Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víte jak správně vyprat své outdoorové oblečení? Zbavte ho špíny a přitom mu pomozte správně dýchat!

11. 3. 2010

ObrazekZima pomalu a jistě končí a s ní i období sezonních sportovních aktivit. Nastává čas, kdy postupně obměňujeme svůj šatník. Také máte v nejbližší době v plánu uložit zimní vybavení do skříně a chtěli byste ho na „sezónní odpočinek“ do skříně uložit čisté? Nebo se vám naopak zdá, že jarní bunda není nejčistší nebo neslouží tak dobře, jak by měla? Jednoduše své oblečení vyperte! Rozhodně ale ne v obyčejném pracím prostředku. HUDYsport přináší důležité tipy jak správně ošetřit outdoorové vybavení z funkčních materiálů.

Aby vaše bunda, kalhoty či trekkingová obuv plnily dobře svou funkci co nejdéle a především, aby splňovaly nároky na vodoodpudivost či voděodolnost, je třeba o ně správně pečovat. Povrch textilie u outdooroového vybavení bývá obvykle speciálně upraven tak, aby působil vodoodpudivě a nenasakoval vodu do své struktury. Takové výrobky mají tzv. Durable water repelent (DWR), povrchovou úpravu která – pokud je správně ošetřena - působí tak, že kapičky vody stékají po povrchu pryč. Během užívání však tato úprava materiálu postupně (vlivem odírání, používání běžných čisticích prostředků, kyselých dešťů apod.) přestává být účinná a voda se začne do textilie vsakovat. Dochází k tzv. smáčení. Smáčení pak snižuje prodyšnost materiálu, a tak i jeho funkčnost. Dané oblečení se stává méně pohodlným, nasává vodu, je těžší a na dotek je studené a vlhké.


Povrchovou úpravu funkčních oděvů můžeme zhruba rozdělit na dvě skupiny:

  • Ty, které mají pouze vodoodpudivou vrstvu, tj. vrstvu, která zaručuje jen dočasnou ochranu před promoknutím.

  • Ty, které jsou vybavené vysoce nepromokavou a prodyšnou úpravou, tedy membránou. Nejznámějším typem takové membrány je GORE-TEX®.

Problém se smáčením mají přitom obě skupiny oděvů. U oděvů s membránou se sice vlhkost nedostane až k tělu, ale oděv se stává těžším a především je podstatně omezena jeho prodyšnost.


Že je potřeba voděodolný oděv ošetřit a vyprat, poznáte jednoduše - zasáhnout je potřeba ve chvíli, kdy se voda na povrchu látky přestane shlukovat do oddělených kapek, které se dají jednoduše setřít či sklepnout. Pro praní je přitom vždy potřeba použít speciální čisticí prostředek, který nečistoty a špínu odstraní, ale zároveň obnovuje funkční vlastnosti DWR vrstvy,“ říká Michal Burda, produktový manažer společnosti HUDYsport a dodává, „Rozhodně nedoporučujeme prát membránou opatřený oděv v mýdlovém roztoku, běžném pracím prostředku nebo jej chemicky čistit. Všechny tyto způsoby totiž zanechávají na tkanině zbytky, které brání shlukování kapek a volnému stékání vody, takže vlhkost pak může snáze proniknout do látky.

V síti prodejen HUDYsport najdete širokou škálu prostředků na ošetření speciálních funkčních materiálů od značky Granger´s. V nabídce jsou i přípravky určené k čistění oblečení s péřovou výplní a několik typů impregnací, které se používají při praní v pračce, či se nanášejí sprejem přímo na oděv. Velmi praktický je například přípravek Granger´s 2 v 1. Ten oděv při praní vyčistí a zároveň naimpregnuje. K aplikaci tak stačí pouze jeden prací cyklus v běžné automatické pračce. V HUDYsportu navíc nyní dostanete testovací sáček přípravku 2v1 zdarma ke každému nákupu svrchní bundy. Akce platí od 15. 3. 2010 do vyprodání zásob.

Chystáte-li tedy vyprat svou outdoorovou bundu, a pomoci tak obnovit její funkčnost, řiďte se následujícími radami HUDYsportu:

  1. Před praním nejdříve zapněte všechny klasické i suché zipy.

  2. Zkontrolujte za jakých podmínek je možné konkrétní produkt prát a také, zda je oděv možné sušit. Podle toho nastavte prací program.

  3. Vždy použijte speciální prostředek určený pro daný funkční materiál. Množství speciálního prostředku, které použijete místo pracího prášku, je vždy uveden na obalu. Obvykle jej můžete umístit do nádržky na prací prostředek či přímo do bubnu pračky.


Pravidelným čištěním prostředky pro obnovu DWR vrstvy tak své bundě či jinému oděvu navrátíte jeho funkčnost a můžete spokojeně vyrazit do přírody s pocitem, že vaše oblečení vás nezklame ani v nepříznivém počasí!


ObrazekBunda Lady Axon Pro GTX EVO Jacket, Millet
Dámský top model firmy Millet, ve kterém můžete posunout hranice vašich možností směrem k  nekonečnému prostoru. Mezi její výhody patří: anatomický dámský střih, integrovaná nastavitelná kapuce, voděodolné zipy, odvětrávání v podpaží, nastavitelné manžety rukávů, stahování ve spodní části

Materiál: GORE-TEX® Pro Shell Titanium 3L, GORE-TEX® Pro Shell Khumbu 3L Hmotnost: 420 g (M) Velikost: XS-XL Barva: oranžová
Cena HUDYsport: 8150


 

 

 

ObrazekBunda Alpha SL Jacket, Arc‘teryx
Bunda určená pro fanatické vyznavače rychlosti a ultralehkých materiálů. Shrnuto jednou větou, maximální funkčnost při minimálních rozměrech. Bunda má: prodloužený zadní díl, přední kapsy s nalaminovanými zipy, kapuci Speed Hood™ kompatibilní s helmou; voděodolné zipy, anatomické klíny v podpaží, jednoruční stahování spodní části.

Materiál: GORE-TEX® PacLite®2L Hmotnost: 342 g (L) Velikost: S-XXL Barva: modrá, hnědá

Cena HUDYsport: 7990

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×