Jdi na obsah Jdi na menu

Hip hop, rap (Špalková)

28. 3. 2012

grafitti BarcelonaHip hop je tvořen ze čtyř hlavních elementů, jimiž jsou Djing, rap(MCing), Bboying (Breakdance) a Graffity. Hiphopová hudba vzniká spojením rytmů mixovaných DJem a veršů, které do nich vkládá rapper (též označovaný jako MC=Master of Ceremony). K již zmíněné hudbě, ať už reprodukované (DJing), nebo zpěvu (rap), patří grafický projev známý jako grafitti, akrobacie či tanec označovaný pojmem breakdance. Za pátý element je považován beatboxing.

Rap (více používané slovo je sloveso rapping, či MCing, rýmování, spitting a nebo česky také rapování) jsou rytmicky mluvené rýmy, hra se slovíčky a poezie. Rapping nebo spíš rapování je základním elementem hip hopové hudby, ale také je úzce spojen s hip hopovou kulturou. Rapování může být doprovázáno beatem bez hudebního doprovodu. Rap by se dal zařadit pod mluvení, prózu, poezii a v poslední řadě i pod písní. Velice staré slovo rap vyjadřuje použití rychlé mluvy, původně rap znamenalo "to hit" (uhodit).

Hip hop v Česku

Hip hop pronikl do Česka hlavně kvůli grafitti. Jezdili do Berlína, který byl v té době jeden z nejpomalovanějších měst na světě.

Prvním raperem v Česku byl Lesík Hajdovský s kapelou Manželé, který své první album Kamufláž vydal roku 1984. Nejznámější skladba byla Ježík, kterou roku 1994 znovu narepovala pražská kapela PSH , která patří mezi průkopníky hip hopu v Česku. Medialně známější byla však kapela Chaozz, která své tracky dostala až na vrchol hitparád.

 První českou hip hopovou desku Repertoár vydali PSH v roce 2001. O rok později vydali CD pražští Indy & Wich a rapper Phat.

 Velký rozvoj pro hudbu měli i třídenní festivaly, první se konal 2002 v Pardubicích.

 

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Hip_hop_v_%C4%8Cesku