Jdi na obsah Jdi na menu
 


strava koček

Kočka je masožravá,proto by její potrava měla být převážně masitá.Hlavní složkou jsou živočišné bílkoviny a tuky. Pokrm podávaný kočkám by měl mít pokojovou teplotu.Příliš studený nebo teplý by mohl zapříčinit zánět žaludku.

Koťata krmíme čtyři až pětkrát denně malými porcemi.Dospělou kočku stačí krmit dvakrát denně.Kastrované kočky mají tendenci k tloustnutí,proto se nenechte oblomit jejích louděním a kočku nepřekrmujte. Na koupené stravě je vždy uvedena denní krmná dávka v gramech,podle váhy nebo věku zvířete.

Základem jsou vhodné kočičí misky,které před každým krmením musíte řádně vymýt.Každá kočka by měla mít svou vlastní misku,aby se najedla v klidu.Pomalejší jedlíky krmte raději zvlášť,nebo v jiné místnosti.Potrava má být vlažná,nikdy horká nebo málo rozmrazená.Kočce nechávejte jídlo v misce nejdéle třicet minut.Potom jídlo ukliďte a nabídněte jej při dalším krmení.

Strava pro kočky připravená doma.

Připravit kočce stravu doma není vůbec jednoduché.Její strava musí obsahovat dostatečné množství živin a to hlavně ve správném poměru.

Základem jsou bílkoviny, které by měly být v potravě zastoupeny nejméně 40%.Živočišné bílkoviny jsou obsažený v mase,mléce a vejcích.Rostlinné bílkoviny může kočka získat v přílohách obilného původu nebo v luštěninách.Vhodné maso je hovězí a divočina, to můžete podávat kočce i syrové,drůbež musíte uvařit.Vepřové maso není vhodné.S podáváním vnitřností opatrně.Vhodné jsou i ryby.Maso má tvořit asi dvě třetiny krmné dávky.

Tuky jsou zdrojem energie a kočce ji podáváme ve formě loje,másla nebo oleje.Podíl tuků v potravě by měl být maximálně 25%.

Sacharidy jsou obsaženy v mouce,obilí,cukru,těstovinách,luštěninách a rýži.Jejích podíl nemá přesáhnout 35%,nadbytek vede k obezitě.

Balastní látky,jako např. celulóza,jsou obsaženy v zelenině a ovesných vločkách.Ovesné vločky můžete podávat jako přílohu k masu.

Minerály a stopové prvky jsou naprosto nepostradatelné pro normální život a vývoj kočky.Draslík je nezbytný pro funkci srdce,hořčík pro tvorbu enzymů,železo pro tvorbu červených krvinek,vápník pro vývoj zubů a kostí, jód pro funkci štítné žlázy,měď pro krvetvorbu.Aby kočka měla dostatek těchto látek podávejte pestrou stravu různé přísady do krmiv,které zakoupíte v obchodech s potřebami pro zvířata.

Vitaminy hrají důležitou roli ve vývoji a to hlavně u koťat.Z nedostatku vitamínů mohou vzniknout i různé choroby,které mohou mít vážný dopad na zdraví kočky.Vitamín B je obsažen v játrech,vejcích,kvasnicích a ovesných vločkách. Vitamín C si kočka dokáže vytvářet sama.Tento vitamín podávejte pouze při infekčních onemocnění a v rekonvalescenci.Obsažen je v zelenině a zelených rostlinách.Vitamín H obsahuje vaječný žloutek,játra,kvasnice.Jeho nedostatek se projevuje záněty kůže a sliznic.Vitamín A je obsažen v másle,játrech,mléce, vejcích.Je důležitý pro správný růst.Vitamín D je obsažen v rybím tuku, mořských rybách a játrech.Zvláště důležitý pro koťata,protože jeho nedostatek vede k nedostatečnému zvápenatění kostí,což může zapříčinit křivici.

Koupená kočičí strava.

Většina chovatelů dává přednost kupované stravě. Na trhu je mnoho značkových krmiv,u nichž je dobrá kvalita zaručena výrobcem. Chcete-li,aby vaše kočka dostávala to nejlepší,dejte při výběru mezi konzervovaným a suchým krmivem přednost krmivu dražšímu,ale kvalitnějšímu. K dispozici jsou konzervy ve formě past,kostiček masa v omáčce nebo želé s různými příchutěmi. Krmiva polosuchá,tedy částečně zbavená vody zakoupíte ve formě polotuhých keksů.Krmivo suché,tedy úplně zbavené vody koupíte ve formě granulí.Při krmení granulemi je nezbytné,aby kočka měla vždy dostatek vody,nebo je před konzumací namáčet.Toto krmivo je u koček velmi oblíbeno.Nehodí se však pro kočky s neúplným chrupem nebo pro kočky s onemocněním ledvin či močových cest.

017025.jpgA TEĎ JÁ!

Já miluji masíčko jako každá kočka!

Granulky ty mám každý den a mlsky které dostanu !mňam!!!

Jinak si lovím sama myšky.

Páníček mi vždy vynadá ,protože je nosím na zahradu a ona mi uteče já jí honím a potom sním .K pití si dám vodu ,ale když jsem byla malá měla jsem radši teplé mlíčko od páníčka.Pro vodu si většinou chodím k potoku.