Jdi na obsah Jdi na menu
 


2003 - 2006 Znovuobnovení hokeje ve městě

24. 9. 2012

 

SEZÓNA 2003/04

Do města se vrací hokej. Vzniká nové občanské sdružení a to se hlásí do krajského přeboru Zlínského a Olomouckého kraje. Klub je tvořen odchovanci, zbytek je doplněn hráči, na které klub našel peníze a kteří měli zájem na severu Moravy hrát.

Soutěž, ve které byly mezi jednotlivými celky obrovské rozdíly v kvalitě, ovládlo duo Šumperk a Valašské Meziříčí. Vzájemné duely splňovaly vše, co k hokeji patří. Zápasy se hrály s vysokým nasazením za zájmu početné skupiny diváku a i samotná hra měla kvalitu dosahující druhé ligy. Nakonec to byl právě Šumperk, kdo celou soutěž vyhrál. V semifinále přeboru Draky čekal čtvrtý celek po základní části - Uherský Brod. Ti soupeře hladce přehráli v prvním duelu doma (7:0), ale v odvetě následovala nepochopitelná prohra 2:5 a duel se tedy opět přesouval na led Draků. Jenže ti opět hladce soupeře „přejeli" a výhrou 8:0 si zajistili postup do finále proti Valašskému Meziříčí. Tentokrát Draci nezaváhali ani v jediném z duelů a po výhrách 5:1 a 4:1 doma a 4:2 venku si zajistili vítězství v celé soutěži.

Do kvalifikace o druhou ligu Drakům los přidělil silného soupeře - HHK Velké Meziříčí. První utkání se hrálo na ledě soupeře, pravděpodobně nejužším kluzišti v republice. A tento fakt Drakům nesvědčil. Domácí uhráli vítězství 3:0 a vydláždili si tak cestičku do dalších bojů kvalifikace. V domácí odvetě nejprve Draci inkasovali a postup se tak vzdálil. Jenže Šumperk třemi góly otočil vývoj utkání a v závěru se drtivým tlakem snažil skórovat i počtvrté. Jenže Šumperk neuspěl, inkasoval při hře v power-play a sezóna pro něj skončila.

 

Související odkazy

2003/04

30.6.2013 Společnost HOKEJ ŠUMPERK 2003 slaví 10 let

 


SEZÓNA 2004/05

Obnovená premiéra Draků ve druhé lize přinesla fanouškům daleko méně radosti, než původně očekávali. Pozitivní bylo každopádně udržení v soutěži, přesto mohl šumperský celek pomýšlet na vyšší mety, kterými určitě nebyla pozdější účast ve skupině o udržení.

Kostru týmu pro třetí nejvyšší soutěž vytvořili především hráči z úspěšného týmu, jenž hrál krajský přebor. Vedení Draků se navíc podařilo kádr posílit o zkušené obránce Dřímala s Güttlerem, útočné řady rozšířili hokejisté z Prostějova Antonovič a Jelínek, z Kroměříže přišel Sakrajda. Z hráčů, kteří již v Šumperku působili, vyjel znovu na zdejší led brankář Piterka, obránce Bednárek a útočník Kopa.

V průběhu soutěže se výběr Draků pohyboval spíše ve spodní části tabulky, přesto stále na hranici postupu do play-off. Během října získal Šumperk výraznou osobnost, když se z prvoligové Olomouce vrátil Radek Kučera. Zkušený harcovník sice i přes manko několika zápasů dokázal vyhrát kanadské bodování mužstva, bohužel jako kapitán celek do vyřazovacích bojů nedotáhl. Draci sehráli řadu solidních utkání, když si připsali pozitivní bilanci například s pozdějším finalistou Blanskem. I přes prohry předvedli vynikající hokej proti suverénnímu Prostějovu. Na druhé straně totální propadákem bylo první střetnutí na ledě Uničova, kde bídný výkon znamenal porážku 2:6.

Velice smutné období potkalo šumperské hokejisty na počátku nového roku. V rozhodujícím klání doma proti Novému Jičínu prohráli Draci těsně 1:2, čímž si definitivně uzavřeli cestu mezi elitní osmičku. Rámec sportovních výsledků ale zastínila daleko krutější rána, když 23. ledna 2005 náhle zemřel šumperský hokejový trenér Jaroslav Peška, jenž vedl několik mládežnických celků a část sezony také jako hlavní kouč právě mužský celek, než byl ve funkci vystřídán Petrem Rutarem.

Při neúčasti v play-off dohrával Šumperk druholigový ročník pouze ve skupině o udržení bez motivace, neboť se získanými body již nemohl sestoupit. O nic neřešící zápasy navíc ztratili zájem i jinak věrní fanoušci.

Související odkazy

2004/05

 

s_pre_130205_02.jpg

26.9.2004 Hokej Šumperk 2003 - HC Minor 2000 Přerov 2:4

 

SEZÓNA 2005/06

Draci vstoupili do sezony 2005/2006 s plány bojovat výše než v minulé sezóně a hlavně se probojovat do play-off. K tornu mělo šumperskému týmu pomoci i vydatné posílení. Mezi tři tyče se postavil zkušený Martin Chlad, na modré zase naháněl soupeři hrůzu svou dělovou ránou Aleš Holík. Během sezony se poté v dresu šumperských hokejistů objevovaly i posily z Prostějova. Velmi klubu prospěl například Michal Vymazal, jenž společně s Michalem Petrákem bavili šumperské diváky hlavně ze začátku sezony.

