Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Prlovský znak

 

 

 

 

 

Něco na úvod.

Obec Prlov se nachází v severovýchodní části Vizovické vrchoviny a její zástavba je soustředěna hlavně v krásném údolí  kolem Prlovského potoka, jenž se u místního pohostinství vlévá do potoka Pozděchůvky.

Naší obcí probíhá silnice č.49 ze Vsetína do Vizovic a dále na Zlín, do jehož územněsprávního celku spadáme, tedy jsme součástí Zlínského kraje s okresním městem Vsetínem.

V historii tomu bývalo jinak. Prlov měnil jak názvy - Perlow, Pyrlov,Perlau tak i své nadřízené správní jednotky. Od roku 1300 kdy byl Prlov zřejmě založen do léta páně 1848 jsme dleli pod ochranou Vizovského panství, poté jsme se stali součástí politického okresu Uherský Brod, dále následovala éra, kdy se naší vrchností stali úředníci v  Holešově  /1868/, Zlíně /1935/ a od roku 1949 se do dneška stal základním územním správcem Prlova Vsetín.

  Jak jsem výše uvedl datum vzniku Prlova se uvádí kolem roku 1300, ale první písemná zmínka se objevuje v análech až o několik desetiletí později, kdy v roce1361 vizovický klášter obdržel od papeže Inocenta VI. list ve kterém je Prlov zmiňován ./bližší www.obecprlov.cz/.

Na těchto stránkách se chci věnovat  historii a to hlavně období mezi lety 1939-1945, ale přivítám i příspěvky z jiných období . Budu rovněž  vděčný za jakékoli příspěvky týkající se zajímavostí z oblasti etnologie, sociologie, botaniky, zoologie, prostě vše o valašském kraji, ale nebráním se ani jiným regionům z celé České republiky.

Ještě se vrátím k období národní poroby a útlaku ze strany nacistů a jejich domácích přisluhovačů. Podařilo se mi získat z archivů nové skutečnosti týkající se vypálení mé rodné obce Prlova a doufám, že se mezi vámi najsou čtenáří, kteří mají podobné zájmy a napíší mi bližší informace například o Zákřově, Javoříčku, Ploštině a dalších a pomohli tak popularizovat tuto problematiku.

Přivítám i další tématické okruhy týkající se druhé světové války. Detaily o armádách obou stran, výzbroj, výstroj, fotografie, příběhy vašich otců a dědů, abychom z těchto stránek vytvořili kvalitní studnici vědomostí o druhé světové válce.

 

                                                                  

                Daniel  Gargulák 

                danielgargulák@seznam.cz

Mapa