Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si správně vybrat úhlovou brusku, flexu?

Nejdříve je potřeba si uvědomit, co vlastně úhlová bruska je za nářadí. Úhlovou brusku, jinak také flexu, lze použít na vícero činností, ale vždy je potřeba mít na paměti, že je hlavně určena pro řezání a broušení kovových materiálů. Univerzální použití pro jiné účely je prakticky vyloučeno.

MÝTY

Asi nejznámějším mýtem je, že je vhodná na leštění karosérií, plechů apod. Není, na toto je určena přímo leštička. Tyto lze koupit v hobby prodejnách již od 1.600,-- Kč. Pokud nechcete investovat do leštičky, protože ji použijete pouze jednou, nebo občas, tak si ji půjčte, ale nepoužívejte k této činnosti brusku. Proč? Protože úhlová bruska má vysoké počty otáček - od 6.000/minuta, kdy na leštění potřebujete spíše otáčky kolem 500-1.000/minuta. Samozřejmě existují úhlové brusky s regulací otáček. Zde se výrobce chtěl "zavděčit" kutilům a nabídnout víceúčelový výrobek, ale to je špatně. Regulace úhlových brusek je založena na elektrickém odporu, nikoliv jako u leštiček, většinou založených na mechanických regulací pomocí ozubených kol, tedy jakési převodovky. Pokud je regulace založena na elektrickém odporu, poté při jejím použití dochází k zahřátí elektroniky, většinou vypínače, a jeho následného vypálení. Je dobré si uvědomit, že regulace otáček na úhlových bruskách byla přidána k bruskám, s ohledem na určitou nutnost občas snížit počet otáček brusky, při brousící práci. Není určena pro dlouhotrvající práci, ale v max. rozsahu do 1 minuty práce, poté je nutné brusku opět uvést do maximálních otáček a nejméně 1-2 minuty nechat běžet na prázdno s ohledem na ochlazení elektroniky vypínače. Elektronická regulace otáček, tedy pomocí elektronického odporu zároveň snižuje výkon výrobku, tedy je založeno na snížení příkonu stroje, mechanická regulace výkon výrobku neovlivňuje, naopak nastavením nižších otáček většinou lze docílit silnějšího výkonu na počet otáček. Tedy nepoužívejte ji na leštění.

Druhým nejznámnějším, a hromadou pitomců doporučeným, je použití úhlové brusky k řezání dřeva, pomocí zapojení ozubeného pilového kotouče, který dokonce nebývá ani osazen SK plátky, to jsou takové plátky na ozubení, které bývají předvším pro kotoučové ruční pily. Uvědomte si, že při práci s úhlovou bruskou nemáte dostatečnou "oporu", tedy zapření stroje tak, aby nedošlo k náklonu kotouče a tím jeho "skřípnutí" mezi materiály a "záseku". Otáčky od 6.000 vám poté ukáží, co dovedou, pokud nedojde rovnou k amputaci některé z částí lidského těla při záseku, vyseknutí, odskočení apod. Tyto rádoby praktické výmysly jsou životu nebezpečné a je dobré se vyhnout vlastnímu pokušení, většinou pramenícímu z vlastní lenosti vytáhnout si mafla, ruční pilu, okružní pilu nebo stolovou pilu, protože tohle je pro některé jednodušší. Je snadné říci, co to ten kutil Vilda píše za hlouposti, já s tím už teď dělám a nic se mi nestalo. Všechno je jednou poprvé a věřte, že až se to stane, nikdy už to nebudete schopni vzít zpět. Když se něco stane vám osobně, je to jenom vaše vina, ale pokud zmrzačíte někoho jiného, většinou sobě blízkou osobu, budete si to do konce svého života vyčítat a budete chtít, aby vám to daný odpustil. Mohu vás ujistit, že já bych vám to nikdy neodpustil.

JAKOU ÚHLOVOU BRUSKU SE VYBRAT?

Tady je určující několik faktorů.