Draci si opět v ligových výsledcích vedli jako na houpačce. Po úvodní prohře v Orlové 2:1 po prodlouženi sice dokázali šumperští hokejisté vyhrát následné duely s Velkou Bíteší a Uničovem celkovým poměrem 14:5, ale poté následovalo dlouhé trápení a dvě vítězství po sobě přišly opět až v druhé polovině měsíce listopadu. Do té doby se Draci museli sklonit doma před Uničovem anebo odehrát tragické utkání ve Valašském Meziříčí. To v sestavě i s bývalými extraligovými matadory Rostislavem Vlachem či Alexejem Jaškinem nedali žlutomodrým sebemenší šanci a přehráli je jasně 6:0. Až zmiňované dvě výhry koncem listopadu mohly navodit více optimismu, zvláště pak triumf nad brněnskou Technikou 7:3 byl velmi cenným vítězstvím. Jenže přišla prohra na ledě poslední Kroměříže a další neúspěch proti Bobrům z Valašského Meziříčí.

Na přelomu základní části a nadstavby, ve které narazily týmy ze sudých míst na soupeře z míst lichých, dokázali Draci vybojovat důležité tři výhry v řadě. A dvakrát to odneslo Blansko. Nejprve Kučera s Budinou v utkání hraném na blanenském ledě dokázali během posledních patnácti vteřin strhnout vítězství na stranu Draků, další čisté konto si šumperský tým připsal v domácím utkání s Přerovem, kdy proti nemocemi a zraněními stíhanému soupeři vyhrál náš tým 4:0. O týden později sice Blansko vedlo v Šumperku od 20. minuty 1:0, ale opět v poslední třetině dvěma góly dokázali Draci výsledek zvrátit ve svůj prospěch.

I přes tento přísun bodů museli hokejisté Šumperka bojovat až do posledních kol o účast v play-off. Nevyrovnané výsledky vyústily v drama v Uničově. Draci v předposledním kole museli vyhrát, pokud chtěli mezi osm nejlepších. Nervy drásající zápas dokázali naši hokejisté s výraznou podporou fanoušků v zádech zvládnout. Ani gól Vavrečky, který ještě přiblížil Uničov v posledních minutách na rozdíl jedné branky, už později sestoupivší Hanáky nezachránil. Draci zvítězili a oslavy mohly téměř začít. Jen nepříjemná konstelace výsledků v zápasech posledního kola mohla Šumperk o účast mezi nejlepšími připravit. Ale - ve skutečnosti moc nechybělo. Draci skončili nakonec sedmí a čekalo je ve čtvrtfinále atraktivní regionální derby proti Šternberku.

Do něj vstoupili lépe naši soupeři. Na domácím ledě vyhráli 4:1 a i druhé utkání dlouho naznačovalo, že nebudeme favoritovi příliš vzdorným soupeřem. Zvláště když Kohút hned na úvod druhé části hry zvýšil na 2:0 pro hosty. Jenže pro skvělé domácí publikum připravili Draci fantastickou podívanou a ve zbytku utkání doslova smetli Šternberk čtyřmi góly z ledu. Hosté pak zbytek utkání nezvládli psychicky a dohrávali na hraně tvrdosti a zákeřnosti. Hodně napovědět o šancích na postup mohlo třetí utkání ve Šternberku. A to začali Draci ve stejném rytmu jako to předchozí skončili. Již ve čtvrté minutě vedli brankami Antonoviče a Martinky a i když Šternberk dokázal ve 24. minutě srovnat, ani jednou se během utkání do vedení nedostal. Na konečných 6:4 pečetil v poslední minutě při power-play Lhotský a Draci se nečekaně ocitli krůček od postupu.

V domácím čtvrtém utkání série vlétli na Šternberk a se snahou ukončit sérii pálili na brankáře Pekaře ze všech stran. Jenže nedobytná šternberská tvrz bránila úspěchu domácích až do 53. minuty. Žibrita našel Dostála a ten srovnal stav utkání na 1:1. Vyrovnaný stav utkání ovšem trval jen minutu. Draci ihned inkasovali, vysokou holí skóroval Poledna a rozhodčí Chlaň k překvapení a údivu všech neregulérní gól uznal. Domácí se v utkání, ve kterém byli jasně lepší, už neprosadili a série se stěhovala do Šternberka. O osudu pátého utkání a tudíž i celé série rozhodla již první třetina utkání. Tři góly během pěti minut dostaly Šternberk do trháku a Draci se po zbytek utkání již k pádné odpovědi nedostali. Přísný „šumperský" metr rozhodčího Vengláře (vyloučení 5-12) a také neuznané dvě regulérní branky hostů podtrhly konečný účet duelu - Šternberk vyhrál 7:3 a pro Draky skončila sezóna po pěti zápasech v play-off.

 

Související odkazy

2005/06

 

11.jpg

15.1.2006 HC Apos Blansko - Hokej Šumperk 2003 3:1