Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílý pes a homeopatie

2. 2. 2023

Malá plemena (jork, boloň, bišon, maltézáček aj.) trpí velmi často opožděným vývojem slzného kanálku. Již v době prodeje mají štěňata zaslzené oko, vlhký proužek od vnitřního koutku. Slzy jsou dráždivé a mohou kůži doslova rozežrat. Podporu vývoje kanálku může udělat již chovatel podáváním silicei 9ch obden od narození. Siliceu doporučuji podávat u problematických pejsků 3-5x týdně 9-15ch do půl roku. Pokud je kanálek aspoň částečně vyvinutý, je velká šance na urychlení vývoje. Silicea současně snižuje hnisání a zánět folikulů v oku. Je výborným lékem proti nežádoucím následkům očkování. Můžete ji podat všem mláďatům drobnější konstituce 3dny před očkováním a tři dny po něm.Velkou slzavost s lehkým zánětem spojivek léčím nejčastěji Euphrasia 9ch obden s kalium iodatum 9ch obden, u těžších případů 2x denně oba, 2 a 2 kuličky spolu. Buď rovnou do tlamičky nebo rozpuštěné ve vodě anebo vmáčknuté do piškotu, aby jejich využití bylo co nejrychlejší. S bílkovinou nedoporučuji podávat homeopatika. Oko je třeba vyplachovat, aby nebylo trvale drážděno slzami a občas namazat neutrální mastí do očí. Mastí také natírám oční okolí,aby slzy po mastnotě stékaly a nedráždily kůži.Pokud je již srst zabarvená do červenofialové, může jít o reakci slz s kůží a chlupem anebo o infekci kvasinkou, ke které obvykle dochází. Kvasinkám se daří ve vlhku a „candidoza(=infekce kvasinkou) se projevuje tvorbou mazu hnědo-červeno-nafialovělé barvy. V takovém případě je nutné podat Candida nebo monillia albicans 9-30ch 1x-7x týdně podle závažnosti případu.

Westíci trpí nedostatkem zinku a mnoha kožními problémy. Zinek je nezbytný pro všechny bílé psy. V mé veterinární praxi to jsou westi, kanadští ovčáci a bulíci, kteří se bez něj neobejdou. Zinek v chelátové formě v tabletách nebo prášku spojuji s podáním homeopatika. Homeopatické zincum je v mnoha formách. Zincum metallicum seženete nejlépe. Vhodné je zincum muriaticum pro štíhlé, spíše introvertní pejsky, unavené.Zincum sulfuricum pro ekzematiky, baculaté psy, veselé a společenské, Zincum carbonicum pro podporu vývoje velkých kloubů (ovčák), pro psy klidné, systematické, přítulné, upřednostňující kontakt s majitelem před odbíháním na větší vzdálenost. Mohou mít vyrážky na hlavě a na břiše.Zincum phosphoricum pro štíhlé a elegantní psy, na podporu vývoje kostí, pro psy aktivní, po výkonu unavené, rychle se zotavující.Zincum valerianicum pro psy nervosní nebo apatické, s výkyvy chování. Všechny formy zinku ovlivňují enzymatické reakce v těle , vývoj a metabolismus mozku, přenos nervového vzruchu, metabolismus kůže.Čím větší je podobnost popisu s pacientem, tím vyšší ředění můžete podat. Nízká ředění-5-9ch se podávají denně, 15ch několikrát za týden a vyšší ředění ještě méně často. Homeopat samozřejmě může podání i ředění upravit podle celkového stavu a povahy psa. Za mnoho let se mi nejvíce osvědčily 9-15ch po dobu 2 měsíců denně nebo obden a pak 2 měsíce pauza a opět. U uvedených plemen celoživotně. Bílí psi mívají poruchu vstřebání zinku,proto sebevětší dodání zinku zvenku nevyřeší problém, ale homeopatikem ovlivníme metabolismus. Také některé minerály snižují resorpci zinku ze střeva. Toto všechno je homeopaticky ovlivnitelné.

