Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kosti, klouby, uši, cévy, zuby

2. 2. 2023

Společným prvkem těchto termínů je vápník a vit D. Zejména v povědomí lidí od 30ti nahoru je vápník číslo 1. Výzkumy a zkušenosti ovšem už několik let ukazují na něco jiného. Stále se setkávám s majiteli, kteří předávkují svého psa vápníkem a vitamínem D. Nechci detailně rozebírat složité metabolické /hormonální/ regulační procesy vápníku, fosforu, vit. D, pro praxi to není důležité a ten, kdo touží po podrobných informacích je může získat u svého lékaře, v knihách aj..

Větší množství vitaminu D je pro psa toxické, spolu s nadbytkem vápníku mohou vznikat nespecifické nádory, na různých místech těla. Někdy zmizí samy, dají se snadno vyoperat, jsou nezhoubné, nicméně mohou mechanicky vadit, zejména pokud jsou na místě, které není snadno odhalitelné. V mé praxi byly pod jazykem a na předloktí. Já v ordinaci ani v chovu nepřidávám vit. D, pouze krmím žloutky, které obsahují dostatečné množství vit. D.

Vápník - dávno již neplatí, že množství vápníku ovlivňuje velikost psa, srovná křivé nohy.. posílí zuby. Než se může vápník zapojit do stavby pevné tkáně, musí se vytvořit kolagenní struktura.Jako byste vytvořili síť z pavučiny a teprve do ní se zabudují makroprvky. Vápník a fosfor. Jak na sebe kloubní plochy dosedají, musí klouzat, nitrokloubní tekutina musí být v dostatečném množství a optimálně vazká. Na tvorbě prvotní kloubní struktury a na stavu mezibuněčných prostorů, tedy i nitrokloubní tekutiny se podílí chondroitin a glukosamin. Tyto dvě látky jsou k dispozici teprve několik let. Do té doby jsme byli odkázáni jen na kolagen a elastin.

Kloubní výživa pro mě znamená - kolagen, elastin, chondroitin, glukosamin. Toť vše..

V chovu i v ordinaci dávám kloubní výživu každému štěněti střední a velké rasy a dlouhým psům./ tzv.chondrodystrofickým plemenům/, u velkých ras spolu s homeopatií jako prevenci dysplazie nebo luxace čéšky /u predysponovaných plemen/. Štěňata si zvu na malé prohlídky po 3-5 týdnech a individuálně měním homeopatika a dávku kloubní výživu. Asi v polovině případů od tří měsíců přidávám štěňatům přípravek Artrocan forte. Používám ho asi 10 let, kdykoliv vyzkouším jinou značku, opět se vracím k němu. Pokud jde o bulteriéry, je to z mého pohledu jediná spolehlivá značka, která během několika dnů srovná prošlapy a po pár týdnech výrazně srovná vybočené předloktí, výrazně podpoří zvedání uší a působí i na srst. Tento přípravek obasahuje kolagen a elastin, makroprvky v optimálním poměru, stopové prvky a hlavně také aminokyseliny = základní stavební látky organismu. /žloutek taky obsahuje všechny aminokyseliny/. Začínám s jednou tabletou obden, maximální počet je 6 denně, opravdu více není potřeba. U malých štěňat se někdy stane ještě u chovatele, že se rozevřou prsty nebo zkrátí záprstí.. l tableta Arthrocanu obden nebo denně během několika dnů tlapky zavře, pak opět přestanu dávat, ale štěňě denně pozoruji.

Na rozdíl od jiných kolagenních výrobků tento psům chutná. Některé prášky/sypké/ jsou hořké a pokud pes není žravý, ucítí doplněk a potravy se nedotkne. V tomto případě ho míchám do sádla /Jiné doplňky zase obsahují l-carnitin, který sice regeneruje a okysličuje srdeční sval, ale přednostně nabízí tuk ke spalování, což je u bulíka nežádoucí. Buli po něm zhubnou a vyschnou. Jiné tabletové přípravky na bulíky tak dobře nepůsobí a je třeba dát 20 tablet denně. Proč? Když 6 Artthrocanů stačí.

Pokud krmíte převážně masem, má pes zvýšené množství fosforu, maso neobsahuje významné množství vápníku. Mléčné výrobky sice obsahují vápník, ale výzkumy v posalední době se výrazně liší názorem na obsah a využitelnost vápníku. Já osobně si s tím příliš hlavu nelámu. Krmím 2/3 masa z celkové denní dávky, přidávám Arthrocan a chondroitin a homeopatika, která umožňují optimální využití makroprvků a regulují metabolismus prvků.. Jde o Calcareu carbonicu, phosphoricu, fluoricu a Siliceu. Léky dávkuji individuálně podle konstituce psa. Moji psi mají velmi rovné, silné nohy a krásné, mohutné, zavřené tlapky. Mají vesměs všichni stejné nohy. Poznám nohy psů, kteří vyrůstají pod mým vedením.

Př. Buldočí Samadhí, import Rakousko, má křivě předloktí i záprstí. Jeden jeho syn, jediný z vrhu, byl evidentně buldočí = dystrofický, po otci. Od 4 týdnů jsem se homeopaticky zaměřila na srovnání nohou, které byly křivé od narození. K tomu dostával kloubní výživu. V době rychlého růstu, asi od 3 měsíců do 8, mě stál 60Kč denně jen na kloubní výživě. No a nohy má skoro rovné.

Kolagen a elsatin jsou obsaženy také v cévní stěně. Proto ten, kdo má sklony k modřinám a prosakování by měl užívat "kloubní" výživu. Vápník a vit. C se podílejí na srážlivosti krve. Pokud se psovi udělá otohematom, je to otázka propustnosti cévy a srážlivosti krve. Je to známka, že organismu něco chybí.

Měkké ucho je nejčastěji spojené opět s nedostatkem podpůrné chrupavčité tkáně = kloubní výživa! Genetika se také významně podílí na stavění uší. Psi suché konstituce, u bulů terierské typy vesměs, mají menší, suchá, tenká ouška a snadno je postaví, třeba i ve 4 týdnech. Střední typy nebo mohutní psi, mívají opožděné stavění uší a buldočí typy anebo lymfatické konstitutuce mají problémů nejvíce. Zkušený chovatel by měl typ psa odhadnout a majitele upozornit na zvýšenou potřebu doplňků stravy.

Kloubní výživou nic nepokazíte, protože denní dávka je tak vysoká, že ji nelze ani zkrmit. Proto stačí tělu pomoci.

Viz foto -střední typ, Mystica, ucho je tenké, lehce vzpřímené -mohutná, lymfatická Wia, ucho je velké, těžké -mohutný, lymfatický, dystrofický Curran, ucho je těžké, silné, "jako prosáklé" -střední typ,lymfatický, Siddhatrha, silné ucho, ale malé a pevné, postavilo se brzy -střední typ, suchý typ, s geneticky měkkým uchem, ucho je tenké, ale 11 měsíců nestály, Cardamine