Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE

Rok založení klubu

1926 - Bruslařský klub Hradec Králové vstupuje do svazu ledního hokeje (samotný bruslařský klub je založen r. 1925)

Změny názvu

  • 1948 - Sokol Škoda Hradec Králové
  • 1952 - Spartak Hradec Králové ZVÚ
  • 1976 - TJ Stadion Hradec Králové
  • 1992 - HC Stadion Hradec Králové
  • 1994 - HC Lev Hradec Králové
  • 2000 - HC Hradec Králové a.s.
  • 2003 - HC VČE Hradec Králové a.s.

Klubové barvy:

červená, žlutá (dříve i modrá) - klubové barvy jsou i barvami města   Hradec Králové

Největší úspěchy:

  • Postup do české Extraligy (25. 3. 1993)
  • 11.místo v Extralize v sezóně 1993/94
  • Postup do první ligy 2001/02
  • Udržení se v první lize 2002/03
  • V posledních sezónách pravidelná účast v play-off první ligy

Stadion

  • Kapacita stadionu: 7700 diváků (otevřen 1957, zastřešen 1969)
    • první utkání na stadionu Spartak Hradec - Litoměřice 6:9
    • první utkání pod střechou 1969 Spartak Hradec - Motorlet 4:2

1925 - 1945 Formování ledního hokeje v Hradci Králové

Průkopníkem ledního hokeje v Hradci Králové byl Bruslařský klub, který již roce 1926 vstoupil do svazu ledního hokeje. Lední hokej si v Hradci Králové (i díky častým přátelským zápasům hradeckých i v blízkém okolí) získával stále větší sympatie. V roce 1931 se uskutečnilo první mistrovství Severovýchodočeské župy, na kterém Bruslařský klub skončil na druhém místě za tehdy vynikajícím BK Mladá Boleslav. O dva roky později (v roce 1933) byl založen SK Petrof (už v roce 1935 postoupil do župního mistrovství) a v roce 1935 vstoupil do župního mistrovství Meteor Svobodné Dvory, který se stal později jeho mnohonásobným přeborníkem. Postupem času bylo v Hradci Králové devět hokejových oddílů, nejlepší výkonnost si udržovaly BK Hradec Králové, SK Petrof a SK Meteor Svobodné Dvory, který ve finále o postup do tehdejší I.ligy podlehl v rozhodujícím utkání Župního mistrovství v sezóně 1940/41 nastaveném čase Stadionu České Budějovice 1:3. Hráči Meteoru předtím dokázali vyřadit Poličku 6:2, vítěze Horácké župy Pelhřimov 3:2 a v semifinále vyhráli v prodloužení nad vítězem Západomoravské župy SK Židenice 1:0.

(K fotografii: Kapitánem Meteoru Svobodné Dvory byl po II. světové válce Souček. Meteoru v sezóně 1946/47 jen těsně uniklo divizní vítězství.)

1945/56 Čekání na zimní stadión

válečných letech zanikl BK Hradec Králové, dobrou výkonnost ztratil SK Petrof, na špici zůstal SK Meteor Svobodné Dvory a nově vznikly Slavia Hradec (později VČE, respektive ERZ), Dělnický SK a Žižkov Kukleny. Meteor Svobodné Dvory bojoval na čele divize a v sezóně 1946/47 ho jen horší skóre připravilo o kvalifikaci do ligy. V době velkých revolučních změn v československé tělovýchově dochází k přestupu SK Žižkov Kukleny do Sokola Škoda, který byl největší hradeckou TJ. Tím byl položen základ oddílu ledního hokeje v oddílu Spartak ZVÚ. Po reorganizaci hokejových soutěží bojoval Spartak Hradec Králové v Celostátní soutěži se střídavými úspěchy, objevoval se i v divizi. Jedním z problémů byla skutečnost, že oddíl postrádal stadión s umělou ledovou plochou. Obrat nastává v roce 1956, kdy v Hradci Králové trénuje 42 násobný reprezentant ČSR Trousílek. 12. leden 1957 se stává historickým dnem, při divizním utkání proti Dukle Litoměřice se otevírá zimní stadion.

(K fotografii: Ladislav Štorek byl významnou osobností hradeckého hokeje nejprve jako hráč a později jako trenér.)

