Jdi na obsah Jdi na menu
 


Propršená sobota s Retro Blues

15. 3. 2015

Náhodou jsem narazil, a poté i sehnal, na CD hudebního  dua RETRO BLUES.  Velice mě to překvapilo. Konečně jsem našel a slyšel co se mi líbí a na česko moravské bluesové scéně je toho poskrovnu. Trochu mi to připomíná slovenská dua např. Beňo & Ptaszek , Radvány & Beňo  apod.

Poslouchal jsem tři jeich CD.

Retro Blues :

Petr ,,Džetro,, Ritzka - akust. kytara, resofonická kytara, zpěv

Luboš ,,Bužma,, Khýr - resofonická kytara, foukací harmonika, zpěv

1. CD :    Retro blues - Džetro & Bužma  2006

Toto CD obsahuje pouze 4 skladby.  Zaujaly mě dvě skladby, č.2 a č.4 , dobrá hra na foukací harmoniku a pro mě zajímavé texty. Možná je to věkem , nějak jako bych se v nich viděl :-)

retro-blues1.jpg

hudba:

yesyesyes 1/2

zvuk:

yesyes

2. CD  Retro Blues - Radio Live 2008

Druhé CD co jsem poslouchal bylo nahráno v rádiu Proglas. Oproti předešlému je takové klidnější, vyzrálejší a uvolněnější. Texty opět poslouchatelné, připomínají běžný život člověka. I přesto , že hrají jen dva muzikanti , album nepůsobí znuděně, je v tom život. Příjemně se to poslouchá.

retro-blues3.jpg

hudba:

yesyesyes

zvuk:

yesyes 1/2

3.CD Retro Blues - Akustické blues  2012

Třetí CD, které jsem poslouchal, bylo téměř v coutry stylu , zejména první skladba mi to připomínala.Na tomto albu se objevuje i bluesman Pepa Streichl. Hudba i zvuk jsou ještě vyzrálejší než předtím poslouchné CD. Texty opět nezklamaly. Řekl bych , že album působí veseleji, živěji a víc se přibližuje tvorbě podobných bluesových věcí jak na slovenské tak i na světové scéně. Žádná nuda. Např. skladba č.6 mi připomíná Duru a spol. a také si myslím, že je to nejlepší skladba desky. Za mě spokojenost.

hudba:

yesyesyes 1/2

zvuk:

yesyes 1/2

 

Celkové zhrnutí , velmi dobrá bluesová muzika , která trochu vybočuje z ,,normálního,, klišé česko moravské bluesové scény. Je to opravdu jen můj názor a určitě ovlivněn hlavně slovenskou bluesovou scénou.

Buďme rádi za takovou muzikua za mukinty , kteří si jdou svojí cestou. :-)

Poděkování ,,Džetrovi,, za zaslání CD a umožnění si je poslechnout.

 

,,Břóšek,,

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář