Jdi na obsah Jdi na menu

 


MISTR SVAZU ČESKÝCH FOTOGRAFŮ ZA ROK 2011

29. 7. 2012

 

Zahájení výstavy Mistr SČF a slavnostní předání diplomů se koná ve Fotogalerii Václav Lídl, Praha 3 - Vinohrady, Libická 10, ve čtvrtek 26. července 2012 v 17 hodin. Spojení: Metro A – stanice Flora, tramvaj č.11 – zastávka Radhošťská.
Výstava představuje výběr soutěžních fotografií Mistra a jeho Kandidátů za rok 2011. Je otevřena od 20.7. do 5.8. 2012, denně 14-18 hod.
Soutěž o Mistra SČF je jednou z nejstarších soutěží pořádaných pro fotografy u nás. Její počátky spadají do 40. let minulého století, kdy ji pořádal tehdejší Svaz československých klubů fotografů amatérů, na jehož historii i koncepci současný Svaz českých fotografů navázal. Soutěž byla několikrát obnovena: v 70. letech, v druhé polovině 90. let a konečně v roce 2007, kdy byla opět po odmlce vyhlášena v souvislosti s rozšířením činnosti svazu a otevřením vlastní výstavní síně – Galerie SČF v Kollárově ulici na Praze 8. Spolu s aktualizovanou soutěží o Mistra SČF a Juniora SČF byl znovuvzkříšen i titul Autor SČF. Naše nejstarší fotografická organizace se tak vrací ke svým nejlepším tradicím. Obě soutěže jsou pořádány každoročně a z vítězných snímků je v každém roce uspořádána výstava. Soutěž pro mladé tvůrce mají navíc velký význam srovnávací a edukativní.
V historii soutěže se jako mistři i autoři zařazení do první desítky (nynější kandidáti) objevují fotografové dnes zvučných jmen (např. K. O.Hrubý, Přemysl Koblic, Petr Sikula, Dalibor Stach, František Dostál, Jaroslav Kučera, Jindřich Štreit či Zdeněk Halámek).
Prvním Mistrem obnovené soutěže se stal v roce 2007 Milan Bartoš z Prahy, za rok 2008 Mistr vybrán nebyl, pouze 10 nejlepších – kandidátů Mistra, za rok 2009 byl Mistrem Antonín Říha z Bohdíkova. Mistrem SČF za rok 2010 se stal severočeský fotograf Václav Lahovský. Do první desítky se v roce 2010 dostali bez určení pořadí: Karel Fink, Jaroslav Klásek, Vladimír Oliva, Bohumil Petrlík, Antonín Říha, Michal Siroň, Karel Slánský, Jiří Synek a Pavla Vrbová.
A jaké jsou výsledky v posledním ročníku?
Porota ve složení: PhDr. Dana Kyndrová, fotografka, PhDr. Věra Matějů, Svaz českých fotografů, RNDr. Josef Mühldorf, 1.český klub fotografů amatérů Nekázanka, Milan Sedláček, Artama, jednohlasně rozhodla, že se Mistrem SČF pro rok 2011 stal Milan Havlíček z Kyjova. Rozhodnutí padlo na základě předložené reportáže Houslař Jožka Krist a souboru Slovácká krajina. Kandidáty Mistra SČF jsou pro tento rok Karel Slánský, Pavla Vrbová, Eva Stanovská, Miloš Komárek, Antonín Říha a Josef Franc.
Někteří z nich se mezi prvních deset dostali již opakovaně a mohou v souladu s propozicemi soutěže požádat o udělení titulu Autor Svazu českých fotografů.
Výběr ze soutěžních prací Mistra SČF a jeho kandidátů představuje tato výstava.
Prestiž soutěže se stále zvyšuje a rovnoměrně s tím stoupá i kvalita posuzovaných fotografií. Těšíme se již na příští ročník s uzávěrkou v lednu 2013.