1956/59 Zabydlování se v druhé lize

V následující sezóně již mužstvo zúročilo možnost přípravy na umělém ledě. Zvítězilo ve své divizní skupině a postoupilo tak do druhé ligy, kde v první sezóně obsadil Spartak skvělé páté místo ze dvanácti mužstev. Spartak nastupoval v druholigové soutěži v této sestavě: Blažek, Veringer - Střída, Hron, Šiml, Vaněk, Kocek, Hojsa, Janděra - Kváča, Dolana, Vilímek, Kopecký, Hošek, Bulíček, Šmíd, Tichý, Komárek, Novák, Bartoň, Novotný. Trenérem mužstva byl Ladislav Štorek. Spartak Hradec dokázal doma porazit i SZ Litvínov, který se nakonec radoval společně s vítězem skupiny B Opavou z postupu do ligy.

(K fotografii: Ladislav Blažek se po příchodu z Dynama K. Vary stal na dlouhá léta brankářskou jedničkou Spartaku.)

1960 - 68 Málem pád a kvalifikace o ligu

Spartakovci se na sklonku padesátých let ve druhé lize zabydleli a patřili k tradičním účastníkům. Smolně se však vyvíjela sezóna 1962/63, Hradec měl po první polovině soutěže jen 4 body a nedokázal se do konce ligy odlepit z poslední příčky. To mělo znamenat sestup do krajského přeboru, Spartak Čelákovice však z finančních důvodů odřekl účast v náročné druholigové soutěži a hradecký Spartak tak mohl setrvat. Výkonnostní vrcholy přicházejí v letech 1967 a 1968, kdy se Spartak po vítězstvích v osmičlenné druholigové skupině zúčastnil kvalifikačních bojů o I.ligu.

(K fotografii: Spartak Hradec Králové na snímku ze sezóny 1963/64 nahoře zleva: Janděra, Hosták, v civilu Janeček, Čergeť, Zábranský, v přilbě Uhlíř, Fischer klečící: Valášek, Pavlíček, Bulíček, Šimek, Bureš, Blažek.)

1969-73 Ve středu II.ligy

Poté bojoval Spartak ve své skupině 2. ligy ve středu tabulky. Kritickou se pro Hradec Králové stala sezóna 1972/73. Po dobře sehrané první polovině sezóny Spartak v druhé části zklamal a neuspěl ani v kvalifikaci a sestoupil do nově založené II. NHL. V sezóně 1975/76 vítězí Spartak ve své skupině II. NHL a úspěšné hraje i v kvalifikaci a postupuje zpět do I. NHL. Do další sezóny vstupuje hokejově oddíl s novým názvem TJ Stadion Hradec Králové, ale končí až na 11. místě a znovu sestupuje. V následující sezóně hrají hokejisté Spartaku opět jen II. NHL, kde obsazují s obrovským náskokem 1. místo a společně se Slavií Praha se vracejí do ČNHL. Po návratu I.NHL se TJ Stadion umisťuje v sezóně 1978/79 na pátém místě. Od té doby byl Stadion tradičním účastníkem I.NHL, přičemž v sezóně 1982/83 zde dosáhl výborného druhého místa.

(K fotografii: Milan Koďousek byl ve smolné sezóně 1972/73 nejlepším střelcem mužstva. Nejlepší léta však strávil v Tesle Pardubice.)

1973-78 Reorganizace a boj ve II. NHL

Po reorganizaci v roce 1973 se Spartak ocitl až ve II. NHL, kde bojoval každoročně na čele tabulky. Do ČNHL se však vrátil Hradec až v roce 1976. Bylo to však na jedinou sezónu a tým se po jedenáctem místě poroučel zpět do II. NHL. V následující sezóně 1977/78 hrají hokejisté Spartaku opět jen II. NHL, kde obsazují s obrovským náskokem 1. místo a společně se Slavií Praha se vracejí do ČNHL. Po návratu I. NHL se TJ Stadion umisťuje v sezóně 1978/79 na pátém místě.

(K fotografii: Ladislav Fejgl působil v mužstvu Spartaku od roku 1972 do roku 1983.)

1978-92 Léta v ČNHL

V osmdeátých letech patřil Stadión mezi tradiční účastníky ČNHL. Ani jednou se však hokejistům z Hradce Králové nepodařilo překonat hranici 1. kola play-off a bojovat tak o postup do 1. ligy. Nejlepším umístěním bylo 2. místo v sezóně 1982/83

(K fotografii: TJ Stadión Hradec Králové v sezóně 1985/86. Mezi opory mužstva patřili pozdější reprezentanti Hosták a Svoboda.)

