Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zbarvení fretek

 

Máme několik variant, které se postupem času vyšlechtili. Základní barvy však jsou: Šampaňské, Harlekýn, Tchořovité a albín. Postupem času se vyšlechtili ještě Panda, DEW, Téměř černá, angorská.
Budu se snažit Vám na této stránce vysvětlit hlavní rozdíli. Hlavním důvodem je, že já sama jsem se v tom špatně orientovala a měla jsem v tom hrozný binec. Ještě, že existují chytré knihy.

TCHOŘOVITÁ BARVA:
Jde o nejčastější zbarvení fretek. Charakteristickým znakem je bílá kresba v obličeji. Ta napomáhá tchoři, aby nebyl vidět, když vykukuje z nory. Zvířata mají tmavě hnědou až černou krycí srst a bílou nebo zlatou podsadu. Tlapky a ocas mají tmavé. V zimě je podsada hustší, proto se nám fretky zdají světlejší než v létě. 
Toto zbarvení má i Muf.
100_1827.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠAMPAŇSKÉ (BÉŽOVÉ) ZBARVENÍ:
Masku v obličeji mají stejnou jako u tchořovité barvy. Rozdíl tu všakk je v barvě pesíků. Pesíky na hlavě a těle jsou hnědé a podsada je zlatá. Oči májí tmavé.

 clipboard01.jpg

HARLEKÝNSKÉ ZBARVENÍ:
Pro toto zbarvení je typická bílá náprsenka a bílé tlapky. Pestíky po těle a na hlavě jsou v tmavěhnědé až černé barvě. U šampaňského harlekýna jsou pestíky světle hnědé. Podsada je vždy světlá.

harlekyn.jpg

ALBÍN:
Albínům chybí všechny barevné pigmenty. Podsada a pestíky bývají většinou bílé, ale může se stát že můžou mít zlatý až oranžový odlesk. Albíni mají červené oči.

albin.jpeg

PANDA:
U tohoto zbarvení je typickým znakem to, že nemají toliktmavých pestíků. U těchto zvířat je vysoká pravděpodobnost hluchoty. Nejvíce tím trpí fretky, které mají velké bílé skvrny na hlavě nebo bílé pruhy či fleky po těle.

DEW:
Jde o albína, který má však černé oči.

TÉMĚŘ ČERNÁ:
Tyto fretky mají černou podsadu i černé pestíky, pokud možno bez typiské masky v obličeji.

STŘÍBRNÁ:
V srsti se objevují v různé míře bílé a tmavé pestíky, tím dochází k tzv. "stříbření".

ANGORSKÁ FRETKA:
Tento druch má velmi dlohé chlupy. 

 

Zdroj:
Fretka, Gisela Henke
Fretka jako domácí zvíře, Petra Nerandžičová

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář