ledviny jsou orgán, který má těžko regenerativní tkáň, v ledvinách je energie dána pro celý život, která nejde obnovit jde snížit nadměrné vyčerpaní, jde podporovat sílu ledvin ale u akutního nebo chronického selhání pacienta nezachrání asi ani homeopatie. Musím přiznat, že jme ještě nikdy nezachránila pacienta s ledvinovým selháním, přestože jsem mu vždy pomohla aby se cítil lepe, méně zvracel, lépe metabolizoval a byl šťastnější a v kruhu rodinném odešel. Bohužel mnoho takových pacientů umírá na infuzích na klinice, opuštěni, sami.. nechápající, proč když je jim tak zle, je ještě opustí i jejich pán. Oni nevědí, že pán je zoufalý a hledá pomoc a že pán neví, že pomoc není. Ledviny jsou spolu se srdcem hlavními orgány strachu. Na ledvinová onemocnění umírá více psů než na srdeční vady a nedostatečnosti. Ledviny se oslabují strachem, smutkem, nedostatkem lásky (už potřeba při odchovu u chovatelem), léky, když posílíte strach a samotu, v době onemocnění ledvin, zhoršíte podstatně svého psa. Možná byla cesta v důslednější prevenci a ve vcítění při terapii. Neopouštet psa, dovést ho na infuze být s ním, mluvit s ním. Věřit mu. Prevence a podpora ledvin spočívá například v podávání Lycopodium 9ch, Phosphorus 9ch, Arsenicum album 9ch, ale i mnoho dalších méně známých léků. Tyto tři můžete podat 2x -4x ročně u plemen, která trpí na ledvinová onemocnění.

Játra se regenerují skvěle. Léčba jaterních onemocnění je opět příjemná, podáváme střídavě pampelišku, ostropestřec, eventuálně vlaštovičník, s homeopatiky Lycopodium, Nux, Chelidonium, Phosphorus, Taraxacum.. aj aj.,podle typologie. Prevence muže být v podání Nux vomica 2x ročně nebo i 4x . lx d 3-5.

Rozhodně doporučuji provádět geriatrickou prevenci nebo léčbu alternativními technikami. Moji "homeopatičtí" pacienti se dožívají ve zdraví o 2-6 let déle než moji nově příchozí straší pacienti.

 

20.5.2011 pro psa přítele

MVDr. Simona Müllerová