Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si vybírá štěně chovatel

2. 2. 2023

U prvního vrhu jsem byla nadšená, jak jsou štěňata mohutná a jaké mají hlavy. Dnes vím, že malí bulíci jsou všichni mohutní a mají obrovské hlavy v očích laika.

Když přijdou zájemci, vysvětluji jim přednosti a nedostatky štěňat a někdy se vyjádřím, že tento je nejošklivější. Často se na mě oboří, že jsou všechna krásná a proč??? Měla bych se vyjadřovat jasněji a říci, že je méně standardní. V očích laika jsou všechna štěňata krásná. V očích chovatele je to jinak. To ovšem nemá nic společného s city. Já mám každé štěně ráda jinak, se vzhledem to nemá nic společného.

Mými učiteli byli Šteflovi. Chovatelská stanice Amet v Praze. Jezdila jsem k nim vlakem, autobusem... připouštět své první feny. Oni měli vždy nejlepšího psa v republice, kterého jim vybírala paní Tvrzová (chov.st.Alet,Kostomlaty).Dvakrát jsem kryla s War Admirál Alet. Když jsem viděla ten balík CACových a CACIBových kartiček, neuměla jsem si představit, kolik času, peněz a péče se za tím skrývá. Moje Baiae byla dva roky jen VD, pak konečně výborná. Chtěla jsem nejlepšího psa v republice a taky jsem si ho zaplatila.Proto mě dnes překvapuje,že majitelé fen smlouvají o ceně.Krycí pes musí být celoročně v kondici.A ti nejlepší projezdí ročně 20-40000na výstavách.Zahraniční výstava stojí 1500Kč a k tomu benzín.150Kč parkovné,dálniční známky.

Aby byl šampion, musí 4x vyhrát v dané zemi, což se vždy nepodaří. Výstavy evropská, světová atd. stojí 2500. Nejlepší pes nebo jeden z nejlepších musí být tedy dražší a chovatel si musí uvědomit, co od svého chovu chce. U nás platíte až po narození štěňat. V zahraničí platíte při krytí, ihned a to 300-600 euro. Štěflovi mě učili,j ak se připouštějí bulíci, jak mají vypadat po narození, jak se vyvíjejí... A já jsem se učila doma. Celé další roky jsem byla u nich za Quest Piangero,kterého dovezla paní Tvrzová a pak prodala Šteflům,Admirál Frenk Alet byl také u Šteflů, malý,kompaktní,superklabonosý pejsek.Medow Frenk Alet byla legenda, když moje Baiae byla miminko. Neznám příjemnější a ochotnější chovatele, než jsou Šteflovi. Dali mi základ. Já jsem ho pak předala Katce Šaldové, CHS Daidalos, která byla moje kamarádka od jejích 8 let.Učila jsem ji druhy rybiček, rasy psů..j ezdila se mnou na zkoušky.. chodily jsme spolu na diskotéky. Měla ode mě první dva psy. Poslední, komu jsme předala skoro vše, co vím, byl pan Igor Kiš na Slovensku. Má ode mě 4 feny. Každý začínající chovatel se ptá, poslouchá... zkouší a nakonec si vybere svou vlastní cestu. To je správné, protože individualita člověka přechází na chov, a tak máme každý svůj specifický přístup a naši psi jsou odrazem nás samých.

Dnes už vím, jak se vyvíjí hlava i tělo štěněte, přesto jsou linie, které mají určité odchylky. Já vybírám štěně podle první hodiny narození, pokud ovšem nemá oteklou hlavu z tlaku v porodních cestách. Pokud štěně vyprošťuji a jde hlavou napřed, nedá se jednoznačně určit, je-li hlava vyplněná a správně tvarovaná nebo oteklá. Pozoruji štěňata, jejich vývoj, protože hlava se mění několikrát za den. Myslím si, že výsledky Trojských koní na výstavách svědčí o tom, že poznám, které štěně je výstavní, které nadprůměrné a které jen na uchovnění. Na výstavy jdou občas i trojští koně, které jako štěňata ohodnotím jako "výborná bez pořadí", někdy jdou na výstavu i lidé, kterým prodám nevýstavní štěně, neboť si ho kupují s tím, že vystavovat nechtějí.

S mými štěňaty jsem polovinu dne, zbytek Heli. Podle vývoje exterieru a povahy doporučuji určitým majitelům určité psy. Např. Strakovi chtěli sportovního, lehkého pejska na tůry. Mají naši Cymbu, nádhernou podkusačku, živé stříbro, já bych s ní nevydržela. Moje webmaster Martina chtěla elegantního, sebevědomého krasavce. Temperamentního, ne příliš tlustého. Myslím, že Xerxes je obrazem jejích představ i jí samé. Ale nestačí vybrat, je třeba krmit, vychovávat, učit.

