Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražský koláč

24. 3. 2007

Obrazek

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 droždí
1 vejce + 1 na potření
4 lžíce cukru
1–2 dcl mléka
2 dcl kysané smetany
špetka soli

 


Náplň:
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
1 tvaroh
1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
cukr dle chuti

 

Drobenka:
polohr. mouka
hera
cukr
skořice

 

Postup:
Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy, kde jsme smíchali obě mouky.

 

Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko. Zpracujeme těsto a necháme kynout. Během kynutí 1 krát propracujeme (kyne asi 1 hod.). Z vykynutého těsta uděláme 4 koláče (placky) a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 20–25 min.

 

 

Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme krémem. (Do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanil. cukrem.) Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

 

Tento recept mi spolu s ostatními přišel mailem.
Autor je mi bohužel neznámý.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Oprava

(Zdeňka, 13. 9. 2010 12:27)

Dobrý den, věřím že recept na tento koláč bude dobrý, ale rozhodně to není Pražský koláč, ale jen jeho upravená verze. Pražský koláč jsem jedla už jako malý capart za komunistů a byl opravdu jedinečný a vůně (vanilky a skořice) se nedala splést s ničím jiným a tak jak tvarohové výrobky nejím vím na 100% že tvaroh tam nepatří. Tvaroh na místo másla tam začaly po revoluci strkat velké pekárny a opravdu je chuť odlišná a pro mne už je to jen buchta která nahradila senzační koláč. Původně se dělal velký a člověk si mohl koupit od 1/4 – celý, menší se začaly dělat také až po revoluci. Ale recept na pravý a původní Pražský koláč je k sehnání na internetu. Já mám to štěstí že si ho mohu koupit v nedaleké pekárně kde ho dělají podle původního receptu jen je malý a skořice v drobence moc není, ale je moc dobrý.

Re: Oprava

(Petra, 3. 11. 2016 14:10)

Zlatá slova, já si jsem také jistá, že tvaroh tam rozhodně nepatří. Na Pražský koláč vzpomínám jako na lahůdku, ale u nás se prodává jen vzdáleně podobná náhražka.

Re: Oprava

(Petra, 3. 11. 2016 14:11)

Zlatá slova, já si jsem také jistá, že tvaroh tam rozhodně nepatří. Na Pražský koláč vzpomínám jako na lahůdku, ale u nás se prodává jen vzdáleně podobná náhražka.

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×