Jdi na obsah Jdi na menu

Znojmo - Hradiště sv. Hippolyta

 Hradiště sv. Hypolita nebo správněji Hippolyta (též Znojmo-Hradiště či Peltnperk; německy Pöltenberg/Pildinberg) je původně samostatná obec (městečko), od r. 1920 součást města Znojma. V prostoru obce se nacházelo významné výšinné velkomoravské hradiště (archeologická lokalita).

Obec i původní hradiště nalezneme při západním okraji města Znojma, na dohled od znojemského hradu i známé rotundy sv. Kateřiny. Od centra města dělí lokalitu hluboké údolí Gránického potoka. S městem je Hradiště spojeno asi tři kilometry dlouhou silnicí. Prostor původního pravěkého a raně středověkého hradiště je dnes prakticky celý zastavěn, a to jak novodobými rodinnými domky, tak i historickými budovami kláštera a proboštství křižovníků s červenou hvězdou a kostelem sv. Hypolita.

Geograficky se celá obec i velkomoravská pevnost nacházejí na vrcholku strategicky důležité skalní ostrožny, která se vypíná do výšky 332 m n. m. Ze tří stran je chráněna hluboce zaříznutým údolím řeky Dyje a Gránického a Pivovarského potoka, takže poněkud otevřená je jedině směrem na severozápad.

V roce 2007 bylo při západním okraji hradiště, mimo vlastní opevněnou plochu, objeveno rozsáhlé kostrové pohřebiště.

Nalezen jednolodní kostelík s pravoúhlým kněžištěm, jehož údajné základy se nacházejí v areálu bývalého proboštského statku.

Rovněž nalezena rotunda nacházející se pod základy dnešního chrámu sv. Hypolita. Její přesná podoba je dnes už obtížně zjistitelná běžnými prostředky, jednalo se však o stavbu minimálně s jednou apsidou. Obklopovalo ji poměrně rozsáhlé pohřebiště s několika horizonty hrobů. Nejmladší hroby spadají až do období 18. století. Nejstarší hroby doprovázela kolekce různých šperků a dalšího inventáře.

Barokní poutní kostel sv. Antonína Paduánského je na východním okraji Hradiště přímo nad Gránickým údolím. Je zde vyhlídka na město Znojmo. Ke kostelu (a tedy i na celé Hradiště) směřuje zajímavá křížová cesta, v roce 1992 kompletně zrenovovaná. Její začátek se nachází v Gránickém údolí přímo pod znojemským hradem.

Empírovou cholerovou kapli Panny Marie nechal v roce 1832 vybudovat křížovnický probošt Florián Lang jako vděk za to, že se Hradišti vyhnula epidemie cholery sužující Znojmo. V sousedství kaple byl z bílých kamenů (které pocházejí ze žíly tvrdé horniny, která zde vystupuje k povrchu) vybudován znak řádu křížovníků.Vyhlídka na Znojmo.

V blízkosti kaple PM na okraji lesa je studánka U Samaritánky. Tomuto prameni jsou už od pradávna přisuzovány léčivé vlastnosti, které mu prý dává lesní víla Samaritánka.Od studánky můžeme sestoupit do údolí Gránického potoka a projít lesoparkem kolem Pivcova pramene a výletního občerstvení u Spáleného mlýna až pod znojemský hrad.

V blízkosti Hradiště na hraně Gránického údolí směrem k řece je významným energetickým bodem kaple Sv.Eliáše. Je zapojena do systému pyramidálních energií  v přímé linii klášter Louka - Sv.Mikuláš - zn. rotunda,  linie jdou ze systémů Hstein - Hnanice - Popice - Kraví hora, napojení je rovněž na Králův stolec a ve směru Luitgardina vyhlídka nad Hardeggem. Nejvýznamnějším energetickým bodem oblasti je v současnosti kostel Sv.Mikuláše, který má současně energii nejlépe transformovanou pro lidské potřeby. Znojemská rotunda má energie bližší podkladovým energiím Země, pobyt v blízkosti léčí ženské energie a ukotvuje do materie. Další významné body kostel sv. Antonína Paduánského, cholerová kaple , studánka U  Samaritánky. Kostel sv. Antonína a plošina v blízkosti je degradována přítomností kanalizace, jejíž odvětrávání kazí dojem místa. Jako jinde jde mimo jiné o odraz zneužití energií lidmi a astrální znečištění, které je rovněž přítomno. Místo má přesto silný očistný charakter, nejlépe je si sednout na kámen za kostelem, i krátké posezení zklidní a harmonizuje. Studánka je požehnané místo obývané krásnou astrální bytostí propojenou s lesem a vodou, vhodné pro procítění živlových bytostí, je dobré přistupovat s přiměřenou úctou k místu. V tom případě můžeme lépe než jinde hluboko procítit jemné vibrace místa a propojení s přírodou a obohatit sebe i místo láskou. Podobnou zkušenost můžeme zažít u asi 2,5 km od studánky vzdáleného lesního pramene pod Královým stolcem (KS má rovněž pyramidální energie). MR

 

AKTUÁLNÍ AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY