Jdi na obsah Jdi na menu

Co proběhlo

Co už proběhlo v roce 2024:

AD Landek Kafíčko Po našemu            

Žijeme v nádherném kraji s bohatou tradicí a pohnutou historií. Těžká práce, osudy lidí, kteří tu žili zaznamenává ve svých vyprávěních i poezii spisovatelka Jana Schlossarková. Od narození žije a bydlí  v Hlučíně. Svého otce nikdy nepoznala, neboť padl v bojích druhé světové války Vyrůstala tak pouze s matkou, svojí sestrou a tetou (Marií Hrbáčovou, sestrou otce). Po základní škole pokračovala v Opavě  na Střední zdravotnické škole. Následně se stala dětskou sestrou v Ludgeřovicích. A tato  dáma z našeho kraje byla hostem AD Landek Kafíčka 9.dubna. A bylo to po našemu - příběhy a básničky, ke kterým paní Janu inspirovala vyprávění rodiny, sousedů. Nádherné tradice, úsměvné příhody ze života nejednou rozesmály přítomné návštěvníky. Moc si toho vážím, že AD Landek kafíčko nachází oslovení v Petřkovicích, Ludgeřovicích, Markvartovicích, Vřesině i v Ostravě, děkuji za věrné návštěvníky mých Kafíček.

citani.jpgsal.jpg

 

 

 

 

 

divvaci.jpgmarkvartovice.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Z dopisu paní Jany Schlossarkové :"Taky Vám dlužím poděkování, za pozvání a milé přijetí. Ještě pořád žiju z krásných chvil v AD Landeku. Bylo to pro mě velmi příjemné, cítila jsem, že hrajeme na stejnou strunu ,smích a pozornost posluchačů jsou pro mě největší odměnou. Příjemná byla i překvapivá setkání s lidmi, které jsem už léta neviděla."

Mariánskohorské kafíčko 

aneb Kouzla a magie,  jehož hostem byl  Nikolas Kara

Jedna z prvních otázek na moderátora samozřejmě byla, kde se v dnešní době bere zájem u tak mladého člověka o magii? Prý už od mala chtěl být zábavným pro své okolí, chodil si do knihovny půjčovat knihy o tom, jak technicky zvládnout známé triky, jezdil na tábory a učil se od svého kouzelnického mentora Pavla Kožíška. Otevřely se mu dveře k nejrůznějším osobnostem, proto si jej zvou na plesy, křty knih, zábavné pořady i jarmarky. V poslední době Nikolas křtil knížku o pečení Josefu Maršálkovi, byl součástí zábavných turné Honzy Musila, povídal si  o svých zážitcích s moderátory rádia i televize.

 Mikromagie jsou triky provedené v bezprostřední blízkosti diváka. Dokonce  se jeden z nich Nikolase ptal, zda by bylo možné nějakým zpomaleným natočením vidět ony fáze triku. Hádaly se karty malé i velké, mizela tisícovka jedné divačky, aby se později objevila v obyčejném rohlíku. Byli jsme na dosah kouzelníka a stejně ten „fígl“ jsme neprohlídli. Na Mariánskohorském kafíčku byl přítomen i místostarosta obvodu ing. Jiří Pagáč a nejen, že pozval přítomné na zajímavé akce  projektu Velká Ostrava, ale také asistoval při jedné humorné iluzi svlékání jedné z účastnic. Byla to opravdu jen iluze.:)

Bylo to zajímavé povídání a mnohokrát jsme se zasmáli. A to nejen v průběhu triku, ale také s vysvětlením, oč jde v magii a proč si každý autor své umění hlídá. Nedošlo na řezání statisty ani na čtení myšlenek, ale kdo ví – kam se Nikolas Kara v příštích letech dostane?

dsc_8939.jpgdsc_8937.jpg

 

 

                               

 

 

 

Hned v lednu letošního roku  jste mohli navštívit můj pořad hned na několika místech::) a setkání se moc vydařila. Byly to Bistro jako doma v Ostravě-Zábřehu, KD Ostrava- Hrabová a domovská knihovna J.Trnky v Ostravě-Fifejdách.

