Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víte, kdo byl Valentýn?

10. 2. 2011

img_2482_300.jpg

Každý rok se už i v České republice na přelomu ledna a února začínají obchody plnit růžovými, červenými, voňavými a měkkými předměty, jejichž jedinou funkcí je často jen připomenout lidem, že je čas dát najevo nejbližším své city. I přesto, nebo právě proto, že den svatého Valentýna se v posledních letech stal vděčným marketingových terčem, stojí za to připomenout si, jak vlastně vznikl.
Svatby podle Valentýna
Podobně, jako většina dávných příběhů, je i ten o svatém Valentýnovi opředen rouškou tajemství a existuje hned několik legend o vzniku svátku, na který si už celé věky zamilovaní po celém světě posílají takzvané „valentýnky“. Pod nánosem času se legendy o dni všech zamilovaných slévají, avšak hrdinský bojovník za lásku - Valentýn hraje hlavní úlohu v každé z nich. V jedné z historek vystupuje jako římský kněz, který údajně bojoval za lásku i přes císařský zákaz uzavírání manželských svazků. Císař Claudius II si všiml, že svobodní muži jsou lepší vojáci než ti, kteří mají manželky. Valentýn podle legendy oddával zamilované tajně, za což musel po odhalení zaplatit životem.
Populární světec
Známý je také příběh, kde Valentýn vystupuje jako vězeň. Po čas dlouhých dní, které strávil v žaláři, se Valentýn seznámil s dozorcovou dcerou a zamiloval se do ní. Těsně před popravou údajně nešťastný vězeň zaslal svojí milované na rozlučku dopis s podpisem „Od tvého Valentýna“. Podle legendy tak byla zaslaná první zamilovaná „valentýnka“. Jiné příběhy zase naznačují, že Valentýn mohl být zabit při snaze pomoci křesťanům uniknout z krutého vězení, kde byli často bití a mučení. Není se proto čemu divit, že do středověku byl Valentýn jedním z nejpopulárnějších svatých v Anglii a ve Francii.
Valentýn versus Faunus
Někdo věří, že se Valentýn oslavuje v polovině února při příležitosti výročí smrti svatého Valentýna, která pravděpodobně nastala kolem roku 270 n.l. Jiní jsou zase přesvědčení, že se křesťanská církev rozhodla slavit svátek svatého Valentýna ve snaze o „pokřesťanštění“ pohanských oslav festivalu Lupercalia. Ve starém Římě byl únor oficiálně považovaný za začátek jara a čas vykonávání očistných rituálů. S tím souvisel i festival Lupercalia, který začínal vždy 15. února a byl svátkem plodnosti věnovaným Faunusovi, římskému bohu zemědělství. Festival už tradičně začínal u posvátné jeskyně bratrů Romula a Réma. Přítomní kněží tu rituálně obětovávali kozu pro dobrou plodnost a psa pro očistu. Následně se kozí maso krájelo na proužky a máčelo se do obětní krve. S těmito krvavými symboly pak vycházeli chlapci do ulic a používali je ke „šlehání“ žen a dokonce i polí. Věřili, že jim to zabezpečí plodnost. Později v den velké oběti psaly ženy svá jména na kousky papíru, které pak házely do velké urny. Svobodní mládenci si potom vybrali jeden lísteček, který jim předurčil jejich budoucí ženu. Papež Gelasius po svém nástupu vyhlásil 14. únor za den svatého Valentýna a „svatební loterii“ zakázal. Posílení „romantičnosti“ dne svatého Valentýna pomohl i fakt, že období okolo 14. února bylo považované za začátek sezóny páření ptáků, a celý únor tak měl být zasvěcen výhradně lásce.
Horoucí vyznaní na kousku papíru
Ve Velké Británii začal být Valentýn populární kolem sedmnáctého století. Ujal se ve všech společenských vrstvách, kde si lidé na znak náklonnosti vyměňovali malé žetony nebo ručně psané vzkazy. Tyto drobné lístečky později nahradily tištěné karty. Na romantice jim to však neubralo, protože v té době nebylo vyjadřování citů běžné a lidé ocenili „valentýnky“ jako jednoduchý způsob vyznání lásky. Američané si je pravděpodobně začali vyměňovat okolo roku 1700 a masová výroba začala už kolem roku 1840. Tradiční valentýnské pozdravy se teší oblibě i dnes i přesto, že se jejich podoba změnila. Žetonky a psané lístečky nahradily barevné pozdravy. Vyznaní a city jsou však bez ohledu na „nosič“ stále stejné už celá století.
Speciální Valentýnský typ
Pokud chcete svojí milovanou polovičku tento rok překvapit něčím výjimečným, máme pro vás skvělý typ. Pošeptejte svému milému vzrušující vyznání přímo do ouška a tradiční symbol vášně – kondom schovejte nenápadně na svém těle. Partnerova „pátrací akce“ příjemně naladí na žhavou noc, kterou budete mít jen pro sebe. Fantazii se meze nekladou. Pepino má pro všechny milovníky bezpečné romantiky připravené voňavé překvapení. Láka vás vůně svěžích jahod, nebo spíš smyslná čokoláda? Pokud máte výdrž, můžete vyzkoušet obojí. Chutě kondomů můžete doplnit hravým ovocem, čokoládou nebo šlehačkou. Valentýnská noc je přece jako stvořená pro vzrušující sexy překvapení.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×