Jdi na obsah Jdi na menu
 


Divadelní hry POHÁDKY

pohádky Kateřina Lužná monology

 

Co si budeme povídat - pohádky jsou základ.

Zvedněte prosím (klidně v duchu:) ručičku všichni, kdo jste začali s divadelní závislostí jako děti. Vzpomeňte si, jak jste seděli na sedadle (většinou sklápěcím), koukali nejdřív na oponu (zpravidla červenou), čekali (strašlivě netrpělivě) na zvoneček a pak s polootevřenou pusinkou koukali TAM NAHORU.

Máte?

Už můžete dát ručičku dolů.

Dělat divadlo pro děti je dojemná, vtipná, náročná a magická zábava. A když se podaří, pak nesmírně, nesmírně vděčná.
 

POKUD MÁTE ZÁJEM SI NĚKTEROU Z POHÁDEK PŘEČÍST CELOU NEBO JI ROVNOU UVÁDĚT NA JEVIŠTI, PROSÍM KONTAKTUJTE MĚ PROSÍM NA EMAILU kluzna@zenskamonologika.cz.

 


Kniha kouzel fuč!

5 žen, 1 muž

V přehlubokém lese na starém hradě žijí dvě, docela mladé (dohromady jim nebude ani čtyři sta), nezvedené čarodějnice. Život to není valný. První z nich, Krákorka, jen hledí do křišťálové koule na chasníka Heřmana a neustále po něm vzdychá. Druhá, Zlobucha, zase v jednom kuse mrzoutí, protože jí prázdný žaludek nenechá ani chvíli na pokoji a vyzpěvuje hladovou písničku o starých časech, kdy ještě mívaly knihu kouzel. Ta se ovšem jaksi... ztratila a čarodějkám teď nezbývá než se živit tím, co les dá. A ani les toho bez práce moc nedá. Jenže tak dlouho se žije z ruky do pusy, až přiletí přísná kouzelnická inspekce. Co si nezdárné čarodějnice počnou? Podaří se jim vyklouznout ze spárů přísné inspektorky Čaromíry a její popletené kolegyně Metlice? Naštěstí Krákorka se Zlobuchou nakonec napraví zmatek, do kterého se zamotají nejen ony, ale i Heřman a jeho milá Růženka, a najdou i ztracenou knihu kouzel.

 

Ukázka - Kniha kouzel fuč

 

 


O pekelném křišťálu

5 žen, 3 muži

Pohádka o kouzelném křišťálu, který spravedlivým splní každé přání, ale nepoctivé stáhne rovnou do pekla. Na statku slouží Ondra a jeho milá Baruška. Jenže lakomá statkářka chce pro Barušku bohatého ženicha. Ondru vyžene, ať prý se neopováží ukázat, dokud jí ze samotného pekla nepřinese kouzelný křišťál, který splní každé přání. Když pak Ondřej potká upovídaného čerta Barnabáše, stačí jen slovo a už se v pekle ocitá. Jeho dobré srdce a chytrá hlava mu ale pomohou i tam. Nejen že rozsoudí spor dvou čertích třeštidel Grizeldy a Brunhildy, pomůže rozespalému strážci kotlů Hudriášovi a opraví čarodějné hodiny. Dokonce dodá odvahu Barnabášovi, který má všude plno řečí, jen před vládkyní pekel Klotyldou, kterou má rád, mlčí jako ryba. Nakonec si Ondra odnáší kouzelný křišťál pro statkářku, které ale chamtivcům žádné štěstí nepřinese.

Ukázka - O pekelném křišťálu