Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poprvé do školičky

Co budete při nástupu do školičky potřebovat.....

1. přezůvky

2. pyžamko

3. do třídy pohodlné oblečení

4. k pobytu venku pevné boty,oblečení na ven

        (tepláková souprava,pláštěnka....)

 

5. náhradní oblečení v případě nehody

6. zástěrku na VV nebo nějaké staré tričko s dlouhým rukávem

 

Většina rodičů je nervózní, když jejich ratolest neumí odrecitovat básničku, nebo namalovat jednoduchý tvar, stejně jako sousedovo stejně staré dítě.Ale rozdíly mezi takto malými dětmi jsou naprosto normální a není třeba propadat panice, když Vaše dítě umí míň než jiné.Ve školičce se tyto a jiné činnosti rychle naučí.Duševní vývoj a rozhled dítěte se již po několikaměsíčním pobytu ve školičce velmi urychlí.Školička neplní pouze funkci pohlídat, ale v první řadě má za úkol dítě vychovávat a naučit je vše, co by v tomto věku měly znát a umět.Cílem školičky je uvést děti do reálného života,rozvíjet osobnost každého z nich,umět je naučit spolupracovat,zařadit je do kolektivu a umět se v něm pohybovat.

Dětem velmi pomůže vstřícná a spravedlivá výchova rodičů.Nezapomínejte, že komunikace, je pro dítě to nejdůležitější.Povídejte si s nimi, vyprávějte jim, nechte je vyprávět a čtěte jim !!!

Činnosti,které Vám usnadní nástup do školky

Byť je pro Vás těžké, dát Vaše dítě do školičky, navíc některé se nechtějí od maminky odloučit  ( komu by se dobrovolně chtělo) a pláčou, věřte, že většina dětí si po pár dnech ve školičce zvykne, najdou si zde kamaráda a rády s vámi budou sdílet aktivity, které ve školičce společně dělali.

Už před vstupem do školky je dobré, pokud už dítě  bylo někde na hlídání bez rodičů. Příležitostná odloučení  umožní získat jistotu, že jej rodiče neopouští,  že se vrátí.Snažte se zprostředkovávat dítěti kontakt s vrstevníky, třeba na hřišti , aby se naučilo vycházet s ostatními dětmi.Děti se při této příležitosti učí hravou formou soužití ve skupině.Učte dítě samostatnosti!! Káždá zbytečná pomoc dítěti škodí !!! Čím víc toho bude dítě umět, tím rychleji zvládne nároky, které na něj budou ve školce kladeny.Nezapomínejte, že školka je kolektivní zařízení, samostatnost je pro dítě velkou výhodou - nebude se cítit bezradně.

Ráno před vstupem ...

Když se budete s dítětem loučit, udělejte to rychle a ,,bezbolestně pro Vás oba" , dobu loučení zbytečně neprotahujte.Ze zkušenosti vím,  že mnohdy rodič snáší odloučení hůř než dítě.Pokud máte obavy - zavolejte si, nebo se domluvte s učitelkou, určitě Vám ráda zašle v průběhu dne informace o Vašem dítěti....uklidní Vás to.V žádném případě dítě nelitujte, jasně oznamte, že to tak musí být, že ho máte rádi a že až se naobědvá (vyspí,nasvačí..) se pro něj vrátíte.Čas, který určíte, se snažte dodržet.Je jasné ,že to bude dítě na Vás zkoušet, proč by se dobrovolně vzdávalo života s maminkou, kde je tak bezpečno....Co funguje je  pláč.A tak to zkouší.Nedivte se, nebyli jste jiní.Vy buďte neústupní, jen se snažte vše ulehčit, vysvětlete mu dopodrobna, co se ve školce děje, pozor neidealizujte, žádná učitelka nemá nekonečnou trpělivost, ne všechny děti jsou ohleduplné a jsou ochotné půjčovat hračky, dítě ve školce si nemůže dělat, co chce, ale musí se podřídit  režimu školky. Ať není zklamané.Je to zásadní krok v životě dítěte, ale určitě pro dítě krok prospěšný, naučí se nové věci, které budou  přínosem do jeho dalšího života....Pokud máte obavy, mluvte s učitelkou, ráda si Vás vyslechne a poradí.Ptejte, se na cokoli, co Vás zajímá.Informujte se, jak se Vaše dítko chová, s kým se baví, co dělá.Je důležité, aby vše proběhlo dobře a dítě nezůstalo na okraji třídy samo, v takovém případě je potřeba mu pomoci najít kamaráda a postupně ho začlenit mezi ostatní děti.Třeba si jen neví rady, jak na to.