1992-1996 Éra MUDr. Vody

Nová éra hradeckého ledního hokeje je spjata s působením MuDr. Jana Vody jako majitele klubu. Před sezónou 1992/93 je kádr posílen několika zkušenými hokejisty z Pardubic (Barta, Mareček, Brázda, Seidl, Patrik Martinec) a navrátilcem z USA Prajslerem. Zkušený trenér Franěk vede tým po úspěšném působení v play-off (proti Slavii Praha a Třinci) až do nově ustavené české Extraligy. Zde se po vcelku zdařilém začátku týmu nedaří a po neúspěšné baráži sestupuje zpět do druhé nejvyšší soutěže. Tady se projevují problémy finančního rázu a po odchodu více než desítky opor a úbytku sponzorských peněz následuje pád do II. ligy.

(K fotografii: Libor Barta byl oporou týmu v letech 1992-94.)

1997-2000 Klesání ve druhé lize a boj o záchranu

V těchto letech hrali hradečtí hokejisté již v amatérských podmínkách a pohybovali se přibližně ve středu druholigové tabulky. Léto 1999 bylo ve znamení snahy o nákup DZ ligy od Kaučuku Kralupy. Licence se nakonec stěhovala do Mělníka a tak zahájili hradečtí sezónu 1999/00 ve II. lize. V této sezóně došlo k největšímu poklesu (předposlední 19. místo v tabulce a boj o udržení). Díky založení akciové společnosti, která nahradila dosavadní občanské sdružení (majoritním akcionářem HC Hradec Králové a.s. se stalo město Hradec Králové, dalšími akcionáři pak tehdejší HC IPB Pardubice a občanské sdružení HC Lev) a dobře sehrané baráži se podařilo II. ligu zachránit.

(K fotografii: Tomáš Sehnoutka několikaletý kapitán, v klubu od r. 1994)

2000/01

Po záchraně v druhé lize se HC Hradec Králové a.s. za výrazného přispění města a hráčské výpomoci ze sousedních Pardubic umístil na velmi dobrém 3. místě druholigové tabulky a po šesti letech postoupil do play-off, kde byl sice v prvním kole vyřazen, ale jeho výsledky v tété sezóně byly příslibem do budoucna...

(K fotografii: společné foto mužstva, které poprvé hrálo za HC Hradec Králové a.s.)

2001/02 - Postup do první ligy

Na začátku ledna 2002 se Hradci Králové nabídla možnost odkoupit licenci na 1. ligu od Šumperka, který se potácel ve finančních potížích. Problémem ale bylo umístění moravského celku, který byl na předposledním místě a na nebarážovou pozici ztrácel 10 bodů. Nakonec se však licence odkoupila, nikdo ale asi nečekal to, že by se Hradec mohl se svým téměř druholigovým kádrem vyhnout baráži o udržení v této soutěži. Neuvěřitelné se stalo skutečností, v Hradci se vytvořila výborná parta hráčů, kteří táhli za jeden provaz a liga se zachránila i bez nutnosti sehrát nevyzpytatelnou baráž. Cíl, který byl stanoven v roce 2000, kdy do hradeckého hokeje vstoupilo město, sousední Pardubice společně s občanským sdružením HC Lev a založili klub s názvem HC Hradec Králové a.s. byl tedy splněn. "Jsme rádi, že jsme to dokázali. Cíl zněl postoupit do tří let, nám se to povedlo druhý rok. Teď nás však čeká hodně těžké práce v přípravě na další sezónu. Chceme hrát v první lize důstojnou roli a zachránit se" přál si po této sezóně manažer Hradce Králové Roman Višňák.

(K fotografii: bezprostřední radost týmu po výhře 10:0 nad Kometou Brno před domácím publikem, jehož návštěva čítala bezmála 4000 diváků, která znamenala po šesti letech návrat mezi kluby hrající první ligu)

2002/03 - Udržení se v první lize

Hradečtí hokejisté získali před svou po šesti letech obnovenou premiérou v první hokejové lize velmi silného partnera, kterým se stala Východočeská Energetika a.s. Energetici, jak se začalo říkat hradeckým hokejistům měli dobrý start do sezóny, úřadovali dokonce i na šesté příčce tabulky, ale pak nastal v jejich výkonech obrat a ocitli se dokonce na poslední příčce. Nakonec se jim však podařilo smazat veliký náskok na Beroun a díky brance v prodloužení na ledě Kadaně, v posledním kole souteže z hole nejlepšího střelce týmu Dušana Frosche se východočeši vyhnuli baráži a tím pádem se zachránili bez nutnosti sehrát tuto navyzpytatelnou prolínací závěrečnou soutěž. Příslušnost mezi hokejovou elitou byla tak v největším východočeském městě zachována. Tým oproti předešlému ročníku výrazně posílil, vrátil se například téměř po deseti letech zkušený obránce a odchovanec Pavel Mareček, stejně jako do útoku Jiří Hubáček.