426202263_1102210334287785_2752042725627504364_n.jpg
 

Byly to besedy s autorským čtením herce Divadla Radka Brzobohatého Miroslavem Hrabětem. V Kni hovně města Ostravy, pobočce Petřkovice  M. Hrabě představil svou knížku Psí táta aneb (ne) herec a jeho smečka žákům 9. tříd zdejší ZŠ. V autorském čtení se žáci pobavili veselými i dojemnými příběhy ze života  buldočko - buldoko - bostonskoteriér-pitbulo – stafordo smečkou. Povídal o herectví, záchraně pejsků - adopci, o konkursech, zodpovědnosti i volbě povolání a psaní knihy. Pracovnice knihovny také informovaly o novinkách v naší knihovně.   
f03e441f-f224-49bf-a5cd-d6e27f2fc5d0.jpeg

 

 

 

0438990b-9b3d-42fb-adbc-517e47841310--1-.jpegMyšlenka obohatit kulturní život v AD Landek vznikla na základě setkání dvou aktivních seniorek na vánočním setkání nájemníků. S podporou dalších akčních dam  se ji za několik týdnů podařilo uskutečnit.

30. ledna se konala beseda v restauraci Al Dente v apartmánovém domě Landek v Petřkovicích s věštkyní a léčitelkou Renatou Raduševa Herber.  Uznávaná kartářka, s více než třicetiletou praxí, návštěvníky besedy AD Landek Kafíčko ujistila, že rok 2024 nebude bez překážek, ale lepší časy přijdou. A právě i stmelování komunit – rodin, sousedů tomu pomůže. Paní Herber od mládí přitahovaly okultní vědy, léčení pomocí bylinek aj. A to až později zjistila, že v rodině tyto schopnosti předkové měli. Dnes kromě výkladu karet její rady  v léčení vodou vodou, bylinkami, potravinami využívá mnoho zákazníků. Je autorkou knih Poselství tarotu, Poselství run, Pramen života – léčení vodou podle pátera Kneippa, Babiččina lékárna- z pokladnice našich předků, Babiččiny bylinky – z pokladnice našich předků a dalších. Během besedy se vedla živá diskuse o přínosu včel pro náš život, o hledání cest k uzdravení potravinami, které v našich krajích byly už před staletími. Návštěvníci besedy mohli nechat karty vyložit, poradit se o zdraví. Poděkování za dárky účastníkům a tombolu patří Šárce Moravcové kosmetické poradkyni Oriflame.

27.únor jsme se v restauraci Al Dente sešli po druhé na cestopisné přednášce Dagmar Sedláčkové, profesionální průvodkyně. Téma bylo - Izrael aneb cestování nejen poutními místy.

 

 

 

Jaký byl rok 2023 ?

Mariánskohorské kafíčko předvánoční  se uskutečnilo  ve čtvrtek 7. prosince v Knihovně J. Trnky.409298644_821748569723096_3966916204273808846_n.jpg

Hlavní host: Roman Hadrbolec - kuchař, který vařil pro desítky zahraničních i našich celebrit. Je těžké dopředu domluvit termín, neboť Roman nikdy neví, kdy bude v Ostravě...Co svým hostům vařil a jaká mají speciální přání - A. Schwarzeneger, P. Newman, J. Nicolsoon  nebo C. Schiffer či Cher? To jsme se v kostce dozvěděli Možná ale nevíte, že Roman má i svou značku koření BOHO SPICES. Za sebe mohu říci, že Gril, Texas i Čína mou kuchyň nejen provoněla, ale měla jsem pocit, že vařím s Mistrem kuchařem. 

Jako ve STAR DANCETak to bylo něco nádherného. Na třetím setkání v Hrabové v tamějším kulturáku za vydatné pomoci manželů Houžvičkových, Hromádkových i pana starosty Slívy byla vskutku rodinná a přátelská atmosféra. Dorazila i Zdeňkova sestra, spolužačka a kamarádka jeho maminky. Povídali jsme o začátcích tanečníka, o pedagogickém působení i Star dance, na jehož 12. ročník se všichni moc těšíme. Otázky jen pršely a hodně jsme se nasmáli… Děkuji všem, kteří dnes v Hrabové byli Na Kafi se Zdeňkem Chlopčíkem .Také děkuji za hudební doprovod paní Aleně Haladejové.

chlopcik30.jpg

https://eu.zonerama.com/Ostrava-Hrabova/Album/9681891?fbclid=IwAR1ot7EEnQTprnn-2Td3YbHzq7POJ1xH0fh4EE3tVIfG1EDeZ2BxIhktVm8

