Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze

Tuhle jsem si řekla, že vzhledem k tomu, kolik jsem už nakoukala všemožných představení, je velice sobecké se o svoje zkušenosti s někým nepodělit.

Máte rádi Maryšu? Že už ji znáte? A že už by to muselo být ale hodně dobré představení, abyste se na ni šli podívat znova? U Bezručů takové mají. Jejích Maryša nepatří mezi nevinné oběti okolností. Vzdoruje, rve se. A vraždí. Přečtěte si recenzi z magazínu Protimluv.

 

Absintový klub Les přidal do repertoáru komediální, politicky aktuální, poněkud košilatý undergroundový muzikál Tomáše Vůjtka, sepsaný na motivy skutečných událostí: Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce. Je to třaskavá směs a funguje. Přečtěte si recenzi a pokud můžete, zajděte se podívat.

Recenze uveřejněná na portále Kultura21 z představení obzvláště povedeného - Hráči Komorní scény Aréna:) Aneb v Ostravě máme na divadla zkrátka štěstí:)

Prostorem nevelcí, divadelním projevem lepší a lepší - to je scéna Staré arény na Masarykově náměstí. Jelikož mi žádné kvalitní divadlo ni myš v Ostravě neproklouzne, přináším o ní článek, který mi vyšel v revue Protimluv.

Většině znalých přeběhne po těle nepříjemný pocit, jakmile uslyší název této knihy/filmu/divadelní hry – Spalovač mrtvol. Postupná přeměna (snad až příliš) spořádaného muže, pana Kopfrkingla, ve vraha své vlastní rodiny, rozpad zdánlivě neotřesitelných morálních hodnot se bohužel stává čím dál víc aktuální. Divadlo Petra Bezruče uvedlo tuto hru v hlavní roli s Norbertem Lichým – můžete si přečíst mou recenzi, která vyšla v literárním magazínu Protimluv.

Tady na portálu Kultura21.cz si můžete přečíst recenzi na představení Vánoce u Ivanovových ostravského divadla Stará aréna. Co vám budu povídat - bylo to dada. Vážně zajímavé dada.

V Ostravě vychází krásný a kvalitní literární magazín Revue Protimluv. V čísle 1/2 roku 2017 vydali mou recenzi na představení Arlecchino Magnifico aneb Šťastná Isabella (ten název mi dával zabrat:). Přečíst si ji můžete zde.

 

Také jsem si na serveru i-divadlo.cz založila profil a postupně sem chci vkládat svoje divadelní postřehy, úvahy a glosy. Pokud si chcete příspěvek přečíst celý, stačí kliknout na název představení.

Malé ukázky:

DÍVKY ZE SOROK

... Tři vojáci, čtyři dívky, zajatec bez tváře, jedno sirotčí hříbě a nekonečné množství trosek.
Jen domy se možná dají postavit znovu.
Lidé zde jsou už po smrti, zbyly jen stíny v uniformách a cáry plující po řece.
Postavy bloudící zemí bez bot.
Drama bosé až na dřeň. ...

HABAĎÚRA

... Na první pohled idylka. Eric Swan má půvabnou manželku Lindu, krásný dům, v něm lehce insolventního podnájemníka Normana a problém - peníze, kterých se potřebuje zbavit. Říkáte si, že jeho starosti byste chtěli mít? No když myslíte...

Petrolejové lampy

... Svítilo se petrolejkami. Petrolej bylo třeba dolít, knot povytáhnout a přistřihnout a nakonec zapálit. Světlo prý tyhle starodávné lampy dávaly třaslavé, mihotavé a prý celkem páchnoucí. Těžko říct, znám jen z doslechu - tak daleko nedočichnu. ...