Narodila se Ínó, vypadla ven a já jsem se na ni podívala a dostala jsem strach, že si ji nechám. Přestože toužím tolik let po červené feně,zaujala mě Ínó.Dala jsem jí toto jméno,kdyby mi náhodou zůstala,aby se mi líbila.Na svém názoru o ní trvám,možná bude mít Iantha,Isména..lepší hlavu,ale celkový dojem a hlava-Ina je pes pro mě.Pro chovatele bulíků,který si už 16 let vybírá.Můj přítel,kterého vám tímto představuji zcela veřejně,je Leopold Hofmann,rakouský rozhodčí pro bulíky,stafbulíky a minibulíky,chová ABT 15 let.Přijel se podívat."Musím ti něco ukázat,"říkám německy.A podávám mu Inu.Prohlídl ji a druhým štěňatům už nevěnoval pozornost.On,který nikdy neměl tricolora mi povídá,že si ji nechá.Upozornila jsem ho,že i já si ji chci asi nechat.Zasmál se,že je hezké,že máme poprvé,rychle a zcela stejný názor.Dal jí pusinku a povídá jí,meine prinzesin! A položil ji k vemínku. Musím říct, že oslovení mé holčičky "moje princezno"od chlapa, bylo krásné. Navíc mě nesmírně potěšilo, že člověk, kterého si jako chovatele velice vážím,vybral to stejné,co já.

K tomuto příspěvku mě přivedl telefonát jednoho zájemce. Nabídla jsme mu Chypre. Podíval se na něj a řekl, že je příliš brzo, aby něco bylo na psovi vidět. Na tuto odpověď čekal zájemce číslo dvě a hbitě mi ze Slovenska poslal zálohu na CHypre.Tento druhý pán mi věří ,já doufám, že ho nezklamu ani já ani CHypre. Chypre je to nejlepší, co právě mám. Jistěže nevíme, jak přezubí, ale budeme tlačit zuby až do modřin na palcích.(Leo říkal, že pokud nemá majitel na palcích modřiny, netlačí dobře. Takže i v Rakousku je běžnou praxí roztlačovat stafbulíkům a bulíkům zuby).Chypre má všechny předpoklady být krásný a chytrý a je také nesmírně krásný a chytrý. Leo je z celého vrhu nadšený. Tolik krásných štěňat už dlouho neviděl. Ještě se mi nestalo, že bych si pro sebe a pro své nejlepší klienty vybrala štěně později, běhající. Vše, co jsem si vybrala pro sebe a pro své nejlepší zájemce a přátele, jsem vybrala první den, přesněji ihned po narození. Byla to Deianeira, vítězka tř. mladších na Haucku,Graeca, viz foto, nyní zcela bez vady v 6 měsících(nejlepší štěně z vrhu),As,r.CACIB,r.CACA,CAC,.,Union-ICH,Orfeus -ICH,Xavier,ICH,Vespa..Siddhartha..Medea,Sírius,Cardamine,Charón (jsem si vybrala za krytí, je na Slovensku,Chýlacos (Charón už byl pryč, panu Šildovi jsem řekla,vyber si, co chceš, ale ten s monoklem je nejlepší),Bucca,Bios,Blepharon..Causa,Kama,..a mnoho a mnoho! Občas se ovšem stalo, že můj favorit špatně přezubil. To je ovšem záležitost, kterou do 8 týdnů nepoznáme.

 

A nyní trochu pro zasmání:

Povídám Leovi, Ich habe tricolor verkauft, habe schon Anzahlung, prodala jsem tricolora, mám zálohu. Ani mi neodpověděl, sebral časopisy, odešel a nemluvil se mnou. Četl. Přinesla jsem mu čaj. Vypadal šíleně, ale šíleně naštvaně."Simi, pocem. Musíme si vážně promluvit!. Možná jsem špatně rozuměl."Sedla jsem si k němu, co se děje.. "Ty jsi prodala štěně, které? ptá se," Tricolora, psa."" Psa?", ptá se, "ne fenu? Říkala jsi, že jsi prodala tricolora.""Ano, psa tricolora?????",nic jsem nechápala. Vysvětlil mi, že myslel, že jsem prodala "naši" fenu, štěně, co si vybral, že jsme se na něčem domluvili a já nedržím slovo. Už chtěl dokonce odjet pryč. Že on, když něco řekne, tak to platí.. a já prodám hned jeho štěně. Pak jsme se tomu smáli. Já si to vysvětluji tak, že se zamiloval do své princezny, takže neviděl, neslyšel, že existuje ve vrhu ještě mnoho dalších tricolorů!