Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taiji

 

Cvičení Tchaj-ťi Čchüanu se řadí mezi nej-čchuan - vnitřní umění wu-shu.
           Společně se systémy Ba Gua Zhang (Pa-kua Čang) a Xing I Chuan (Sing-ji Čchuan) tvoří trojici vnitřních škol, které byly vyvinuty taoistickými kněžími jako lidské uplatnění kosmických principů Tchaj-ťi. V tradičním pojetí jsou kvůli shodnosti vnitřní koncepce a vzájemné fyzické komplementaritě považovány za „sourozence“, i když jsou ve svém vnějším projevu naprosto odlišné.
           Tradiční čínské umění Tchaj-ťi Čchüan je zároveň zdravotním cvičením, meditací v pohybu i bojovým uměním. Tchaj-ťi Čchuan je na jedné straně svázán velmi přísnými pravidly technicky náročných pohybů, na druhé straně by však nebyl ničím, pokud by nebyl naplněn vnitřním prožitkem cvičení, tokem vnitřní energie a nebyl současně prováděn velmi spontánně, přirozeně a uvolněně.
           Pojem Taiji je dnes velmi známý, ale s jeho správným napsáním v latince a jeho překladem je to již horší. Přepisy do české i anglické literatury z čínského originálu se různí. Nejčastěji se můžeme setkat s těmito názvy: Tchaj-ťi-čchüan, Tai-Ji Quan, Taiji Quan, Tai-chi chuan, Taichi chuan ale i Taiči Čuan, nebo Tajči Čuan. Při zkráceném použití Taichi, Taiji, Tajči, Taiči. Všechny tyto způsoby označení hovoří o tomtéž souboru cvičení. Překlady do českého jazyka pocházejí převážně z anglických textů, proto se asi nejčastěji používá Taichi Chuan, nebo Tai-chi Chuan.
           Význam tohoto pojmu nelze přeložit zcela jednoznačně:
 Tchaj-ťi - „svrchovaný princip“ či „svrchovaný zápas“.Jiný překlad „velká dualita“, nepomíjí princip vesmíru. Velká dualita je představovaná póly jin a jang. Jang mužské, pozitivní a jin ženské, negativní.
Čchüanu - je doslova překládáno jako „pěs“, „box“ nebo taky „systém sebeobrany“.
Tchaj-ťi Čchüanu můžeme asi nejpřesněji přeložit jako „systém sebeobrany, založený na principu velké polarity“.
 

Příspěvky

Základní styly Tchaj-ťi Čchuanu a jejich sestavy

11. 4. 2012

| Rubrika: Taiji

 

Základní charakteristika cvičení Čchen Tchaj-ťi Čchuan

10. 4. 2012

| Rubrika: Taiji