Jdi na obsah Jdi na menu
 


Módní ikony

Stejně jako se vrací zpátky na výsluní móda ze 70. let se stále více povídá o bývalých (v naších srdcích pořád současných) ikonách světové módy. Tito lidé udávali vývoj trendů. Ženy přesvědčily muže, že ženská elegance a krása může být díky nádhernému oblečení a jedinečném stylu ještě větší a ovládly svět. Módu raději přenechte dámám, pánové! Co se týče profesionálního života byly tyto ženy dokonalé a žádný faux pas za jejich vlády neexistoval.

AUDREY HEPBURN

Módní ikona známá především z filmu Snídaně u Tiffanyho. Svou přirozenou krásou, inteligencí a nepředstavitelným šarmem se stala symbolem elegance celého módního průmyslu. Dětství sice neměla moc růžové, ale i přesto si zachovala svůj optimismus a radost ze života. Což se osvědčilo nejen v její stále stoupající herecké kariéře, ale i v jejím pohybovém nadání (studovala na baletní škole). Zlý jazykové jsou přesvědčeni o tom, že trpěla anorexií. To se ale doposud nepotvrdilo.V posledních letech svého života opustila hereckou kariéru a věnovala se nadaci UNICEF, dokonce se stala i velvyslancem této nadace. Nepřestávala věřit v záchranu všech trpících dětí na světě. Zemřela 20.ledna 1993 na rakovinu. Ovšem její styl a půvab žije ve všech obdivovatelů této ženy nadále.

 

LESLEY HORNBY (TWIGGY)

 

S příchodem Twiggy se změnil pohled na ženskou postavu a ženskou krásu. Pryč byly doby, kdy přehlídkám, módním salonům i ulicím vévodily ženy a dívky s ženskými boky a ňadry. Štíhlost se nosila i před Twiggy, ovšem Twiggy, první -náctiletá modelka vůbec, nebyla štíhlá. Byla hubená. Neměla boky, prsa, a tím pádem ani postavu tvaru přesýpacích hodin. S krátce ostříhanými vlasy vypadala spíš jako chlapec.

Narodila se 19. srpna 1949 jako Lesley Hornby do úplně obyčejné, průměrné rodiny žijící na londýnském předměstí. Její otec byl tesař, matka pracovala v továrně a Lesley studovala střední školu. Svoji budoucnost si nepředstavovala nijak závratně. Nepřipadala si jako hvězda, jako obzvláštní krasavice už vůbec ne, a nesnila dokonce ani o kariéře modelky jako mnohé dívky v jejím věku. Modelky o sobě často rády tvrdí, že mohou sníst všechno a nijak se to na jejich postavě neprojeví a hubené že byly odjakživa, ale v případě Twiggy je to skutečně pravda.
Twiggy není její umělecké jméno, ale původní přezdívka, kterou získala v dětství, protože připomínala proutek (twig je anglicky proutek nebo větvička, odtud Twiggy).

"Byla jsem kost a kůže," popisuje bývalá modelka, dnes herečka a obchodnice. "Rodiče se mnou chodili k lékaři, jestli nejsem nemocná, ale ten prohlásil, že jsem jako rybička, jenom trochu kostnatá. Moje výhoda je, že mám rychlý metabolismus. Kdybych měla říct, čemu vděčím za svůj úspěch, pak nejspíš právě jemu. Ničemu jinému. A pak ještě několika lidem, kteří mi věřili. Když mě Nigel potkal v kadeřnictví, nebyla jsem ničím zajímavá. Vážně, já jsem byla ta nejobyčejnější holka, jakou si dovedete představit. Světla reflektorů a líčení dokázaly dělat divy už tenkrát, v šedesátých letech. Dneska o to víc."