Neupravené organické mléko
Surové, certifikované organické mléko – nepasterizované a nehomogenizované – je jednou ze skutečně zdraví prospěšných potravin na této planetě. Je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku, tuk v něm obsažený je naprosto přijatelný a jeho chuť je vynikající.
Neupravené mléko je plné nutričních látek, včetně prospěšných bakterií, jako je Lactobacillus acidophilus. Jelikož není vystaveno vysokým teplotám při pasterizaci, tyto hodné bakterie – spolu s úžasně prospěšnými enzymy – se neničí. Neupravené mléko je nejlepším dostupným zdrojem vápníku.
Surové mléko prakticky vždy pochází od trávou krmených krav. Toto mléko má vyšší obsah protirakovinné CLA (konjugované kyseliny linolové) a má vyšší obsah celého spektra vitamínů a minerálů. Životně důležité nutriční látky, jako jsou vitamíny A a D, jsou nejvíce zastoupeny v mléce krav, které se krmí zelenou trávou. A zdravé enzymy pomáhají tělu všechny ty nutriční látky, včetně vápníku, vstřebávat. Enzymy v surovém mléce jsou klíčovou složkou rekonvalescence po nemoci a dosažení a udržení pevného zdraví.
Studie prokázaly, že obsah omega-3 u krav, které se volně pasou na pastvinách, je až 50% (u zvířat z továrních velkochovů se prakticky nevyskytuje).
Kozí mléko obsahuje ve srovnání s kravským mlékem snadněji stravitelné tuky a bílkoviny. Tato zvýšená stravitelnost bílkovin je nesmírně důležitá v případě jídelníčku miminek, nemocných osob a rekonvalescentů. Má také o 18% více vápníku, o 41% více hořčíku, o 22% více fosforu, o 42% více draslíku a téměř dvojnásobek vitamínu A. Neobsahuje však moc kyseliny listové či vitamínu B12, což je třeba vzít v potaz, pokud je používáte jako stravu pro miminko.
Spousta lidí, alergických na kravské mléko, může kozí mléko pít bez problémů. A navíc je lahodné.