1. jak často ji chcete využívat a na co ji chcete využívat. Úhlové brusky máme v několika řadách, podle použití velikosti kotouče - 115, 125, 150, 180 a 230 mm. Malé jsou určeny pro řezání tenkých profilů a broušení. Čím větší kotouč, tím více je vhodná spíše pro řezání velkých profilů a jejich broušení. Čím větší kotouč, tím menší otáčky. 115 mm mají i kolem 13.500 otáček za minutu, kdežto 230 mm brusky jsou obvykle s otáčkami na 6.500/min. V naprosté většině doma potřebujeme malé úhlové brusky, tedy doporučit lze 115 nebo 125 mm. S těmi lze uříznout trubky, ploché profily, jackly apod. Jejich značnou výhodou je jejich hmotnost a tedy s tím i možnost s ní pracovat v jedné ruce, jak při řezání, tak i broušení, například následném, po uříznutí profilu. Brusky o velikosti kotoučů 180 a 230 mm jsou spíše určeny pro řezání v průmyslových sektorech, v domácnosti prakticky nevyužitelné. Je dobré si je nekupovat, ale v případě potřeby si ji půjčit. Půjčovné bývá kolem 100,- Kč za den, což je přijatelnější, než jednorázová investice ve výši kolem 3.000,-- Kč. Jisté specifikum na Českém a Slovenském trhu je úhlová bruska s kotoučem 150 mm, kterou najdeme už několik desítek let na trhu, díky firmě Narex, která ji začala dodávat na trhu již před několika desítkami let. Je to "paskvil", který není ani malý, ani dostatečně velký, jednalo se o způsob, jak se odlišit od "normálu". Její využití znemožňuje použití v jedné ruce, na druhou stranu není ani dostatečně velká pro průmyslové obory. Ale je velmi oblíbená. Přesto doporučuji volit, pro nákup domů, brusky malé 115-125 mm, protože nákupem brusky 150 mm a výše si pouze budete komplikovat práci.

2. jak často budete brusku používat - v domácnosti v jednu chvíli určitě často, poté již občas, nebo vůbec. Pro nákup je důležité si uvědomit, že každý výrobek něco stojí a zda "investice" je návratná. Někteří se obávají nákupu hobby výrobků, ale do domácnosti je to nejvhodnější řešení, již s ohledem na cenu a jejich kvalitu. Často se setkávám s názorem, že hobby úhlové brusky mají plastové převody. To je, s prominutím, taková pitomost, kterou snad ani žádný z uživatelů nemůže myslet vážně. ŽÁDNÁ BRUSKA NEMÁ PLASTOVÉ PŘEVODY. Proč? Protože při takovýchto otáčkách, 11-13.000 za minutu, by zcela logicky došlo k jejich roztavení. Všechny úhlové brusky mají kovové převody. Jistým rozdílem mezi hobby a profi úhlovou bruskou jsou ložiska, jejich kvalita a jejich uložení. Již dnes, i profi úhlové brusky bývají osazeny ložisky v plastových pouzdrech, na tom totiž není nic divného, ani to není na úkor kvality. Rozdíl je ve výrobci daných ložisek. Asi je dobré vědět, že kvalitní ložisko, například výrobce SKF, je v cenách již od cca 60-70 Kč a to není žádná velká investice. Dalším rozdílem je počet použitých ložisek, který ovlivňuje i určité "vyvážení" stroje při práci, tedy eliminaci vibrací. Profi výrobky užívají o 1 ložisko navíc. Pokud tedy chcete brusku používat  doma, je vhodné volit hobby brusku. S ohledem na práci je vhodné si uvědomit, že není rozdíl mezi hobby použitím a profi použitím, pokud obojí trvá 5 hodin. Pokud potřebujete skutečně jednorázově použít úhlovou brusku a víte, že budete řezat několik hodin denně, i když třeba jenom pár dnů, tak volte půjčení profi brusky v půjčovně, než nákup hobby brusky, stojí to pár stokorun a máte jistotu, že práci vydrží.

