Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vařená strava

2. 2. 2023

Dotaz - vařená strava

Vážená paní doktorko Mullerová,

kromě toho, že se mi líbil váš článek ve "Psu" o vlivu granulí na vývoj chrupu, slyšela jsem, že chováte Vaše bulíky na vařené stravě. Jestli jste ochotná mi poradit, zajímala by mě Vaše rada odborníka ohledně krmení mého štěněte.

********************************

Vážená paní,

já si s výpočtem velké starosti nedělám. Jsem v tomto ohledu "zvláštní" a někteří kolegové mě nemají rádi. Krmím syrovou, nikoliv vařenou stravou, i když samozřejmě občas něco uvařím, ale spíše jim upeču kuře s kmínem a majoránkou nebo psí karbanátky a psí buchty. 2/3 živočišných bílkovin a zbytek uhlohydráty, ovoce, zelenina, jako živočišné bílkoviny beru tvaroh a maso a vejce, vejce dávám 1 syrový žloutek denně i více, bílky jim 1x týdně uvařím. Minerální látky dodávám podle intuice a podle vývoje kostry, takže nejlépe nic, ale většinou to nevyjde, snad jen desetinu psů naroste ve všech parametrech bez jakékoliv dotace. Vždy ovšem trvám na kloubní výživě ve formě kolagenu, elastinu, chondroitinu atd., stopové prvky přidávám ve formě mořských řas. Zkontrolujte si nohy, zda jsou rovné, zda není ušní chrupavka ochablá, zda je srst pružná a pevná a můžete se zase ozvat.

 

NAŠE SPECIALITY

 

Karbanátky pro psy

Psí karbanátky nebo jiné mleté maso, psí myslím pro psy, nikoliv ze psů. Několik celých vajec, hodně česneku, malinko cibule, špetku majoránky, někdy špetku kmínu, lehce osolit. Na obměnu místo koření třeba trochu měsíčku, meduňky... zahustím kukuřičnou moukou anebo strouhánkou anebo obojím. Smažím na sádle. Manžel běžně nepozná, pro koho jsou.

 

Buchty

Tvaroh nebo jogurt, několik vajec, vepřové sádlo, kukuřičná mouka, 1 kypřící prášek, cukr přiměřeně, mléko, (obdoba piškotu), pro některé ovoce, někdy pro změnu úplně rozemleté oříšky. Smíchám, peču.

 

Kuře pro mou psí rodinu

2 celá kuřata, někdy špikovaná česnekem, lehce posolená, okořeněná majoránkou a kmínem. Podlitá vodou, do zlatova vypečená a porcovaná. Pro Zirkona specielně kuřecí křídla silně vypečená.

 

Zirkonova předvýstavní specialita

Syrové hovězí naprudko smažené jen obalené vejcem

 

Nejoblíbenější kuře

Studené, syrové, porocované i s kostmi anebo vařené, lehce osolené, případně s kmínem, po krátké době varu přidám špaldu a rýži a dovařím, až se vsákne polévka. Takto připravenou přílohu moji psi sní, jinak nikoliv.

Stejným způsobem vařím vločky nebo těstoviny, nebo alespoň s vepřovým sádlem. Od té toby, co je mi léčení energií bližší a věnuji se homeopatii, zásadně NIC nepřipravuji v mikrovlnce, tedy pro psy. Pro nás tam občas něco ohřeju a vynikající je Nescafé Clasic, do vody ohřáté v mikrovlnce, nejlepší pěna!

 

Dobrou chuť!