Jdi na obsah Jdi na menu
 


Madonna

 Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie (* 16. srpna1958, Bay City, Michigan, USA, rodným jménem Madonna Louise Veronica Ciccone), známá jen pod prvním křestním jménem jako Madonna, je populární amrická zpěvačka, skladatelka, tanečnice, herečka, režisérka, producentka a módní ikona, svého času sexuální symbol.

Hudební kariéra

Madonnaicon.jpg

Madonna je považována za nekorunovanou královnu populární hudby, podle Guinnesovy knihy rekordů z roku 2007 je také zpěvačkou s nějvětším příjmem.[1]

Do prosince 2005 vydala dvanáct platinových alb certifikovaných společností RIAA, podle které se ve Spojených státech prodalo 65 milionů kopií jejích alb. Podle Warner Bros prodala celosvětově přes 200 milionů alb[2] a 115 milionů singlů. Je nejlépe prodávanou zpěvačkou všech dob.

Až do konce roku 2008 žila ve Velké Británii se svým manželem, Guyem Ritchiem, se kterým má syna jménem Rocco narozeným v roce 2000. V listopadu 2008 média informovala o jejich rozvodu. V říjnu2006 adoptovala v africké zemi Malawi třináctiměsíčního chlapečka Davida Bandu.Z dřívějšího vztahu s CarlosemLeonem má Madonna ještě dceru Lourdes narozenou v roce 1996.

Madonna během svého turné Confessions Tour vystoupila 6. a 7. září2006 mimo jiné v Praze. Její koncerty během turné Confessions Tour byly okamžitě beznadějně rozprodány, například pražský byl vyprodán za necelou hodinu, čímž se stal nejrychleji vyprodaným koncertem O2 arény v historii naší země.

30.1.2009 bylo oficiálně uveřejněno, že Madonna opět vystoupí v rámci prodlouženého Sticky and Sweet Tour 13.srpna 2009 v Praze na Chodově.

28. dubna2008 vyšlo v Evropě (v USA29. dubna2008) nové album popové královny nazvané Hard Candy, které obsahuje megahit 4 Minutes, který se v oficiální americké hitparádě umístil na 3. místě. Album obsahuje hitové singly 4 Minutes, Give It 2 Me a Miles Away. Celé album je ve stylu Hip Hop, Dance, Pop, Funky a R'n'B. Dne 7. dubna měl v televizi premiéru videoklip k písni 4 Minutes, kde se objevil i Justin Timberlake a Timbaland. Video se natáčelo 30. - 31. ledna a 2. února. Druhý singl Give It 2 Me měl spolu s videoklipem premiéru koncem června 2008.V březnu 2009 natáčela 2 nové songy pro desku Celebration (tehdy Greatest Hits 3), která vyěla 21. září 2009. 28. září 2009 vyšlo DVD Celebration se 47 videoklipy. Hard Candy vyšlo v květnu 2008 i v limitované edici (s odlišným obalem, do černa zbarveným) s dvěma remixy 4 Minutes, pestrým bookletem a přibalenými bonusy.

Madonna začala pracovat na nové kolekci hitů "Celebration". Podle končícího kontraktu s Warner Bros. je blížící se výběr největších hitů popové královny s názvem "Celebration" skutečně posledním albem u hudebního vydavatelství, se kterým před sedmadvaceti lety začínala.

 

zpět

Rodiče Sylvio Ciccone, přistěhovalec z jižní Itálie (inženýrem u Chrystlera) a Madonna Ciccone jí pojmenovali Madonna Luise Veronica Ciccone. Madonna měla 3 sestry, Melanii, Paulu a Jennifer a 4 bratry, Martina, Christophera, Anthonyho a Maria. Celá rodina se přestěhovala do Detroitu. Když bylo Madonně 6 let, zemřela její matka na rakovinu. Vyrůstala ve velmi muzikální rodině, kde každý sourozenec hrál na hudební nástroj. Madona se učila hrát na klavír, což se jí později velmi hodilo. Její otec se po nějaké době opět oženil. Narodili se další dva sourozenci.

Už na střední škole Madonna navštěvovala hodiny tance. Na těchto lekcích se seznámila s tanečníkem Christopherem Flynnem. V roce 1976 úspěšně ukončila studium na střední škole a získala stipendium na tanečním oddělení Michiganské univerzity, ale vybrala si místo v tanečním studiu v New Yorku. Zpočátku vystupovala kde se dalo, někdy jako tanečnice jindy zase jako zpěvačka. Vystupovala v kapelách jako Breakfast Club či Emmy.

Občas si přivydělávala jako modelka aktů. Fotky které nafotila se o několik let později objevují v Penthousu a Playboyi. Filmovým debutem pro ni byl nechvalný snímek "A Certain Sacrifice". V roce 1982 získává Madonna první smlouvu s firmou Sire Records.

První singl se nazývá Everybody a první album nese název Madonna, na němž si napsala skoro všechny texty sama. První klip pro MTV se jmenoval "Borderline". Druhé album se jmenuje Like a Virgin. Její sláva šla raketově vzhůru a Madonna se stává slavnou.

Natočila také několik filmů jako: "Vision Quest", v roli barové zpěvačky a následovně velká herecká role ve filmu "Desperately Seeking Susan" bláznivá komedie, která měla veký úspěch.

 

madonna


Po osmiměsíční známosti s hercem Seanem Pennem se konala svatba v den Madoniných 27 narozenin. Bohužel tento vztah nevydržel příliš dlouho a po třech letech se oba rozvádějí. Se Seanem natočila nepříliš úspěšný film "Shanghai Surprise". Dalším významným albem se stalo "Like a Prayer", na kterém Madonna napsala 11 vlastních textů.

Velký přelom v její kariéře nastal, když změnila svoji image na sexuální symbol. Vydáním alb "I´m Breathless" a "Erotica". Vydává skandální knihu Sex a film "Body Of Evidence". Po neúspěšném turné v roce 1994 se svými sexuálními výstřelky končí a vydává další album.

Podařilo se jí získat velkou příležitost a v roce 1996 začíná v Argentině natáčet filmovou verzi muzikálu Evita. Na který v Londýně studovala operní zpěv. V průběhu natáčení Madonna otěhotní s osobním trenérem Carlosem Leonem. 16. 9.1996 se jí narodila dcera Lourdes Marie Ciccone Leon. Avšak její vztah s Carlosem dlouho netrval.

Velký úspěch získává album "Ray Of Light", za které obdržela 4 Grammy. V roce 1999 se seznámila s britským režisérem Guyem Ritchiem, kterého si po roce známosti vzala. Má s ním druhé dítě - syna Rocco: narozen 10.8.2000. Po dlouhé době madonna vydala album "Music" (2000). Následovala alba Die Another Day (2002) či American Life (2003).

"Přeji si, aby lidé vyskočili ze židlí! Chci lidi bavit... chci aby si užívali při poslechu tohoto alba od začátku až do konce... nonstop!" Takto Madonna popisuje své album Confessions On A Dance Floor, které vyšlo na celém světě v polovině listopadu 2005. Na Confessions On A Dance Floor se Madonna, nejznámější a nejdiskutovanější ikona populární hudby, vratila ke svým tanečním disco kořenům, avšak kolekci 12 skladeb koření skvělou směsí nejsoučasnějších zvuků, ke kterým jí pomohli producent alba Stuart Price (znám též jako
Jaques Lu Cont) a další producenti Mirwais Ahmadzai (producent Madonniných alb Music a American Life) a Bloodshy & Avant.

Více informací na:

http://www.prodamy.cz/madonna.html#ixzz1nOj2KZ3H

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář