Jdi na obsah Jdi na menu
 

Svépomocná obnova výmalby farního kostela a komunitního společenského sálu

Název projektu: Svépomocná obnova výmalby farního kostela a komunitního společenského sálu

Obdržená částka od Škoda Nadačního fondu: 100 000 Kč

Farní kostel s varhany a přilehlým společenským sálem (v roli zázemí) bývá hojně a všestranně využíván, nejen při pravidelných bohoslužbách, ale i při kulturních programech pro širší veřejnost – koncertech, prohlídkách, hudebních pásmech místních ZŠ či benefičních akcích (nejen) místní scholy. Kostel a sál po letech potřebovaly akutně vymalovat. Farní kostel má kapacitu cca 200 – 220 osob. Během roku se v kostele a sále vystřídá přes 1000 osob. Oprava vzácných varhan odstartovala novou etapu v historii farního kostela.

Oprava varhan byla v průběhu roku 2023 dokončena a ze znovuuvedení tohoto vzácného stroje do provozu se těšilo téměř celé naše město. Opravu provázela výměna elektroinstalace a místy bylo nutné vyměnit i omítky, proto byla výmalba kostela nezbytná.

Do výmalby se zapojili jak profesionálové, tak desítky místních dobrovolníků, zejména v přípravné a úklidové fázi. Cílem projektu byly vymalovaný kostel a farní sál, vedlejším cílem pak posílení vztahů uvnitř komunity. Oba cíle se podařilo naplnit.

Projekt byl pro naši organizaci velkým přínosem. A to nejen tím, že byly farní kostel a přilehlý společenský sál po letech vymalovány, ale i posílením vztahů uvnitř komunity při brigádách, které probíhaly v průběhu příprav, samotného malování a zejména po jeho skončení, kdy se úklidových brigád účastnily desítky místních.

Realizace projektu tak posílila vztahy uvnitř komunity, zlepšila vzájemnou komunikaci a koordinaci a naučila nás využívat zdroje uvnitř komunity, kdy se mnozí z místních na projektu podíleli nejen jako brigádníci, ale i jako odborníci se specifickými dovednostmi, například zednickými. Do budoucna si odnášíme poučení, že když je motivace a dobrá parta, dá se svépomocí a dobrovolnicky zvládnout i zdánlivě nemožné.

 

 
 

 


Portrét


Kontakt

Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou

P. Marek Miškovský
Ladislava Vágnera 70
Benátky nad Jizerou II
294 71

IČ 48680591
č.ú. 482350379/0800

mobil: 724 550 009

marek.miskovsky@gmail.com

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 11
Celkem: 852134
Měsíc: 11350
Den: 465