Všechny reak
 
 
 
dsc_9822.jpg

Hana Papežová na svém profilu napsala: "Mariánskohorské kafíčko V. Dohnalové 25.4.223- nezapomenutelné, dojemné ,velké poděkování!!! "Moje osobní krédo- neměli bychom na nikoho zapomínat-tady to bylo mnohonásobné, protože se na tom podíleli ti, s kterými jsem mnoho let spolupracovala na zajímavých projektech v galerii a ti mi to vrátili a poděkovali takovýmto způsobem. Ještě jednou mnohokrát děkuji, moji milí přátelé, jsem dojatá a slzičková. Nabili jste mě novou pozitivní energií."

A  já tímto děkuji - Lence Kocierzové i jejímu vnukovi Theodorovi Šimáčkovi, Dagmar Misařové, Janu Fišarovi, Jiřině Kábrtové a Kamile Rafii, Dariovi a Aleně Nosreti. Záměr vyšel ještě líp, než jsme doufali.

 

arnost-goldflam.jpgPořad Mariánskohorské kafíčko aneb Hororové povídky pro dospělé a otrlé děti se moc líbil. Hostem mého pořadu byl veselý pedagog, skvělý herec, dramatik, režisér a spisovatel v jedné osobě Arnošt Goldflam. Beseda se uskutečnila v Knihovně města Ostravy, pobočka J. Trnky s rekordní účastí 91 osob, takže opět seděli návštěvníci, kde se dalo. Tohle Kafíčko začalo už v jedné hospůdce v Mariánských horách, kde jsme se trochu chtěli pobavit o režii. Vždyť v mém pořadu byl profesionál "rejža". Co čert nechtěl, najednou kolem nás stálo plno lidí - prý slaví Den učitelů, takže jsme asi po hodince "prchali". Autorské čtení, z knížek   Strašidelné Brno a Strašidelná Praha. střídaly otázky mé i návštěvníků. A. Goldflam se hrdě hlásí k Brnu, kde 54 let strávil, ale i v Praze se cítí dobře se svou rodinou a kamarády z divadla. Vzpomínalo sena dětství, mládí, profesní cesty,  na divadelnické začátky, působení v Divadle na provázku a dalších scénách a mnoha filmech. Arnošt Goldflam napsal 90 scénářů, jeho poslední stopy jsou v Ypsilonce. Na otázku, jak to, že je tak pilný psavec, režisér i herec, odpověděl, že k píli ho vedl tatínek. V mládí ho za to neměl rád, dnes je mu vděčný.  A za mne  - Arnoštek je pohádkový dědeček, moudrý a sečtělý muž s vitalitou mladíka.

Březnový pořad Na Kafe   s Jiřím Werichem Petráškem ve spolupráci s Kulturní komisí Hrabová  se konal 23.března.trio-mvj.jpg

Po Ježkově písničce v podání  Martina Jaroška na Jiřího otázky jen pršely, nejen ode mne, ale hlavně od diváků. Tento všestranný divadelník přednesl i vlastní milostnou báseň jedné z účastnic. Samozřejmě občas i lechtivé zážitky z natáčení či představení nás pobavily. Na besedu se dostavila i početná skupina Werichovců, spolku, který díky obětavosti Daria Nosretiho připravil i  následující den zajímavý kulturní program v Ostravě manželům Petráškovým. Za to mu i dalším přátelům z galerií děkuji.

 

karikatury.pngP.S.

Děkujeme Václavu Šípošovi za karikatury Dr. Ivo Šmoldase.https://eu.zonerama.com/Ostrava-Hrabova/Album/9397348?fbclid=IwAR2IDgBcgziqAvY4THg-rLi9f8AkMByM73d47BriPWp7tGxe8l7MLBoP6XY

Zakoupením karikatur, jejich majitelé  přispěli  pro OVAHELP - centrum pomoci onkologickým pacientům . Společnost  také děkuje  všem, kteří  přispěli zakoupením malého dárku i finančním darem nebo přispějí na č.ú. 26011338946/2010.

https://www.darujme.cz/darovat/1202636?custom-amount=&referrer=&frequency=once&widget=1201866

Děkuji za pomoc. heart  Vlaďka