Jdi na obsah Jdi na menu
 


péče o kočku

 

Péče o kotě a kočku

Abyste dali své kočce tu nejlepší péči, je třeba porozumět jejímu chování a návykům. Kočka je přátelské, ale svéhlavé zvíře. Není jednoduché ji přimět dělat něco, co nechce. Její výchova proto nespočívá v donucování a trestání, ale v postupném přesvědčování. Je lepší začít s výchovou od kotěte, máte tak větší šanci na úspěch, ale i dospělá kočka si dokáže osvojit návyky, které od ní budete vyžadovat. Rozhodně se vyplatí sledovat a respektovat individuální zvyklosti vaší kočky.

 

U Vás v bezpečí

Malé kotě okamžitě začne prozkoumávat nové prostředí, ve kterém se ocitlo. Bohužel si ale zatím neuvědomuje všechna nebezpečí, jež na ně číhají v podobě různých nástrah a pastí. A jeho zvědavost se tak pro ně může snadno stát životu nebezpečnou. Stačí však dodržovat několik základních pravidel a vaše kotě se bude v novém prostředí cítit jako doma – příjemně a v bezpečí. Kotě by nemělo mít přístup k otevřeným oknům, mohlo by vypadnout. Pokud nebydlíte v přízemí, je dobré okna opatřit sítí proti hmyzu. Také dávejte pozor na vchodové dveře, kotě by jimi mohlo snadno proklouznout ven a už netrefit zpět.

 

Uvedení nového člena do Vaší domácnosti

Jestliže máte doma i jiná domácí zvířata, musí se velmi rychle naučit žít s novým kočičím přírůstkem. Avšak různá zvířata hovoří různými jazyky, proto dávejte pozor na různé příznaky: pes například zvedá tlapu, když si chce hrát, naproti tomu kočka dělá totéž, když se snaží bránit. Je dobré kotě otřít kouskem vašeho oblečení, přenesete tak na ně svůj pach a kotě se stane přijatelnějším pro ostatní, už zabydlená zvířata.

 

Ložnice

  • Je to nejlepší místo ke spaní, a to i pro vaše kotě. A jelikož kočky tráví spánkem mnoho času, je důležité, abyste výběru jejich lůžka věnovali zvýšenou pozornost. V obchodech pro chovatele jsou k dostání nejrůznější varianty pelíšků, ale úplně postačí i obyčejná lepenková krabice nebo košík, pokud je snadno přístupný zvenku i zevnitř, je vystlaný teplou dekou nebo starým čistým svetrem, je umístěn daleko od hluku a od průvanu tak, aby kotě nebylo rušeno, pokud chce být samo.

 

Obývací pokoj

  • Kotě by mělo mít do této místnosti volný přístup. Může si tam hrát a odpočívat, tedy pokud je místo přiměřeně zabezpečené. Dejte pozor na kabely, květináče a lampy.

 

Dětská ložnice

  • Tuto místnost by váš mazlíček neměl navštěvovat příliš často, zejména jestliže tam spí kojenci nebo malé děti. Kotě spící vedle na polštáři může dítěti bránit v dýchání. Nejlepší je nainstalovat do této místnosti zasunovací dveře. Nejsou zvukotěsné a kočky je stěží otevřou.

 

Kuchyň

  • Pro vašeho oblíbence, lovce a průzkumníka představuje kuchyň pravý ráj. Jestliže má misky s potravou i s vodou vedle sebe, kotě se naučí během krmení pravidelně pít, což je velmi důležité pro zdraví jeho močových cest.

 

Venkovní radosti

Než své kotě pustíte poprvé ven, nezapomeňte ho dát očkovat proti rozšířeným onemocněním, jako jsou kočičí chřipkaenteritidainfekce horních cest dýchacích a vzteklina. Vybavte své kotě malým přívěskem, kde uvedete své jméno, adresu a číslo telefonuAž půjdete k veterináři, budete potřebovat vhodnoupřenosnou schránku. Jsou nabízeny v různých velikostech a nejlepší je vybrat takovou, kterou budete moci používat i poté, co váš mazlíček zcela dospěje.

 

Péče o krásu

Kočky se obecně těší dobrému zdraví. Trpí jen málo nemocemi, a i těm se dá zabránit správnou hygienou, očkováním, pravidelnými návštěvami u veterináře a vhodnou vyváženou potravou. Vaše kotě je čistotné stvoření, samo si čistí srst a pečuje o ni, ale čas od času byste mu měli trochu pomoci. Časté a pravidelné česání nebo kartáčování vám pomůže udržet srst vašeho mazlíčka opravdu čistou, což je zvláště důležité u dlouhosrstých plemen.

Zde je pět kroků popisujících jednoduchou péči o srst:
 
1. Položte kotě na plochu,která je snadno omyvatelná.
2. Pečlivě a jemně ho vykartáčujte směrem„po srsti“.
3. Pomocí kartáče odstraňte odumřelé chlupy.
4. Během kartáčování kotě hlaďte.
5. Nakonec vytřete jeho srst bavlněným hadříkem nebo měkkou kůží.