(K fotografii: Dušan Frosch, nejlepší střelec mužstva a zároveň střelec zlatého gólu v posledním utkání.)

2003/04 - Po dlouhých letech play-off v první lize

V následující prvoligové sezóně se umístilo hradecké mužstvo po základní části na lichotivém šestém místě, když na svůj účet nashromáždili hradečtí za 40 kol 52 bodů. V průběhu sezóny se Východočeši poohlíželi často i po lepších pozicích v tabulce, ale nakonec se museli "spokojit" se šestou příčkou, která byla i tak pro Hradec Králové velikým úspěchem. V play-off se Hradec střetl s jedním z největších favoritů první ligy, kterým byla jihlavská Dukla. Po dvou domácích výhrách Dukly se série přestěhovala do Hradce Králové a domácí ač moc chtěli, na zkušeného soupeře si ani v jednom ze třech zápasů nepřišli, i když v posledním, třetím utkání play-off prohráli až na penalty 4:5 - Jihlava nakonec došla v této sezóně až do extraligy na úkor Českých Budějovic. Hokej v Hradci Králové měl tedy za sebou další úspěšnou sezónu po které si všichni fanoušci mohli s radostí říci "zase jsme došli o kus dál", protože postup do play-off oproti udržení se v druhé nejvyšší soutěži rok před tím byl určitě velikým úspěchem.

(K fotografii: Patrik Beck se snaží překonat opavského brankáře.)

2004/05 - Nejlepší umístění po patnácti letech!

V pořadí již třetí prvoligové sezóně 2004/05 předváděl Hradec Králové hned od jejího začátku vyrovnané výkony, hlavně v domácím prostředí byl k nepřekonání. Ze začátku soutěže porazili Energetici doma největšího favorita ligy České Budějovice vysoko 5:0 a i v dalších zápasech s tímto protivníkem z řad nejsilnějších nezůstávali vůbec pozadu. Liga měla nově 52 kol, hrálo se tedy i v pondělí a v polovině února, kdy končila základní část měli Energetici na svém kontě dohromady 88 bodů, což je vyneslo na skvělé třetí místo, zařadili se hned po bok suverénně prvních Českých Budějovic a velmi silného Ústí nad Labem a to znamenalo pro město Hradec Králové nejlepší umístění tamních hokejistů za posledních patnáct let, navíc třetí v první lize byl Hradec pouze třikrát ve své celé historii! V play-off tak měli Energetici výhodu domácího prostředí a využili ji 100% když v obou úvodních případech zkušený Chomutov porazili. Prvně 4:2 a ve druhém utkání trefou v prodloužení 3:2. Ve třetím duelu odvrátili Severočeši na svém ledě velmi reálnou hrozbu vyřazení vítězstvím 3:2 taktéž v nastaveném čase a o další den později porazili hradecké znovu, tentokrát 4:1 a sérii vyrovnali. Na konci tohoto velmi nervózního zápasu se strhla na ledě hromadná bitka, která měla horší výsledek pro Východočechy, ti díky několika trestům ve hře nemohli poslat do rozhodující bitvy pátého utkání několik svých opor a ve zdecimované sestavě před téměř vyprodaným hradeckým stadionem prohráli s Chomutovem 3:5, celkově 2:3 na zápasy, nicméně sezóna to byla pro hradecký hokej opět o něco lepší než ta předešlá a nasadila velmi vysokou laťku do té nadcházející. Výrazného úspěchu nedosáhlo jen "A" mužstvo, ale i junioři, kteří postoupili do extraligy takže sezóna 2004/05 se dala určitě počítat za jednu z nejúspěšnějších v novodobé historii klubu!

(K fotografii: na rozhodujícím pátém utkání v play-off byla hradecká hala téměř vyprodaná, utkání přihlíželo 7058 diváků.)