3. Nejvíce ovlivňujícím faktorem životnosti brusek je péče o ně. Všichni, zcela běžně, své auto na zimní i letní provoz připravíme - vyměníme pneumatiky, měníme oleje, náplně, filtry apod. Bruska je také mechanický stroj a také vyžaduje údržbu. Základem je, že by neměla být uskladněna v místech, kde například mrzne. Pokud již tak tomu je, poté je dobré, před použitím, vyměnit vazelinu v oblasti převodů - po demontáži brusného kotouče zůstane hřídel a podložky. Hned jsou viditelné 4 šrouby, které stačí povolit, kryt sundat a původní vazelinu odstranit čistým hadříkem a naplnit ji novou vazelinou - pozor pro vysokootáčkové převody - lze ji koupit v prodejnách nářadí. Vhodné je vyměnit vazelinu jednou ročně, nebo po 100 hodinách práce. Také je potřeba občas kontrolovat stav uhlíků. Dnes již bývají kryty uhlíků a uhlíky běžně dostupné, bez nutnosti demontáže těla brusky. Vhodné je vyměnit uhlíky v situaci, kdy je patrné větší jiskření. Jednou ze základních věcí je, že brusku vždy vyfoukáme kompresorem, po jejím použití a to pomocí větracích otvorů na těle brusky. Pokud bruska vykazuje vyšší vibrace, odchází většinou ložisko, odneste ji do servisu, který ložiska vymění. Není to nákladná záležitost.

4. regulace otáček - o té jsem se již zmiňoval a skutečně není vhodné takovouto brusku vůbec kupovat. Pokud ji koupíte, musíte vědět, že práce pod regulací otáček je skutečně velmi omezená a doporučuje se s regulací otáček pracovat max. 30 sekund-1 minuta. Poté je ovšem potřeba uvést brusku do plných otáček a bez zatížení ji nechat nejméně 1-2 minuty běžet, aby došlo k ochlazení elektriniky, jinak spálíte regulátor otáček spojený s vypínačem. Toto ustanovení se vztahuje na veškeré výrobky, které mají elektrickou regulaci otáček. Výrobci již zcela běžně nueznávají reklamace, kdy je regulátor spálen, protože je to skutečně pouze vinou uživatele, pokud se nejedná již o výrobní vadu, kterou ovšem budete velmi těžko prokazovat. Nižší otáčky jsou vhodné na označení řezu kotouče, velmi jemnou dobrušovací práci. Elekronické regulace omezují výkon výrobku, tedy nemají takovou "sílu". Pro účely řezání a broušení doma je toto naprosto nevhodná kombinace, protože si dané lze zajistit jinak - označení řezu, jemné dobroušení apod. a nemusíte riskovat, a to velice výrazně, poškození stroje. Jenom pro vaši informaci, počty oprav brusek s regulací otáček jsou v průměru kolem 25% všech prodaných výrobků, tedy prakticky 1 ze 4. U brusek bez regulací se jedná o cca 5-6% jak u hobby, tak u profi, strojů.

Věřím, že po přečtení těchto několika málo rad pro nákup a údržbu úhlových brusek jsem některým pomohl se více orientovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jen škoda té regulace otáček

(Martin, 2. 6. 2021 19:12)

Nedá se sice zpochybnit, že elektronická regulace ubírá nejen otáčky ale i výkon, podobně jako plynový pedál v autě, ale jestli se někdy jednalo skutečně o odporovu regulaci, tak to už dávno není pravda, a troufám si říct, že nebyla ani v době vzniku tohoto článku, který sice není datovaný, ale první komentáře má v roce 2014. Regulace je PWM, tedy pulsně šířková. Regulátor tedy nepotřebuje vyzářit veškerý výkon který nedodal motoru, ale pouze výkon související s přechodovým stavem spínání a rozpínání jednotlivých pulsů. Pořád to sice znamená nějaké teplo, ale zdaleka né takové, aby bylo třeba brusku dochlazovat, pokud je dobře udělaná a obsahuje kousek kovového chladiče, který je dimenzovaný na vyzářené teplo i při nízkých otáčkách.
Počet reklamací brusek s regulací je samozřejmě pochopitelný. V brusce bez regulace se v záruce nemá co pokazit, protože tam nic není. Bruska s regulací bude háklivější na nečistoty, které onen chladící se regulátor obalí a on se upeče (pokud nemá ochranu proti přehřátí, což některé mívají) samotný regulátor obsahuje cca desítku součátek z nichž když kterákoli selže, bruska přestává fungovat. Také práce při nízkých otáčkách znamená menší chlazení motoru, který opět může a nemusí mít hlídání, aby se neupekl, když jej při snížených otáčkách budu hodně zatěžovat. Také se při nízkých otáčkách hůř zbavuje nečistot a opět, obalí se a .....
Takže bruska s regulací určitě chce opatrnějšího a pořádkumilovnějšího uživatele, než něco co má jen vypínač, motor a úhlovou převodovku. Na druhou stranu udělá hromadu práce líp a i plynulý rozběh který bývá součástí (někdy jej mají i brusky bez regulace) je příjmná věc, když ji držíte a zapínáte jednou rukou.