Šest tanečních hodin v šesti týdnech

... Lily, jediná obyvatelka luxusního obýváku, je dáma pečlivě neurčitého věku, vonící exotickým akcentem, pečlivá, pořádná, samotná a palčivě zvědavá na svět nejen tance. A tak si najme přes taneční agenturu uragán. Tedy, abych byla spravedlivá - v pečivě napulírovaném obydlí důstojně distinguované vdovy po baptistickém pastorovi (ježišmarjá, to je funkce) by rušivě působil i plachý cesťák s biblemi. Bývalý broadwayský muzikálový sborista gay Michael se tam hodí asi jako Queeni do Vatikánu....

Pábitelé

... Ano, jste v restauraci, neboť kde jinde chcete Hrabala recitovat? (Próza nepróza, to byste je museli slyšet). Jste rádi, že nikdo nekouří, protože vzduch je tak plný povídek, klarinetu a melodických hlasů, že z cigaret by se do atmosféry už nejspíš nevešla ani molekula. ...

Zkrocení zlé ženy

Ve Zkrocení zlé ženy Divadla Petra Bezruče patří dámské části osazenstva hned několik nej. Kateřina je rozhodně z různých představitelek nejsvalnatější. Bianka nejvousatější. A Hortenziova vdovička, nechť mi odpustí, rozhodně teda nejvošklivější. Bože, tak škaredá baba se hned tak nevidí.

Je tady Shakespeare?

Podle mě rozhodně.

Našli byste ale klasika?

No tak to těžko...

Král Lear

Král Lear udělá velkou chybu a draze za ni zaplatí. Upřímně milující vyžene, zbaví se všeho majetku a svěří svou osobu do střídavé péče starším provdaným dcerám - Goneril a Regan, dvěma malým sladkým harpyjím v rouše beránčím. Ani jedna z dcerušek ovšem tatínka doma nechce. Oficiální výmluva zní, že jeho stočlenná družina je příliš náročná na provoz. Kolik neoficiální zášti, nenávisti a odporu se skrývá pod lesklým povrchem zdánlivé laskavosti, má král teprve zjistit, a zjištění to nebude pěkné.

Slož mě něžně

Jedna z těch irských her, kde si lidé sem tam ze sebe navzájem drsně utahují a sem tam si dají přes hubu.

Něžně.

Divák se ocitne ve zkušebně NDM - dalším příjemném prostoru, kde se ostravské divadlo blahobytně převaluje a předvádí, co umí.

Pěstní souboje zde jako řemeslo - jsme na pouti, kde jednou z atrakcí je boxerský ring. Už okolní plakáty dávají tušit strašidelnou podívanou, případní zájemci si za mírný poplatek mohou nechat naklepat fásádu. Každému co ho baví, Dean, předloha plakátové výzdoby a hlavní boxerská star, ochotně každému naloží, kolik unese. ...

1984

Co všechno se smí vidět?

U Bezručů hned ze začátku opravdu hodně. Žádná opona, dokonce ani tma, už při vstupu tak jeden bez obalu vidí, co na něj čeká: tělocvična. První z nesmírně působivých jevištních efektů - prostředí vzácně uniformní (všechny tělocvičny vypadají stejně), pokrytecky halasně optimistické (sportem ku zdraví, a všichni!), ale ve skutečnosti nesmírně tísnivé (na proslulá tělocviková nemehla, jako jsem byla já, efekt působí dvojnásob). Symbol popisované doby jak vyšitý. ...

Moskva - Petušky

Pokud (jako já) máte rádi divadlo otevřené novým možnostem a novým prostorám, doporučuju se vydat po trase Moskva - Petušky.

Tohle představení si vychutnáte.

Doslova.

Bůh ožralů nade mnou zřejmě držel ochrannou ruku, protože se mi podařilo sehnat vstupenky na tohle představení, obvykle beznadějně vyprodané. Jde o divadelní hru pojednávající o alkoholu, decentně řečeno. Řečeno otevřeně, chlastá se tam od začátku do konce, nehorázně, bezuzdně, cokoliv. A když říkám cokoliv, myslím tím cokoliv. ...

Pokud vás bude zajímat víc, stačí kliknout na odkazy a můžete si vše pohodlně dočíst. Přeju příjemnou inspiraci k návštěvám představení.