Zelené potraviny a nápoje (mladý ječmen, pšeničná tráva – spirulina a chlorela)
Všechny tyto potraviny mají společný znak – chlorofyl – látku, jež dodává rostlinná zelené zbarvení, slouží k přirozené očistě krve. Náš imunitní systém tvoří komplexy, které napadají cizorodé sloučeniny (anaerobní bakterie, kvasinky a houby), a chlorofyl našemu organismu pomáhá odstraňovat „odpad“, který by v něm mohl páchat škody. Chlorofyl pomáhá omezovat růst bakterií.
Chlorofyl má přirozeně protizánětlivé účinky a vysokou nutriční hodnotu. Chlorofyl jako „posilovač krve“ je podložen vědeckým základem. Molekulární struktura červených krvinek a chlorofylu je téměř identická, s výjimkou centrálního atomu – u červených krvinek je jím železo, u chlorofylu hořčík.
Naše tělo potřebuje k optimálnímu zdravotnímu stavu také rovnováhu mezi zásaditým a kyselým (pH lze měřit v moči, v krvi a ve slinách). Překyselení organismu má celou řadu příčin – stres, rockovou hudbu, cukr a mnohé potraviny. Pokud prostředí svého těla vyvážíte zásaditými látkami, jako je spirulína, řasy, chlorela, což jsou „superzelené“ druhy s přínosy chlorofylu, můžete udržet pH svého těla na správné úrovni, což výrazně zvyšuje jeho odolnost vůči chorobám.
Při optimální úrovni pH se daří enzymům a tělo mobilizuje veškeré své léčebné schopnosti.
Obilninové trávy obsahují spoustu enzymů, mimo jiné také silný antioxidační enzym SOD (peroxid dismutázu) a značné množství mukopolysacharidů (MP). Lidé s alergií na pšenici téměř nikdy nejsou alergičtí na pšenici v tomto stádiu růstu.
Mladý ječmen
Mladý ječmen je skvělou alternativou pro ty, kterým nesvědčí pšeničná tráva. Je jemnější, i když ve srovnání se sladkou chutí pšeničné trávy je hořký. Listy mladého ječmene mají úžasnou schopnost absorbovat živiny z půdy. Šťáva z ječmene zvyšuje odolnost, sexuální energii, jasnost myšlení a zmírňuje závislost na tom, co nám neprospívá. Rovněž zlepšuje texturu pokožky a léčí suchost spojenou se stárnutím.
Šťáva z pšeničné trávy
Šťáva z pšeničné trávy dokáže pročistit lymfatický systém, navrátit tělu rovnováhu, napomoci odstranění těžkých kovů z buněk a navrátit vitalitu. 30ml šťávy by mělo obsahovat stejné množství vitamínů a minerálů jako přibližně kilogram zeleniny. I pouhých 30ml má léčebný účinek a nedoporučuje se užívat více jak 60ml najednou.
Mikrořasy (spirulína, chlorela a divoká modrozelená řasa) obsahují kromě chlorofylu i bílkoviny, beta-karoten a kyseliny nukleové (RNA a DNA).
Spirulina
Spirulína je bohatá na chlorofyl, bílkoviny, beta-karoten a prospěšnou mastnou kyselinu zvanou GLA (kyselina gama-linolová). Obsahuje i pigment zvaný fykokyanin, který má antioxidační a protizánětlivé účinky a u nějž byla v jedné studii prokázána schopnost inhibice vzniku rakovinných kolonií.
Buněčné stěny spirulíny jsou tvořeny mukopolysacharidy (MP), což jsou složité cukry smíšené s aminokyselinami, jednoduchými cukry a někdy i bílkovinami. MP obsahují jen zcela stravitelné nutriční látky, což je výrazně odlišuje od nestravitelných buněčných stěn dalších mikrořas a ostatních rostlin.
Chlorela
Chlorela se podobá spirulíně, obsahuje však o trochu méně bílkovin, mnohem méně beta-karotenu a mnohem více chlorofylu a nukleových kyselin. Má pevnou vnější buněčnou stěnu, která na sebe váže těžké kovy, pesticidy a další karcinogeny a bezpečně je odstraňuje z těla.
Svým obsahem chlorofylu převyšuje kteroukoliv jinou potravinu a obsahuje i větší množství mastných kyselin, z nichž asi 20% tvoří omega-3. Na rozdíl od spirulíny neobsahuje fytokyanin.