Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika 2015

26. 1. 2015

ČLENOVÉ VÝBORU KPT VEVERSKÁ BÍTÝŠKA 2015

Karel Dvořák - předseda

Hana Drcmánková - pokladna

Ludmila Staňková- divadlo

Vojtěch Šeda - člen

Zdeněk Protivínský – člen

Petr Mudrák

Kroniku vede Hana Dvořáková

Výroční členská schůze KPT Veverská Bítýška 23.1.2015

Program

* Zahájení a přivítání hosta(starosta OÚ pan Mifek Josef) panem Dvořákem

* Slovo p.Mifka o dění a plánech obce

* Seznámení členů se stavem hospodaření KPT p.Drcmánkovou(v roce 2014bylo uskutečněno nejvíc akcí v historii KPT-celkem 14

* Projednání příspěvku 30Kč na dopravu na divadelní představení

* Přehled o divadelních akcích –paní Staňková

* Hrubý náhled akcí KPT v roce 2015 – pan Protivínský Zdeněk

* Příprava na zájezd do Prahy v říjnu 2015(předání směrovacího koštěte pro průvodce)

* Doplnění výboru KPT o jednoho člena (Petr Mudrák)

* Krátký film o akcích KPT v roce 2014(prezentace p.Mudrák)

* Losování-soutěžní otázky z prezentace,výherce získal láhev vína

* Seznámení s novými 23mi členy KPT

* Večeře

* Hudba k poslechu,paní Spáčilová (členka KPT) nám zahrála pro potěchu ucha i ducha

* Ukončení

Této členské schůze se zúčastnilo 59 členů + 1 host - p.starosta Mifek

13.2.2015 –beseda o Novém Zélandu

Tato beseda byla pokračováním povídání cestovatelů Evy a Ladislava z Brna.Tak jako v prosinci se s námi podělili o zážitky svého putování po Novém Zélandu a odpověděli na mnohé dotazy z publika.To tvořilo cca 22 členů KPT (s ohledem na epidemii chřipky).

Benátský kupec – Městské divadlo Brno – 12.3.2015

Hlavní příběh sporu o libru masa z těla benátského kupce Antonia jako jistiny za půjčku od bohatého Žida Šajloka přivedl zpět do Městského divadla Boleslava Polívku.Slavný herec nebyl jediným tahákem pro diváky,k těm také patřila působivá scéna s rozloženou vodní plochou.Ta evokovala Benátky a závěrem posloužila při vynuceném křtu starého a pokořeného Žida v jednoduché, ale až brutální scéně v závěru inscenace.Toto představení bylo velkým zážitkem diváků tohoto díla Williama Shakespeara jednak obsahem a také hereckým projevem účinkujících.

Představení zhlédlo 49 členů KPT,cena vstupného 285 Kč(s dopravou).

 

20.3.2015 BESEDA Místní dráha Kuřim – Veverská Bítýška

Povídání pro členy KPT připravil pan Protivínský v KD Vev.Bítýška.

Obsahem besedy byla historie přípravy plánování trasy průmyslové železnice z Kuřimi do Veverské Bítýšky.Shlédli jsme historické fotografie nádraží,popis vagonů a lokomotiv Kolovrat a Sembera. První vlak vyjel 16.2.1911 za slavnostního vysvěcení místním farářem.

Na besedu přišlo 36 členů KPT, na dobrovolném vstupném bylo vybráno 400Kč.

Zájezd do Zlína 18.4.2015 

V zahajovacím zájezdu roku 2015 jsme zamířili do města Zlín.První zastávka našeho cestování byl Lesní hřbitov města Zlína. Starosta Tomáš Baťa podal v roce 1930 návrh na zřízení Lesního hřbitova na ploše 20 ha.V roce 1932 byl hřbitov vysvěcen a v tomto roce zde byl pochován i zakladatel továrny a města Tomáš Baťa. Nynější hřbitov je smíšený porost ve stáří 80-100 let.Je tu evidováno 11583 hrobových míst.Část hřbitova jsme prošli,zastavili se u hrobu jeho zakladatele,u hrobu animátorky Hermíny Týrlové , pak u hrobu režiséra Karla Zemana.Potom jsme všichni profoukáni studeným větrem pospíchali do vyhřátého autobusu.

Dalším cílem bylo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Vzniklo v roce 2012 v Baťově institutu. Stálým expozicím MJVM je věnováno celé 3.nadzemní podlaží bývalé tovární budovy 14,  kde vznikl soubor stálých expozic: Historická obuv a produkce fy Baťa, expozice Film věnovaný místnímu filmovému studiu a Cestovatelství – cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda,kteří v roce 1995 věnovali svůj cestovatelský archiv zlínskému muzeu.Celé muzeum nás svým obsahem všechny velmi zaujalo.

Po důkladné prohlídce expozic jsme ještě nahlédli do proslulé výtahové pracovny pana Bati. Po obědě v restauraci v Uherském Hradišti jsme zamířili do Leteckého muzea v Kunovicích.