Vhodná úhlová bruska

(Pavel, 9. 2. 2016 13:18)

Dobrý den, díky za článek. Taťka si už dlouho přeje úhlovou brusku a rád bych ho potěšil, chtěl by výkonnější a po dlouhém vyhledávání a čtení recenzí jsem našel tuto http://www.maxtechnika.cz/zahradni-technika/zahradni-naradi/lopaty-a-hrabla/uhlova-bruska-metabo-we-15-125-quick.html . Myslíte, že je to dobrý poměr cena/výkon?

Re: Vhodná úhlová bruska

(Tomáš, 18. 7. 2018 20:49)

Mám úhlovou Metabo a jsem zcela spokojen. Malinko vyšší hmotnost, ale ta mi při držení rovného směru spíše napomáhá díky odstředivé síle. Horší je pak zatížení zápěstí při časté změně úhlu například ochraňování profilů. Jinak spolehlivý podctivý německý stroj. Mám provedení 850 W a na kotouč 125 s rezervou vyhovující.

jasně, stručně, věcně = super rady, dík

(Gum, 17. 5. 2017 15:15)

OK

(amatér, 16. 12. 2016 13:33)

Dobrý článek. Díky

Poměr cena/výkon

(Robin Hudeček, 16. 12. 2016 13:28)

podle mě je tady těžko radit, přecijen záleží na tom, kolik práce pila odvede. Asi jiné požadavky bude mít truhlář, nebo někdo pro koho je práce s pilou koníčkem. A jiné člověk co chce pilu na použití dvakrát do roka. mrkněte sem: http://www.maister.cz/Elektricke-naradi/Pily-elektricke/ já odtud nářadí kupuji a vyberte něco co v poměru cena/výkon/využití bude ideální pro vás.

Výber je důležitý

(Tomáš, 27. 4. 2016 7:37)

Bré ránko, já jsem se zrovna včera rozhodl rozšířit svůj arzenál v dílně o úhlovku, která mi na podzim odpochodovala do věčných lovišť... Vybíral jsem hodně pečlivě a nakonec jsem se rozhodl pro tuhle:http://www.salex-naradi.cz/uhlova-bruska-230mm-59g206-p-5692.html Jeden z důvodů byl, že má od Graphite už akučku a hoblík, další věci samo parametry. Rozhodně jsem nechtěl jít do baumaxu a kupovat tam nějakou Ok line či co to tam nabízí za kvalitku!!!! Objednáno včera rakže zítra by mi měla dorazit a doufám, že sem neudělal chybu, ale to poznám až časem, až odvede mrška kus práce!!!

Úhlová bruska

(MilanK, 27. 3. 2015 18:29)

Perfektní článek, díky za radu, nakonec jsem si díky vám vybral asi tuto http://www.leroymerlin.cz/elektronaradi/brusky-lesticky-hobliky/uhlove-brusky/uhlovy-bruska-06033a2720-bosch,p251058,l437.html , díky moc!

pochvala

(vladík, 19. 9. 2014 17:48)

Díky Vildo za kvalitní informace, hodně zdaru přeji