Zvýšený mazotok westíků – mazové, hnědé válečky na hřbetě jsou bud vrozenou kožní nemocí nebo projevem poruchy žláz s vnitřní sekrecí. Pokud máte již z krve prokázané onemocněné např.štítné žlázy, upraví homeopat léčbu na podporu fyziologické činnosti štítné žlázy a na snížení mazotoku. Základními léky proti mazotoku je thuya u baculatých, pomalých, již léčených pejsků, Silicea u štíhlejších s poruchou ochlupení. Thalium pro všechny typy. Výše uvedené léky podávám 2 měsíce a pak následuje konzultace. Léčbu samozřejmě doplňuji a měním, toto je základ, kterým nic nepokazíte na úvod léčby mazotoku. Pokud se pejsek uzdraví již po 2 měsících thyui 9ch lx denně 5 a Thalium(muriaticum, sulfuricum, phopsohoricum atd. Viz výše u zinka) 9 ch,pak doporučuji léky vysadit a navrátit se k nim po měsících pauzy. Lx ročně můžete podat preventivně. Často mají westi poruchu štítné žlázy nebo jiné hormonální problémy, které se projevují lysivosti na ocase, hrázi, v mezinoží. Neléčený pes vypadá jako napůl slon a páchne. Léčba vyžaduje rozpbor případu a dá se za několik měsíců stabilizovat a asi za 52 roky vyléčit. Sami můžete zkusit na 2 měsíce Ořešák tinkturu 10 kapek denně. Homeopatika jsou individuální, podle varvy , svědivosti a zápachu.A podle vyšetření žláz s vnitřní sekrecí.

Bulteriéři potřebují zincum již od štěněte na vývoj mozku i kůže. Opět zinek upravuji dle celkové typologie a konkrétního zdravotního stavu. Hladkosrstí bílí psi, zejména bulíci, mají malou lysinku na hlavě připomínající plíseň. Lysinka je občas léčitelná zinkem a mazáním sádlem, jinak se po jakémkoliv zásahu zhorší. Je to zkrátka bulteriéří lysinka, možná jejich spojení s nebem. Stejně tak otlak na ocasní žláze, asi v jedné třetině ocasu, výborně reaguje na zinek. Štěňata mají větší náchylnost na pupínky na bříšku. V literatuře se uvádí jako forma psinky. Já ji řeším homeopaticky a mastí s čajovníkem. Nikdy nedávám psům čajovník roztok ani sebevíc naředění. Od klientů,kteří to sami zkouší, vím o stovkách nežádoucích reakcí. Přesto existuje balzám s čajovníkem, který po natření v 99% pupínky zklidní na ploché flíčky. Na pupínky z vlhké trávy nebo kontaktu s vodou je nejlepší Rhus tox. 9-15ch 2-5x denně.do vyléčení.Pokud jsou pupínky s hnisanou čepičkou a velmi svědivé, podám Rhus i mezereum. Na začátku velmi často, 5x denně určitě.Je to obvykle záležitost do půl roku.

Po té se hladkosrstým bílým psům dělají v kůži červené fleky asi 1cm velké, podbarvené růžovo hnědě. Nejčastěji jde o kvasinkovou infekci.(viz výše)Natírání slabou citrónovou nebo octovou vodou pomáhá..

Alergie u bílých psů je třeba podchytit hned v počátku. Potom nepotřebujete klasickou alopatickou léčbu. Nutná je ale konzultace s homeopatem odborníkem.

Koupání v mé ordinaci vůbec nedoporučuji. Ještě v dobách mé plně klasické praxe jsme měla nemocnou bílou bulteriérku. Na vlastním psovi jsme si vyzkoušela , co znamená psa opakovaně koupat nebo natírat. Pes je trvale mokrý nebo vlhky, případně přesušený fénem, většina hladkosrstých psů koupání velmi špatně snáší. Smývá se ochranný kožní film. Ve vlhké srsti se množí kvasinky. Navíc většina psů nesnáší vanu. Sušení proti srsti způsobuje pohyb chlupu ve folikulu a zánět kůže. Doporučuji psa koupat 2x ročně, jinak jen kartáčovat po srsti. A kvalitně krmit přirozenou stravou s dotací zinku a nenasycených mastných kyselin ve formě různých olejů. Všeobecně se snažím vše léčit jen vnitřně zásahem do metabolismu.

Alergie na roztoče je také výraznější u bílých psů a hladkosrstých. Bílí dlouhosrstí jsou vesměs bezpříznakoví nosiči dravčíka. Jen srst se jim více plstnatí. Projev alergie na dravčíka jsou malé pupínky s červenou čepičkou, nejvíce na těla a na hlavě.

Pokud jste ochotni investovat trochu více do doplňků stravy-oleje a zinek, nebojte se bílého psa.

west.jpg  westík po roce léčbywest1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

west4.jpg  westík po 2 letech léčby west3.jpg

 

 

 

 

 

 

bul.jpg  lysinka u bulíků

 

 

 

 

 

 

kvas.jpgkvas2.jpg  kvasinková infekce