Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neuvěřitelná dobrodružství pana Spejbla

1.jpgSpejbl a Hurvínek baví dětské i dospělé publikum již po celé generace. Divadlo S+H bylo založeno v roce 1930 a od té doby uvedlo přes 250 původních her! Podle jedné z aktuálně uváděných her připravilo Nakladatelství Fragment ve spolupráci s divadlem její knižní zpracování. Titul Jak pan Spejbl prášil vyšel již 17. září!

Loutky pana Spejbla a Hurvínka si brzy po svém zrodu v roce 1920 (Spejbl) a 1926 (Hurvínek) našly své pevné místo mezi oblíbenými pohádkovými postavičkami. O čtyři roky později se k dvojici přidala Mánička se psem Žerykem. Kompletní divadelní „rodinu“ doplnila paní Kateřina v roce 1971.
Divadlo Spejbla a Hurvínka vzniklo v roce 1930 v Plzni jako první profesionální loutková scéna v tehdejším Československu. V roce 1945 přestěhoval zakladatel Josef Skupa scénu do Prahy, kde divadlo působí dodnes. Zajímavostí bezesporu je, že od založení divadla propůjčuje svůj hlas loutkám Spejbla a Hurvínka tentýž herec. Za vznikem této tradice stojí zakladatel prof. Skupa, poté v ní přes 40 let pokračoval jeho následovník Miloš Kirschner a po jeho smrti na ni navázal také současný interpret Martin Klásek.
Divadelní hra Jak pan Spejbl prášil parafrázuje dobře známá, ale především neuvěřitelná vyprávění barona Prášila. Spejbl, Hurvínek, Mánička i Kateřina se ocitají v dalekých zemích a prožívají na svých cestách velká dobrodružství. Občas se však dostanou také do svízelných situací. Kniha pro děti, která vyjde v Nakladatelství Fragment pod stejným názvem, vznikala ve spolupráci s Divadlem S+H. Příběh je doplněn řadou fotografií přímo z představení.
Jak se pan Spejbl ocitl na dvoře sultána v Konstantinopoli? Proč musel společně Al-bábou Kateřinou prchat na létajícím koberci? Jak se všichni ocitli v břiše velryby?
2.jpgAnotace:
Všechno začalo tak nevinně! Hurvínek dostal za úkol vymyslet, jak usnadnit cestování. Rozhodl se pro způsob barona Prášila, který se nechal vystřelit na dělové kouli. Kde ale sehnat takovou kouli? Nakonec Hurvínek nacpe do staré roury od kamen fotbalový míč a najednou... prásk! Z roury letí míč a s ním i taťulda Spejbl. Jak tohle dopadne?
A pan Spejbl, který vypráví o neuvěřitelných příhodách? Dokáže ostatní přesvědčit, že jsou jeho vyprávění pravdivá? Prožijte skvělá dobrodružství a přesvědčte se, jak to bylo doopravdy.
216x276 mm, váz., 72 str., 249 Kč
Autoři: Helena Štáchová
              Miki Kirschner
 
Ukázka z knihy:

3.jpg

Slavnostní křest knihy „Jak pan Spejbl prášil“ se uskuteční 20. září 2012 od 16 hodin v Paláci knih LUXOR (Václavské nám. 41, Praha 1 – 1. patro). Na této akci se budete moci setkat s oběma autory Helenou Štáchovou a Miki Kirschnerem, hosty Martinem Kláskem a Michalem Bartákem. Akci si nenechají ujít ani hlavní protagonisté – pan Spejbl, Hurvínek a Mánička
O Nakladatelství Fragment
Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 130 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2 000 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 20 mil. kusů výtisků. V roce 2011 Nakladatelství Fragment vydalo 179 knižních novinek a podobně tomu bude i v letošním roce. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2011 bylo uskutečněno celkem 437 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2011 představil stále rostoucí slovenský Fragment 119 knižních novinek.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×