Bylo založeno v roce 1970 členy Slováckého aeroklubu.Více jak 20 exponátů dokumentuje leteckou historii a leteckou výrobu.Mohli jsme si na letouny nejen sáhnout(hlavně pánové), ale i se podívat do jejich interierů.Mimo dopravní a sportovní letouny jsou zde vystaveny i vojenské letouny,vrtulník a výzbroj bývalé Československé lidové armády.Z muzea,které je na volné ploše,jsme odcházeli zmrzlí,ale spokojeni.

Závěrem našeho výletu jsme navštívili zámek Buchlovice.

Majitel buchlovského panství Jan Dětřich Petřvaldský začátkem 18.stol.se rozhodl vystavět pod hradním kopcem Buchlov na okraji obce Buchlovice nové zámecké sídlo v podobě italské venkovské vily, které lze označit za perlu moravské barokní architektury.Poněvadž v zámku v minulých dnech probíhala výstava řezaných tulipánů,mohli jsme i my se pokochat jejich krásou, která umocňovala překrásné zámecké interiery.Po prohlídce a posezení u kávy a něčeho teplého pro zahřátí jsme odjeli domů.Celý zájezd se moc líbil(až na všudepřítomný studený vítr),bylo nás bohužel pouze 31 osob a cena zájezdu byla 270Kč.

Další výlet bude v měsíci červnu.

Podivný případ se psem

Městské divadlo Brno – 23.05.2015

Prazvláštní detektivka současného britského autora Marka Haddona spojuje napětí,laskavý humor a silný příběh o hledání svých kořenů a o těžkosti lásky k postiženému dítěti.Pouhý rok po londýnské premiéře jsme mohli vidět tento nevšední příběh i my, návštěvníci brněnského divadla.Příběh autistického Christophera Booneova,který má rád matematiku a čísla a který se rozhodne vyšetřit záhadu ve svém okolí se nám moc líbil.Úžasný výkon předvedl Vojtěch Blahuta,představitel hlavní role.

Představení zhlédlo 46 členů KPT,cena vstupného 258 Kč(s dopravou).

Zájezd do Podyjí 13.6.2015

V posledním předprázdninovém výletu KPT jsme zamířili do Národního parku Podyjí.

První zastávkou byla prohlídka zámku Riegersburg na rakouské straně NP,pouhé 2 km od moravských hranic.

Barokní zámek leží na břehu romantického rybníka.Původní vodní zámek vystavěný v roce 1580 byl v 18.století přestavěn do dnešní podoby.Sloužil jako letní rezidence říšského knížete Siegmunda Khevenhullera,hofmistra císařovny Marie Terezie.Zámek byl obýván až do konce 2.světové války,kdy jej zabrala a devastovala plných 10 let sovětská armáda.Po jejím odchodu v roce 1955 byl zámek postupně obnovován do dnešního stavu.Když v roce 1972 zemřela poslední členka rodu Khevenhuller-Metsch přešel zámek na současné majitele hrabata Pilati.Prohlédli jsme si mimo jiné reprezentační místnost vybavenou rodinným nábytkem z 18.století,koncertní sál,kde nám zahrála na piano členka KPT paní Spáčilová.Na konci prohlídky jsme si prohlédli dodnes používanou a plně funkční kuchyň.Venku na zahradě jsme viděli nejstarší rakouský psí hřbitov.

Majitelé zámku jsou i majitelé hradu Hardegg(který byl dalším cílem),měli jsme zlevněný vstup do obou objektů.Provázela nás česká průvodkyně.Velice příjemné bylo setkání s majitelkou zámku paní hraběnkou Marianne Francescou Pilati von Thassul zu Daxberg.Svojí bezprostředností nás všechny zaujala a také se s námi vyfotografovala.Potom jsme si všichni poseděli na zahradě kavárny Marie Terezie při malém kávovém občerstvení.

Poslední zastávkou na naší cestě rakouským Podyjím bylo kultovní poutní místo Svatý Kámen u Mitterrelzbachu.Tvoří je několik objektů,které vznikaly v různé době-nejstarším prvkem je mísovitý kámen,obklopený dalšími kameny.Dochází zde ke křížení geomagnetických zón s pravotočivými vodními žílami.Záření tu bylo naměřeno přes 45 000 bovisových jednotek(lidské tělo má 5000).

Pochopitelně jsme si všichni vyzkoušeli na sobě uzdravující vliv tohoto místa,jednak záření ,ale i velice dobré víno od místních vinařů.

A protože po tolika zážitcích nám vyhládlo,ukonejšili jsme naše prázdné žaludky v restauraci U Bazalů v městečku Lechovice.Přestože celý den bylo horko,všichni jsme odjížděli spokojeni.

Celkem nás bylo 49,cena pro členy 200Kč, pro nečleny 230 Kč.

Příští zájezd bude v měsíci září.

Zájezd do Posázaví 12.9.2015

Náš první zájezd po prázdninách směřoval do Posázaví,do města Sázava.

Nejprve jsme se podívali ke studánce sv.Prokopa a potom jsme došli k benediktinskému klášteru.

Klášter byl založen v roce 1032 knížetem Oldřichem a poustevníkem Prokopem.Celá expozice vypráví příběh života českého národního patrona sv.Prokopa.Prohlídková trasa začíná v severní zahradě se základy románského kostela z roku 1070,pak prostor před dnešním kostelem s nedostavěným chrámem Panny Marie a sv.Jana Křtitele ze 14.století.

V barokním kostele sv.Prokopa dole v kryptě je uložena svatá relikvie z jeho těla.V kapitulní síni jsme viděli překrásné nástěnné obrazy ze života Panny Marie.Novinkou v klášteře byl objev bohaté barokní a gotické freskové výzdoby v křížové chodbě.Po projití prohlídkové trasy část naší výpravy odešla dolů do města Sázava na oběd.Druhá část se vydala na specielní prohlídku na půdách konventu a kostela Sázavského kláštera s cílem ve vyhlídkové neorenesanční věži s pohledy do krajiny,kterou procházel zakladatel kláštera sv.Prokop.

Po obědě a krátkém odpočinku jsme již společně odešli na nádraží v Sázavě a vlakem ve 13.39 odjeli do Kácova.Cestou jsme viděli překrásné partie kolem řeky Sázavy se zámkem Český Šternberk.

Zájezd do Prahy

V sobotu 10. října jsme vyjeli za poznáním naší Matičky. Dálnice D1 se tentokrát chovala velmi způsobně a tak bez problémů dojíždíme s časovým předstihem k našemu prvnímu cíli dne - Bílkově vile. Již z venku nás upoutá zvláštní tvar této stavby včetně velkého pomníku v zahradě, představujícího odchod J.A.Komenského z vlasti.

Architekt,sochař,malíř,básník,tedy Bohem nadaný umělec František Bílek navrhl tento dům ve tvaru srpu, podpůrné sloupy představují obilné klasy. Bílek se ve svých stavbách inspiruje strukturou rostlin a živočichů, což se také projevuje v interiéru domu,kde nacházíme na krásných dřevěných dveřích různé přírodní a živočišné motivy - např. klikách dveří motiv berušky, místnosti nemají pravidelné tvary, lustry mají tvar větví se žaludy a i nábytek nese tyto znaky. Nádherné dřevěné sochy, sousoší, obrazy a skici doplňují jeho dílo a vytváří nám celkový obraz tohoto ne tak známého umělce.

Po prohlídce Bílkovy vily jdeme po skupinkách či jednotlivě Prahou a nasáváme její podzimní atmosféru. My jdeme přes podzimní listím nádherně probarvenou Královskou zahradu na Hrad, kde jsme 12. hodin svědky velkého střídání Hradní stráže, prodíráme se davem návštěvníků, brebentících většinou japonsky, čínsky nebo anglicky a po zámeckých schodech scházíme k Valdštejnské zahradě a dále do města, kde si v odpoledních hodinách prohlížíme Týnský chrám na Malé straně. Historie této sakrální stavby je za staletí velmi zajímavá a to nejen svou architekturou, budovanou našimi předky po staletí,ale také osobnostmi, které v Praze žili, natrvalo se zapsali do našich dějin a jsou v tomto chrámu pohřbeni - např. astrolog a hvězdář z rudolfínské doby Ticho de Brahe.

V podvečer unaveni, ale obohaceni o nové zážitky a vědomosti odjíždíme zpět do našeho klidného městyse.

za výbor KPT - Petr Mudrák

 

Král Lear – Městské divadlo Brno – 15.11.2015

Novou divadelní sezonu jsme zahájili návštěvou dramatu Král Lear.

Alžbětinský genius William Shakespeare pozvedl pohádkový příběh o mocném králi do velkého dramatu.

Král Lear,který měl tři dcery se rozhodl rozdělit mezi ně říši podle toho,jakými slovy dokáží vyjádřit svoji lásku k němu…Jeho špatné rozhodnutí jej vyžene ze svého paláce i paláců jeho dcer,nejmladší dcera je zavržena a odchází….

Vyhnaný král putuje do pusté přírody,od pýchy k pokoře,od samolibého rozumu k šílenství.Trpce lituje svého rozhodnutí a zavržení své nejmladší dcery Kordélie.

Na konci jeho cesty přichází smrt pro něho i jeho tři dcery….V samém srdci tohoto lidského údělu je veliký obraz poutníka a cesty.

V titulní roli byl obsazen Boleslav Polívka,jehož výkon i výkon jeho partnerů byl úžasný.Celé divadlo jim děkovalo dlouhotrvajícím spontáním potleskem.

Všech 45 členů KPT bylo velice spokojeno.

Vánoční koncert Javory

Letošní divadelní sezonu jsme ukončili návštěvou vánočního koncertu skupiny Javory.

V předvečer Štědrého dne ,23.12.2015 jsme na Hudební scéně Městského divadla v Brně poslouchali překrásné písně oblíbené brněnské skupiny Javory se sourozenci Hanou a Petrem Ulrychovými.

Celé divadlo nešetřilo potleskem a užívalo si překrásnou vánoční atmosféru.Koncert nás posluchače naladil do krásné vánoční nálady.