Je možné připravit dítě na nástup do školky?

Určitě.Vyprávějte si o nových kamarádech, které tam potká, o hračkách...Ale neidealizovat!! Můžete si  i vyprávět příběhy o dětech, zvířátkách, které chodí do školky, co tam dělají.....Společně připravujte věci do školky.Nestrašte děti školkou...větami typu.,,.Počkej oni tě tam naučí poslouchat" to se později otočí proti Vám.Pokud můžete, navštivte školku, pokud dítě prostředí zná, lépe se adaptuje.Je-li to možné a školka umožní návštěvu, neváhejte a dorazte nejprve na krátkou návštěvu, potom na delší návštěvu do herny....ideální to je v době, kdy je ve školce méně dětí, lépe si zvykáme na menší kolektiv a do velkého se nám lépe vstupuje, pokud už někoho známe.Měli by jste si prohlédnout i zahradu.Navštěvujte prostředí, kde se pohybují děti.Využijte každe chvilky  a vyprávějte si z dětmi o školce - mluvte pravdu.Dítě by mělo vědět, že tam bude jíst, spát,chodit ven...Důležite je, aby vědělo, jak to tam vypadá........

Ranní vstávání 

Choďte do školky včas, bez spěchu, v klidu, cestou si zpívejte písničky nebo se dítě snažte něčím upoutat - vyprávěním, rozhovorem (tím, co ho zajímá). Nezapomeňte na vaše obvyklé rituály - dítě má rádo zvyklosti, které zná od vás - dodržte je.Večer si společně připravte věci, ať ráno nespěcháte!!! Nezapomeňte oblíbenou hračku - ta dětem hodně pomáhá .Ve školce dítěti vysvětlete, kdo a kdy pro něj přijde. Dítě předejte učitelce. Nelitujte je. Loučení zbytečně neprotahujte!!! Věřte tomu, že většina dětí se uklidní, hned jak se za vámi zavřou dveře.Je na zkušenostech učitelky, aby situaci zvládla, důvěřujte jí .Je dobré předem učitelku informovat o vašem dítěti, jeho zájmu, chování, jak reagujete na jeho zlobení, vztekání se, aby měla dostatečné informace a věděla, na co je dítě zvyklé!!! Snažte se zpočátku, aby vaše dítě chodilo domů mezi prvními, aby tam nezůstávalo mezi posledními. Také by jste měli dodržet dobu, kdy slibíte, že si dítě vyzvednete....určitě by se zpočátku nemělo stávat, že nedodržíte slib nebo, že dítě zůstane ve školce jako poslední. Mějte trpělivost, jakmile jednou povolíte a řeknete, že dnes  do školky nepůjde, šijete si na sebe bič ...dítě zjistí, že to jde a o to více bude potom brečet a snažit se dosáhnout svého.Ze začátku se snažte dávat dítě do školky pořád, ikdyž nemusíte do práce...alespoň na dopoledne, ať nenarušujete zajetý režim.Stejně se snažte, aby vaše dítě neonemocnělo, může se stát, že už jednou navyklé dítě na školku ,začne  opět brečet a ještě více než předtím.I v době nemoci mluvte o školce, ať předejdete komplikacím....

Dobrá rada - obrňte se trpělivostí, přesvědčujte své děti, že je máte rádi a vrátíte se pro ně, ale že se nedá nic dělat, že to prostě tak musí být, ať s brekem nebo bez něj ,do školky jít prostě musí, jako ostatní děti.Pamatujte, že to je pro dobro Vašich dětí!!!! Pokud děti ráno pláčou delší dobu, zkuste se s tatínkem vyměnit a nechte doprovod na něm, někdy to zabere.Tatínkové to častokrát zvládnou ve větším klidu. Nikdy neutíkejte, pokud o tom nebude vaše dítě vědět.Můžete se snažit nenápadně zmizet, ale předem dítě připravte na to,že tam bude samo.Pokud se ztratíte a budete domluvení, že tam po celou dobu zůstanete, mohlo by se stát , že ztatíte důvěru a narušíte si vztah.